All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Kompostering av trädgårdsavfall i kompost

Kompostkvarnar bearbetar allt naturligt trädgårdsavfall som grenar, kvistar eller gräsklipp. Hårdat ved är skuren och mjuk, organiskt material och löv krossas. Detta ger dig den bästa grunden för produktion av värdefull kompost och krossat material som gör att trädgården kan återhämta sig.

Framgångsrik kompostering

Torrkräv är en nödvändighet för framgångsrik kompostering. Bättre än att köpa det här på din lokala klinik är att göra kullen själv. Kvister och mindre grenar är också dåliga att elda i eldstaden, så med en kompostkvarn i huset slår du två flugor i en smak, enligt Jernia.

Kompost är världens äldsta och mest naturliga gödningsmedel. Kompost kan tillverkas och användas i alla trädgårdar. Ruttande organiska material blir värdefullt gödselmedel om det sönderskärs och luftas ordentligt.

Det är den blandning som gör det

Den korrekta sammansättningen av utgångsmaterialet bestämmer hastigheten på sönderfallsprocessen och kompostens kvalitet. Dess bättre blandning av "gröna" hydrogenerade och "bruna" kolhaltiga växtrester blir desto bättre kompost och gödningsmedel.

"Hoppas aldrig på samma materialrester," säger Pål Virik Nilsen, marknadschef för Andreas Stihl AS, som tar mills från Viking och Stihl.

"Gröna" växtrester

Gröna växtrester innehåller relativt mycket kväve. Kompostvaror är till exempel prydnadsväxter och färska växter, bleka blommor och fallen frukt. Kök som kaffe och kakel med filter och väska. Gamla livsmedel som mjölk, bröd, äggskal, osprayad apelsinskal, banankål.

- Har alltid en muffelstång som står vid kompostsiloen, så du kan omedelbart blanda det biologiska avfallet från köket, säger Nilsen.

"Bruna" växtharts

Bruna växtrester levererar kol till komposten. Utgångsmaterialet är hackade avklipp från träd, häckar och buskar. Före hackning bör grenmaterialet samlas separat från svaga växtrester.

Vart ska man gå från lejonet?

Idealiskt är bladen upptagna från trädgården med en löv gräsklippare. Med dubbelt bruk: Gräsmattan är skuren och bladen sugs upp. I fångskorget är blandningen klar och kan placeras på betaren eller komposteras. En annan möjlighet är att höja bladet, hämta det och blanda det med gräsavfall.

Det finns flera typer av kvarn och olika system. Antingen har de knivar som skär eller rullar när materialet bryts i bitar.

Kniv vs False

Knivar som skärare har roterande knivar som skär över träet i små bitar. Vissa modeller har också knivar med ägg på båda sidor, så de kan sniffa när de har blivit tråkiga. Andra kvarnar modeller krossar grenar och kvistar matas in i behållaren med en roterande vals.

De flesta kompostkrossar utgör det. De som krossar grenarna med en virvel är mindre än de med knivar.Knivarna måste slipas regelbundet, rullarna är till stor del underhållsfria. Med knivar får du finare kakel, bättre lämpade för snabb kompostering.

Bensin och el

Det finns två klasser, bensin och el. Gemensamt för alla kvarnen som går på el är att de har en relativt stor strömförbrukning. Också, kom ihåg att en förlängningssladd orsakar spänningsfall och det kan leda till att bruket inte fungerar optimalt.

VIKING GE 103: En elektrisk maskin som skär och grinder. Två matningsöppningar, en klöveröppning för grenade kvistar och en stor rektangulär öppning för mjukt, skrymmande material. Glatt maskin med stor nytta

VIKING GE 150 Elektrisk kompostkvarn med patenterad klöverbladöppning för bearbetning av förgrenat vridmaterial. Maskinen är brusreducerad tack vare en knivskiva i smörgåsbyggnad och ljuddämpad tragt. Vejl. Pri

VIKING GB 370 S En bensindriven kompostkvarn perfekt för användning på fastigheter utan strömanslutning. Med lutadratt och ljudreducering levererar GB 370 S högkvalitativt vridmoment upp till ca. 45 mm i omkrets. Veil. Pr

Bensinmotor:

Läs också:

Slåtterprov: Vilket märke är bäst?

Vilka gräsklippare märkar bäst i testningen? Här är svaret tack vare konsumentrådet och det svenska konsumentmagasinet Råd Rön.

Bosch AXT Rapid 2000 Bosch Powerdrive ™ höghastighetsmotor med vridmoment upp till 12 Nm. Praktisk matare för problemfri glidning. Knivblad av extra härdat stål. Utökar till stor volym och lättmatning. Veil. Pris: 2 398

Bosch AXT 25 TC Mala allt tills den blir kort och liten. Självmatande och tyst skärkapacitet upp till 45 mm ger mycket kraftfull kontroll. Praktisk uppsamlingstank 53 l ger enklare uppsamling av kompostkornet

Stiga Bio Power som klibbar plattorna. Självmatningsfunktionen gör arbetet enklare. Nollspänning och överbelastningsskydd gör det säkert att använda.

Stiga Bio Quiet 2100 Denna tysta kvarn fungerar fint kornad med tjocklekar upp till 40 mm (beroende på grenens hårdhet). En smart reverseringsfunktion gör det möjligt för dig att komma igång snabbt efter några stopp.

Al-ko 2400R Veil. pris kr 1190.

Al-ko Silent Power Veil. pris kr 3990.

Flymo Pac a Shredder Kraftfull elektrisk kompostkvarn med kollektor. Enkel sammanslagning för lagring. Samla 62 l Motor 2200 W. Pris kr 3990 (Plantage)

Black & Decker GS2400 Tyst motor. 40 mm skärnings- och krossningsmekanism. Automatisk stopp skyddar motorn om en söm sticker fast. Rekommenderad slöja. Pris kr 2799.

Gardena LH 2500 Mala enskilda grenar upp till 44 mm tjocka. Med underhållsfri cylinderrulle, tyst.

Mer information

www. stihl. nej (Viking)

www. Bosch. com

www. Stiga. com

www. ginge. com (Al-Ko)

www. blackanddecker. com

www. FLYMO. com

ADVERT

Mest populära