All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Tjuvstart utomhussäsongen med terrassvärmare

Det finns två huvudkategorier: den gasbaserade och de strömmade. Den uppenbara fördelen med gas är att den kan placeras i utomhusområden utan tillgång till el. Nackdelen är att gasbehållaren sker och att den behöver bytas relativt ofta. Det finns strikta regler för lagring av gas hemma.

Infraröd strålningsvärme

Konsumentrådet har nyligen gjort en rapport om skillnaden mellan de olika terrasserna. De såg primärt på elet eftersom det är där den tekniska skillnaden mellan de olika modellerna är störst.

Jogrim Aabakken, som är produkt testledare vid rådet Consumer, sade marknaden verkar vara komplicerad och svår.

- Alla leverantörer tror att de har den bästa tekniken. Syftet med rapporten var att förklara lite om de olika sorterna, så att du lättare kan avgöra vad som passar dina behov och var de ska placeras, sade han.

Wimpel GO 3000. Elektrisk med infraröd kortvågs värme. Monteras på väggen. Effekt: 3000 watt. Leverantör: Sparkle. Pris: 3999 £ Foto: Foto: Producent

mellanvåg eller kortvåg

De elektriska terrassvärmare producerar infraröd värmestrålning. Det skiljer sig från konvektionsvärme och ledningsvärme eftersom det inte är beroende av gas eller vätska att överföra värme från ett objekt till ett annat. Det betyder att infraröd värme, som ljus, kan röra sig genom luftutrymmet. I teorin värmer inte en terrassvärmare luften på din terrass, men bara föremål som den träffar, som du.

Det är vanligt att dela infraröd värme i tre grupper; kortvåg, medelvåg och långvåg. Alla terrassvärmare producerar alla tre typerna. Men med hjälp av olika teknologier kan tillverkarna betona en av dem.

Fristående eller fasta terrassvärmare

Till vänster: Infra Tower 75. Gas. Levereras med fjärrkontroll och rullskydd. En liten glasplatta på toppen ingår. Effekt: 1600 watt. Höjd: 70 cm. Leverantör: Sunwind. Pris: kr 2290. Till höger: Wimpel Pyramide Torch. Gas. Atmosfäriskt ljus kan vara det mest lämpade för humör. Modellen står fristående. Gastryck: 30 m Bar. Effekt: Max 9300 W. Höjd: 225 cm. Leverantör: Sparkle. Pris: NOK 5650. Foto: Foto: Tillverkare

Langbølge är inte lämplig för utomhusbruk. Om du ska välja ett av de andra två beror du på dina behov. Medelvågen har det längsta livet. Kortvågan blir snabbare het. Mellanvåg ger låg orange ljus, medan kortvåg ger starkare, rött ljus. Enligt konsumentrådet ger kortvågan den mest erfarna värmen, särskilt när det finns rörelse i luften.

Oavsett om du väljer gas eller el, medium eller kortvåg finns det flera olika varianter av terrassvärmare.Du kan huvudsakligen välja mellan fristående och fasta modeller. Fördelen med frittstående är att de kan flyttas runt efter behov.

Bra utbud av brandfarliga material

Du måste vara medveten om att uteplatsvärmare kan bli mycket heta och det finns alltid risk för värme i samband med dem. Till exempel bör du inte köpa en fristående uteplatsvärmare utan en enhet som skär kraften om värmaren ska rulla. Frittstående modeller är också mer benägna att utsättas för vibrationer, som i sin tur kan förkorta värmeelementets livslängd.

Till vänster: Terrassvärmare Stainless Dual Burner. Gas. Fristående. Regulator ingår. Effekt: 11 kW. Höjd: 225 cm. Leverantör: Sunwind. Pris: NOK 1990. Till höger: Somfy terrassvärmare. Elektrisk med infraröd kortvågs värme. Monteras på väggen. Effekt: 2000 watt. Leverantör: Kjell markiser. Pris: Kr 6005 Foto: Foto: Tillverkare

Till vänster: Nordic Season terrasser. Elektrisk med infraröd kortvågs värme. Aluminium. Bilaga ingår. Monteras på väggen. Effekt: 2000 watt. Leverantör: Elkjøp. Pris: Kr 1495. Till höger: ALF 23 terrasser. Elektrisk med infraröd medium våg värme. Monteras på vägg eller stativ. Effekt: 2300 watt. Leverantör: Nonelectric. nr. Pris: Kr 1595 Foto: Foto: Tillverkare

För vägg- och takmonterade modeller, var medveten om värmeutvecklingen. Det betyder att värmaren måste monteras bra bort från brännbara material. Allvarliga tillverkare kommer alltid att ställa in minsta avstånd för väggar och tak samt minsta monteringshöjd.

Läs också:

Familjen från Trondheim bor i en stuga på 11, 5 kvadratmeter

Här är Norges dyraste stugor

Detta är Norges drömhytt 2013

ADVERT

Mest populära