All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Två hypotekslån på samma gång? Banken hjälper dig

Inte alla säljs det gamla hemmet innan de köper nya. De flesta människor är beroende av att köpa nya bostäder innan de säljer de gamla, så de är säkrade över huvudet. Som en följd av detta har många på bostadsmarknaden två stora hypotekslån i perioder.

- Full 90 till 95 procent av alla som säljer och köper, köper först. De är beroende av att få ett medelfristigt system för att få ekonomin att gå medan de har två lån ", säger Tore Westhrin, informationschef på Kreditkassen.

Stagnation på marknaden

Ökning av räntor, dagstidningar och sommarlov har givit tomt boende och stagnation på bostadsmarknaden i Oslo i sommar. Många som redan har köpt en ny hemkamp för att sälja den gamla till det pris de vill ha. För dessa blir det extra viktigt att få en hel del för medelfristig finansiering.

Naturligtvis kan du vara lycklig och få en överenskommelse med säljaren att du inte behöver betala din nyinköpta egendom innan du har sålt den gamla. Vi vet om husägare som har kommit överens om arrangemang där köparen inte har behövt betala mer än en sorts hyra tills han har sålt sin egendom. Men om du får en sådan affär är du mycket lycklig.

Betalning av övertagande

Standarden är att du betalar 10 procent av köpeskillingen när du undertecknar kontraktet och att resterande 90 procent kommer att betalas till mäklaren och vidare till säljaren vid förvärvet.

- Det är väldigt ovanligt att du skjuter upp betalningen. En utvisning innebär kreditrisk för säljaren, och de flesta säljare behöver pengarna själva, säger Øyvind Larssen, informationsrådgivare vid Den Norske Banken (DnB).

Tre månaders avdrag

I bankerna är medelfristig finansiering en välkänd term. De flesta hemköpare erbjuds en form av specialavtal i perioden mellan ett köp och en försäljning. I DnB anser de att de flesta kommer att kunna sälja sina gamla hem inom tre månader.

- Vi kan ge ett avdrag för det nya lånet i upp till tre månader. På tre månader förväntar vi oss att låntagaren säljer, tar bort sitt gamla lån och frigör eget kapital, säger Larssen i DnB.

Arbetslöshet betyder inte att räntan inte löper på det nya lånet, men du kan inte heller betala ränta för de tre avbetalningsfria månaderna.

"De flesta lyckas säljas inom tre månader efter att de köpt, och många utnyttjar avdraget", säger Larssen.

Få en ny sats!

Ett annat dilemma som bankerna måste bestämma är kriterierna som ska beaktas när det nya lånet ska beviljas. I DnB uppmuntrar de låntagarna att få en ny kurs eller värdering av sina gamla bostäder vid ansökan om nytt lån.

- Om vi ​​har en sådan tariff att anta, tillhandahåller vi lån baserat på mängden eget kapital som kan förväntas släppas ut till försäljning. Du behöver inte faktiskt sälja fastigheten för att dra nytta av ditt eget kapital. På så sätt behöver vi inte refinansiera det nya lånet när det gamla hemmet säljs, säger Larssen.

Hitta lösningar

Även i kreditrutan ger de nya lån baserat på priset eller värderingen av det gamla hemmet.

- Priset är fantastiskt, ofta med det pris säljaren tar emot. Vi tillhandahåller ett långsiktigt lån för inköp av nya bostäder baserade på denna tariff. Dessutom tar många människor upp ett medelfristigt lån som täcker kostnaderna under perioden innan de säljer ditt gamla hem ", säger Westhrin i Kreditkassen.

Westhrin säger att de är öppna för att hitta olika lösningar som passar kunden i den medelfristiga finansieringsfasen.

- Kunderna kan få vårt avdrag också, vi är öppna för anpassning. Erbjudandet skräddarsys för att möta kundernas behov, säger Westhring.

Gjensidige NOR kan också bevilja ett avdrag för hemköpare som inte kan hantera två lån i övergångsfasen.

Både DnB och Kreditkas erbjuder antar att det bara tar månader och inte år innan du säljer ditt gamla hem. På dagens marknad är det knappast många som måste sitta länge i sitt gamla hem, åtminstone inte om den ligger centralt. Om du befinner dig i en situation där du säkert inte kan sälja ditt gamla hem, har du uppenbarligen ett problem.

ADVERT

Mest populära