All egendom: trädgård, kök, inredning >> Socialitet

Sann eller falsk färgidentitet?

Vissa städer är medvetet närvarande med en färgidentitet. Det gäller till exempel färgglada Burano i Italien, men även till Risør i Norge, "Den vita staden vid Skagerak". De är relativt trovärdiga och konsekventa exempel på sådan marknadsföring.

En artikel som jag kom över på internet presenterar dock mer tvivelaktiga identiteter, i vad den listar "8 mest färgstarka städer på jorden". Jag märkte detta särskilt eftersom Bergen är representerad av Bryggen. Det finns förmodligen ett slumpmässigt urval, och listan kan ha varit längre, men det är fenomenet som är intressant att diskutera.

Är dessa färgglada städer eller är det turistnäringen som har främjat fragment av städer som "färgade vykort" för att locka turister?

Snatching Gray i Bergen

Brugggen har ett kombinerat och vackert historiskt färgschema. De som reser till staden skulle förmodligen ha velat uppleva Bergen som den motsvarande färgglada helheten, men möta en smal "grå" i gator och krokar. Samma sak kan sägas om Köpenhamn med sin Nyhavn. Här är utsikterna till en avsiktlig färgning av proffs. Färgerna i den danska huvudstaden beskrivs i boken "Copenhagen Colors" av arkitekten Bente Lange, och är inte av samma natur.

En annan twist: La Boca är ett arbetsområde i Argentinas huvudstad, som ständigt främjas i resebroschyrerna. Det översvämmas av turister som vill se dessa färgglada hus, byggda av material från skeppsindustrin och från plank och grotta.

Om det inte fanns någon färg, kan du fråga om intresset varit lika stort. Missbruk av färger i en ovärderlig kulturturism?

Ett självupplevt exempel

Skrämmande färg i Aveiro

Jag besökte nyligen den lilla staden Aveiro i Portugal. Jag valde att gå till en konferens där eftersom bilder lockade med en extremt färgstark byggnad. Det gjorde mig nyfiken, men oh, vykortet fenomen slog!

Ett motiv av historisk bosättning vid en kanal och några färgglada skepp, vädret kommer från turisterna. Jag kände mig lurad. Staden gav annars ett tröttsamt och utspädt färguttryck, trots tillfälligt "karamell".

Alla nya byggnader flyttades i motsatt riktning, till exempel av åtta nya beige och bruna köpcentrum.

Användning eller missbruk av medel

Vem är en sådan stads identitet? Uppfattas detta perspektiv populärt eller i verkligheten? Är det styrt av lokala marknadskrafter, eller bara ett exempel på att när grannen gråter gråter jag ännu högre. Det kan vara en sådan färg, och det kan också vara motsatt - grannen är grå och jag blir gråtonad.

Huvuddelen är dock att turismen har en tendens att använda / missbruk av medel för att locka pengar ur turisterna.I detta fall färgen.

Det är uppenbart att bristen på kontroll av bildflödet på Internet hjälper till att skapa sådana fenomen som Aveiro. Genom någon form av legalism visas dessa bilder när de söker online.

Likväl bör reaktionerna ses på fiktiva färgidentiteter. Det blir ytligt och serverar inte det bästa av färg.

ADVERT

Mest populära