All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Tripper upp målade trappor

Trapporna måste tåla mycket. Här går vi varje dag och, även om vi inte borde, kör vi ibland här också. Då förtjänar de lite extra uppmärksamhet nästa gång du förnyar en del av ditt hem.

Ofta ignoreras trappan, eller målas i den mest diskreta färgen vi finner för att det verkar som möjligt. Men varför låta inte trappan bli en handväska och en viktig del av inredningen? Du kan skapa många coola effekter med en trappa - så varför göm det bort?

En trevlig välkomst

I trappan kan du slå dig själv! Vem skulle inte vara förtjust i att möta den här trappan när de kommer in i dörren? (Foto: Nordsjö)

I många bostäder leder trappan från en entré - och om det finns ett rum kan du spela, det är entrén! Här stannar du förmodligen länge i taget - det är inte här att sitta ner för att slappna av. Men det är det sista du ser innan du går på jobbet på morgonen, och det första du ser när du kommer hem efter en lång dag. Då kan en målad trappa fungera som energigrödan du behöver.

Med en matt mörk färg får du en elegant men tuff trappa. (Foto: Trestjerner)

Bindning ihop

En trappa får två rum att hänga ihop. Och det behöver inte vara vit, grått eller träfärgat bara för att det passar in i två rum. (Foto: Nordsjö)

Det går att gå vilse i trappan, men det är också lämpligt att tro att trappan kombinerar två rum. Och om trappan är mycket synlig från rummet ovan kan det vara smart att tänka en helhet. Välj en eller flera färger som fungerar bra för båda rummen. Men tro inte att det här är en begränsning - det är mer än vitt och grått som kan kombineras med andra färger.

Trappan kan målas i en mer neutral färg, så andra detaljer kan hjälpa till med de färginsatser som behövs i korridoren. (Foto: Beckers)

Att måla trappan:

Med duschar, ljusare färger kan du skapa ett lugnare uttryck. (Foto: Nordsjö)

Rengör väl

Regel nummer 1 innan målningen alltid ska städa väl. Använd ett rengöringsmedel som är avsett att användas före målning. Vänta tills trappan är torr igen innan du går vidare till nästa steg.

Skrapa och släpp lätt

Ta bort lös färg eller färg. Färgen blir alltid bättre på en matt yta. Slip därför över trappan med slipskiva eller slippapper. Skjut i träets riktning. Torka av damm, till exempel med en mikrofiberduk.

Det finns inte mycket att göra för att göra trappan till ett spännande interiörelement. (Foto: Nordsjö)

Sparkle

Finns det en hel del oegentligheter och spikhål, bör du flekksparkle dessa, så att du har en slät yta när man målar. Låt det torka och glida tills det är jämnt.

Tandkräm och primer

Om det finns risk för blödning, applicera en klibbig färg. Tänk på om du behöver slipa innan du applicerar toppskiktet. Kontakta tillverkaren vad som rekommenderas.

Däck till golv, väggar och detaljer

Däck till golv under trappor, räcken och väggar och andra platser du är rädd för ska få färg. Skyddande filt passar för att täcka golvet. Använd maskeringstejp i kanter, på väggar och på mindre ställen för att spara på spillfärger.

Måla

Måla längs väggen, listor och kanter med en pensel först. Använd sedan rullen till de stora ytorna och använd en pensel för bästa resultat. Välj en tålig färg som passar för golv. Vattentät färg torkar snabbt och är därför idealisk för användning i trappan. Då är det en kortare tid mellan sträckorna och du kan använda trappan som vanligt tidigare.

ADVERT

Mest populära