All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppvärmning

Skruva ner värmen

Text och foto: Linda Ørstavik Öberg.

- Om du har det för varmt, du får en trippel negativ effekt på inomhusklimatet: Låg luftfuktighet, mer damm i luften och mer avgasning av olika material i hemmet, säger Allison Mohn Jenssen, vd för konsultföretaget Mycoteam.

Särskilt vintertid spenderar vi mycket tid inomhus och glömmer att luften inuti kan vara mer förorenad än utanför, anser Jenssen.

Vi gillar oss i värmen

- Norrmänna känner sig vanligtvis väldigt heta inuti. Vi förväntar oss att kunna bära t-shirts även om det finns minusgrader ute. Men det bör inte vara varmare än 20-22 grader i vardagsrummet, säger Philip Bryn-Haugland, chef för Mill, som designar och tillverkar ugnar.

I sovrummet varar det länge med 17 grader, tror han.

- De flesta nyare bostäder är välisolerade och du behöver inte nödvändigtvis så många ugnar för att uppnå en bra temperatur. Har ugnar möjlighet för dag och nattsänkning, kommer det i sig ge bättre luftkvalitet eftersom luften värms under korta perioder under dagen, enligt Bryn-Haugland.

Många olika ämnen

Ju högre temperatur, desto mer avdunstning av olika kemikalier som erhållits från möbler, målarfärg och andra i hemmet, förklarar Norbert Schmidbauer, senior forskare vid Norska institutet för luftforskning.

För närvarande har lite forskning gjorts i hur ämnena i det intravenösa området påverkar oss. Forskaren finner emellertid att många som klagar över huvudvärk och allergiska reaktioner har en hög koncentration av sådana ämnen i innelufta.

- Alla saker vi bryr oss om kan avge gaser. Utmattning i sig behöver inte vara farlig, tänk bara på vattenånga som är vatten i gasform. Men vi borde vara medvetna om att både konstgjorda och naturliga material innehåller ämnen som inte är bra att andas i höga doser, säger han.

Den nyare bostaden är desto mer avgasning kan du få, förklarar Schmidbauer.

- Allt från grout och linoleumgolv till trämöbler kommer att avge lite gas. Om du ökar temperaturen med tio grader, får du ungefär dubbelt så mycket koncentration av förångning i inomhusluften. Om du lägger till alla tyger som finns i tvättmedel, plastprodukter och textilier, kommer det att finnas någon kemi i luften, säger han.

Luftfuktare

När vi använder på vintern, kan fuktigheten någonsin vara så låg som 12 till 15 procent, jämfört med över 60 procent på sommaren.

- För att redogöra för inomhusklimatet i norska hem på vintern, har träarbetarna redan torkat träet i förväg. Om parketten bryts upp är det en tydlig signal att du är för torr. Samma sak gäller krukväxter. Då kan det hjälpa till med en luftfuktare, säger Bryn-Haugland i Mill.

Det är oavsett hur du värmer ditt hem.

- Om du har gamla elektriska panelvärmare kan de få mycket hög temperatur på värmeelementen, och det här virvlar damm.Bränt damm blir små, bränner kolpartiklar och bildar kemiska föreningar. Det kan orsaka hosta, huvudvärk och irriterade ögon och luftvägar ", säger Mohn Jenssen i Mycoteam.

Ugnar med termostat överhettas inte eftersom de ständigt slår på och av för att hålla en viss temperatur.

- För astmatiker och andra som känner sig störda, byt till oljefyllda ugnar. Vi har tagit en oljefylld radiator och klädde den med sidopaneler så att den inte samlar eller bränner damm. Det ger också mindre torr luft än vanliga elektriska ugnar, säger Philip Bryn-Haugland.

ADVERT

Mest populära