All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Koppla ur

Blixtdans över himlen kan vara en underbar syn, men det kan också vara mycket förödande.

I juni, juli och augusti träffar blixten 11 000, 45 000 respektive 18 000, vilket visar en översikt från Sintef under de senaste tio åren. Det här är moln till kulljus, den farligaste typen.

Många börjar på semester eller har börjat semester med försäkringsbolag.

- Vi är mycket nöjda när juli är här. Nästan en tredjedel av förra årets totala antal blixtskador rapporterades bara i juli. Det är bara en fråga om tid innan vi får årets kaskader av blixtnedslag, säger biträdande informationsdirektör Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring.

Var bly var 999> Om nu kallar semesterfirare norrmän att vara ledande.

- Hittills i år har det varit mindre blixt och åska än ett genomsnittligt år, men det är garanterat att det blir löst i år, även om marken har värmts under lång tid. Koppla bort ström- och datakablarna till TV och datorutrustning. Då är du säker, säger Vennesland.

Läs också:

7 grepp som ökar husvärdet

Om du säljer eller värderar värdet på ditt hem borde du göra dessa förberedelser innan du bjuder in fastighetsmäklare eller potentiella köpare.

Även om blixten slår ner flera kilometer från ditt hem, kan det fortfarande orsaka stora skador på grund av överspänning i nätverket.

De flesta skadorna rapporteras till Om det har inträffat i datorer, tv-apparater, värmepumpar, frysar och larmsystem.

- Många glömmer att överspänning även kan förekomma i nätverkskablar och inte bara i elnätet. Det finns inte några som förstör sin dator eftersom internetkabeln var inkopplad i väggen när blixten kom, säger Vennesland.

Den enklaste och billigaste versionen av överspänningsskydd är små komponenter som är anslutna mellan enheten och vägguttaget. Ett överspänningsskydd i säkringsboxen ökar också sannolikheten för att elektriska apparater kommer att passera genom en blixtnedslag.

Spåra mer blixt

Klimatmodellerna förutsäger att vädret blir varmare, våtare och vildare i framtiden.

- Det betyder att människor också måste lita på mer blixt och åska. Framtiden innehåller mer av ingredienserna, säger forskare Frank Dahlslett i Sintef.

Under ett normalt år registrerar Sintef 120 000 till 130 000 blixtnedslag. Under toppåret 2003 var antalet registrerade minskningar upp till 210 000.

- Det fluktuerar dock mindre i Norge än i många andra länder. Ju större flatlandsområdena desto mer blixt. Både i södra Sverige och Danmark är ljusdensiteten större än i östra Norge i norge, säger Dahlslett.

Det ljusnar oftast i de inre delarna av Östra Norge. Här är ljusdensiteten upp till ca 160 droppar per 100 km2 per år.

Högsta blixtkommuner:

1. Lørenskog

2. Eidskog

3.Nittedal

4. Oslo

5. Skedsmo

6. Gjerdrum

7. Oppegård

8. Ski

9. Trøgstad

10. Ringe

Källa: Sintef

Läs också:

Ny trappa i huset

Ska du sätta in en ny trappa i huset - eller borsta upp den gamla? Det finns många varianter och fler lösningar för förnyelse av äldre trappor.

ADVERT

Mest populära