All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Tulpaner - fjäder färgrika glödlampa blommor

Fakta om Tulips

  • norska namn: Lampor
  • latinska namnet: Tulipa
  • engelska namn: Tulips

Populär arter

  • tulpan: Garden Tulipan även kallad Didier s tulpan.
  • Tulipa tarda: Sprawling (botanisk) tulpan. Ger gula stjärnformade blommor och blir 10 centimeter höga.
  • Papegøjetulipaner Flera varianter av dekorativa tulpaner med curled kronblad med ränder längs kanten.
  • Darwin hybrider: en grupp av höga tulpaner (kan vara upp till 70 cm)

tulip Ursprunget

tulpan är ett släkte av liljefamiljen. Det finns ca. Hundratals olika tulpaner vilda i naturen. Dessa växer i ett bälte från Medelhavsländerna över Turkiet och Kaukasus till Kina och Japan.

Tulpaner i Norge

Tulpanerna växer inte vilda i Norge. De flesta tulpaner som säljs i Norge produceras av norska trädgårdsmästare. Tulporna borde begravas varje fall, men kan också överleva vintern.

Visste du att tulpan har sin egen dag?

Utseende

tulpan är fjäderblomsterlökar som är inställd att falla och är mellan 10 och 70 cm. hög. De flesta tulpaner har få blad. Stora och långa arter har ofta lite fler löv. Bladen är lansformade med vaxartad yta. De flesta tulpaner bär en blomma på stammen.

Blomman har sex kronblad. Blombladen brukar vara mörkare vid övergången till stammen. Tulpanerna kommer i de flesta färger, förutom rena blå nyanser.

Plantering

Tulpaner är de bästa i de flesta.

Plantera tulpanlöken på hösten innan frosten kommer medan jorden fortfarande är fuktig. Om du lägger löken tidigt på hösten ökar risken för mer en frodig blommande vår.

Plant löket upp till tre gånger djupare än den faktiska glödlampans höjd. De ska vara minst 10 cm djupa. Placera alltid slingan med spetsen pekande uppåt.

Ju djupare du lägger löken, desto senare blommar den. Om du lägger dem i lager över varandra, kommer de att blomstra i steg.

Slå av blomhuvudet när tulpan börjar tappa kronbladet. Sedan använder slingan sina krafter för att placera sidelook istället för frön. Låt stjälken och lämnar några vissnade i sin egen takt för att skicka mat tillbaka till lampan, vilket i sin tur ger bördig blomning nästa vår.

Ta alltid löken på sommaren. Om tulpanerna bildar böcker kan du dela löken. Då får du fler tulpaner året efter. Förvara lampan på en torr och mörk plats under hela sommaren. Löken bör också ha tillgång till luft. Lämna dem därför framför en plastpåse.

Plastpottar

Tulpanlökar som placeras i plastkrukor kan grävas in i jorden. På så sätt blir de mindre utsatta för sjukdomar och du minskar chansen att de kommer att ätas av djur. Om du planterar i plastkrukor, reducerar du ditt arbete genom att gräva upp dem efter blödningen.

Så här får du tulpaner till sista år

Blomning och förökning

Tulpaner blommar från april till juni.

Det tar sex år för en tulpanfrö att bli en blomstrande tulpan. Det är värst att vänta på. Det är därför vi köper tulpanbaggar framför frön. Lamporna vi köper är vanligtvis formad som sidobilder.

ADVERT

Mest populära