All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Twist, dra eller pressa ut hallogenpærene

FÖR SMÅ SPOTLIGHTS: Denna halogenlampa dras rakt ut. Foto: Clahs Olson

DOWNLIGHT: Många kämpar för att ersätta halogenlampor i downlights Foto: Clas Ohlson

Finns det ett mysterium för dig hur du får ändrade hallogenpæren som rök i downlightsen du fick installerad många år sedan? Eller tycker du att det är slående hur ofta du måste byta?

- I regel är lampan på en enkel stålring som du kramar varandra framför. Ringen är i ett spår, när du klämmer på ringen kommer den ut. De gamla 220 volt-lamporna slingrar dig runt, andra är raka ", säger Trond Timmermann, elektriker och kedjekoordinator i el-lab El-fag.

Fastän halogenlampor kommer att fasas ut under 2016, och LED ta över principen som samma: En lös ring vid den yttre kanten som antingen vridning eller pressa samman för att komma ut.

Vidar Eriksen-Vik, elektriker och chef för EL-IT Elektro i Oslo möter ofta kunder som inte förstår hur man får glödlamporna i nedljus.

- De börjar bryta med en skruvmejsel eftersom de inte inser att lampan ska vara påslagen. Allt utanför lampan kommer att lämnas i taket, säger han.

Kom ihåg att stänga av ljuset innan du börjar.

- Halogenlökar är väldigt heta. Du måste stänga av dem och låt dem stå och kyla, annars är det lätt att bränna, säger Eriksen-Vik.

Skruv, dra, kram

NEDLYS: Denna downlight har en fjädermekanism. Foto: Clahs Olson

Så det finns flera olika typer spotter, den vanligaste kan antingen skruvas ut, dras ut eller pressas ut. Låt oss börja med den första.

- Som regel finns en skruvanordning på lampan som du slår på. Glödlampan ligger i en liten hyllplan och slår ut den, säger Eriksen-Vik.

Vrid tills du märker att den släpper ut ur luckan i lampan.

Sedan finns lampan med två band i botten.

- Plugglampan, som vi kallar den, drar bara ut och skjuter in en ny i hyllan.

Dessutom har du glödlamporna med en fjäder framåt.

- Då måste du klämma på våren och glödlampan kommer ut ur hyllan. Håll på hyllan och vrid eller dra ut glödlampan.

När du har en ny glödlampa igen, kläm fast fjädrarna igen. Snickaren i El-fag delar också upplykta päron i de som har glasögon framför, och de som inte har det. Små downlights på badrumsskåp eller i köket med glasfront är vanligtvis de mest vridna.

- Du använder ofta en tunn skruvmejsel eller liknande för att tända lampan. Det kan vara lite komplicerat, eftersom lökarna är små och det är fräckt att komma till.

Han berättar att det finns mindre och mindre glass nu.

- Förr var det främst en elektriker som bytte glödlamporna, men det som säljs idag är att konsumenten ska kunna byta sig.

Han rekommenderar dock att en elektriker går över taklampor med halogenlökar vartannat eller tredje år.

- Det kan bli varmt inuti, och trådar kan bli styva om de ligger intill glödlampan.

fingrar på glaset

Det har varit en gammal sanning att man inte ska röra vid glaset med fingrarna när du byter halogenlampor för downlights. Eriksen-Vik vet varför:

- På fingrarna har du fett och det finns fingeravtryck på lampan. Först och främst reducerar du lampans liv eftersom strålarna som går ut inte kommer ut, det är som att täcka några av glödlamporna. För det andra är ljusets kvalitet fattigare, säger Eriksen-Vik.

Tjänsteman i El-fag, på sin sida, säger att detta är en utgått sanning och att det inte finns något att tänka på.

- Det har ingen mätbar effekt på lampans livstid. På de första päron var det så, men nu är det inte längre tillämpligt. Du bör inte röra pärlorna för att inte brinna, säger han.

Om du upplever att glödlamporna röker ofta kan det finnas andra orsaker.

- Ju billigare lampan desto mer kommer du att minska livslängden, säger Eriksen-Vik.

Om många glödlampor körs samtidigt kan det vara naturligt att tro att det finns något som är fel i flödet, men vanligtvis är det inte.

- En sak som är mycket skadlig för alla päron är het. Ofta kan det bli mycket varmt på tuden, vilket minskar livslängden, fortsätter han.

Då kan en dimmer på systemet hjälpa till.

- En dimmer kan säkert fördubbla livslängden. Om glödlampan inte får full effekt är livet förlängt.

Det kan också vara ett alternativ att gå ner i styrka, säger han, att få mindre värmeutveckling och därmed längre livslängd. Halogenlamporna finns i olika styrkor: 10W, 20W, 35W och 50W.

Sug support

också Clahs Ohlsson får många frågor om hur kunderna byter spotter, säger Johan Toft vardagsrum, kommunikation inom detaljhandeln.

- Vi hjälper många kunder med det hela tiden. GU-10-pæra är den mest tveksamma. Det sitter lite svårt. Det måste vändas en halv varv. Ofta är lampskärmen så tät att du inte kan ta den med fingrarna. Då måste du ha något som kan fastna i päron så att du blir vriden.

SUGEKOPP: Med rätt verktyg borde det vara lättare att vrida glödlampan. Foto: Clahs Olson

Och så han får talade varmt om en liten sugkoppar för att fästa glödlampan och kommer att göra fallet lättare.

Downlights Frustration

I många onlineforum uttrycker många sin frustration över svåra downlights. En ägare av 40 downlights följer:

"Standing och befinner sig på en stol, riva ut j *** strandlinje med tång, våren är i spänning och flyger iväg, bakom soffan, tumlar glödlampa ned med 10.000 flugor som går rakt in i mun och ögon av måpetrynet (mig) stående gapande under. och installation av ny glödlampa är ingen dans på rosor där heller ... men det är verkligen flyger på golvet i mina fickor, hår och ner tröja så jag behöver inte få tillbaka dem i min mun."

Vidar Eriksen-Vik i EL-IT, är skyldig elektriker på egen monter och säljare av downlights som människor har svårt att flytta spotter

-. Vi tar hand inte tillräckligt god tid för att visa hur det går till , sade han

Även om du hellre ha en manuell någonstans i ditt hus, om huset har monterats downlights

-.. Varje gång vi slutade på en ny anläggning, får kunden en mapp som de måste hålla ihop . med dess elektriska system är det som en bruksanvisning, säger hur de ska förändras och vilken typ av lampa att använda, säger Eriksen-Vik

Se också:

- Därför ska du inte använda halogenlampan i sovrummet <999. > - Broken CFL kräver ventilering

- Hamstring glödlampor går till spillo

ADVERT

Mest populära