All egendom: trädgård, kök, inredning >> Husdjur

Ultraljud mot möss - fungerar det?

- Sedan början av 1990-talet har jag sålt över 150 000 sådana produkter. Det är självklart att de fungerar bra, annars skulle jag väl gått i konkurs för länge sedan, säger Torben Pedersen, chef Torben Pedersen Marketing och onlinebutik Gardex. Pedersen har varit igång med försäljning av produkter till råttor, möss, insekter och andra skadedjur, och är ingen tvekan om att lydrepellenter är ett effektivt medel mot gnagare.

- Folk hör ljud upp till ca. 20.000 hertz, medan möss och råttor hör upp till 60 000. Ultraljuds instrument utnyttjar frekvensområdet mellan 20 000 och 60 000. Vi människor kan inte höra något, men för critters erkänt ljudet från dessa enheter obekväma, ungefär som en polis eller brandbil siren är för oss. Sedan tittar de bort, säger Pedersen.

Humbug?

Att bli av med möss utan att behöva hugga dem i fällor låter tilltalande. Men det är förmodligen för bra att vara sant, menar skadedjursindustrin.

- Sådana anordningar är noggrant testade och slutsatsen är tydlig: de fungerar inte, säger Kenneth Ervik, chef för Tönsberg skadedjursbekämpning. Han tror att han skulle vilja lägga in en radio i rummet där skadedjuren kraschar och se om de är rädda.

- Effekten är ungefär densamma. Ursprungligen skiner djuren på grund av de nya ljuden, men de är som oss, de är förtjusta i en sådan sak. Efter en dag är det ingen skillnad, säger Ervik.

Danska studier

Inte heller är Folkhälsoinstitutet särskilt glada över ljudavstötande medel. Men någon egen undersökning om huruvida sådana enheter fungerar, har institutet inte åtagit sig.

- Den danska Pest laboratorium har gjort studier som visar att lydrepellenter har någon effekt, så vi har inte sett någon mening med att göra liknande studier själva. Vi instämmer i laboratorie uttalanden som ljudutrustning inte har någon effekt vare sig på råttor, möss eller andra skadedjur, säger senior Arnulf Soleng från FHI avdelning för skadedjursbekämpning. Han tillägger att detta är en logisk slutsats, eftersom möss och råttor lever bra med mycket buller och buller runt dem dagligen.

Åtkomst av mat

Men de metoder som används av det danska skadedjurslaboratoriet kan ifrågasättas. Har mössen reella uttagningsmöjligheter? Var det andra saker som lockade dem så mycket att de fortfarande behöll ljudet?

Det är sant att möss och råttor lockas till mat, och att den goda gamla fella fortfarande är effektiv. Men inte nödvändigtvis med ost i. Experiment med jordnötssmör, rekommenderar Soleng i Norska folkhälsoinstitutet.

- Jordnötssmör känns mjukt och luktar gott och det är svårt att stjäla. Annars kan levervaror, baconbett och choklad också fungera bra. Om det är torrt och mössen söker vatten, kommer fruktkulor att göra bra nätter, säger Soleng.Han tillägger att pappersremsor också kan locka gnagare som letar efter material för boskap.

Men naturligtvis är det bästa att undvika att få djuren hemma i första hand. Om du vill undvika de små gnagarna är det viktigt att skala alla luckor - även de minsta. En sex miljoner meter spricka är allt som en mus behöver komma ifrån vinterkylan och in i huset eller stugan värme.

ADVERT

Mest populära