All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Trendigt med flis

keramiska plattor gärna se ut som något helt annat än vad de är - nämligen trycks rostade och glaserade lera. Imitationer av olika naturmaterial som trä och sten är höga i kursen. Och imitationerna är väldigt naturliga.

- För några år sedan kom de allra första plattorna med trämönster. Nu är woodimitations mycket utarbetade och förvirring som äkta trä, säger Patrik Bjørklund, affärschef på Höganäs i Oslo.

- Det här är en trend som klart har tagit av nu. Och utvecklingen kommer bara att fortsätta - det kommer att finnas ännu fler träplattor framåt, säger han.

Träflisen finns i olika sorter, utseendet varierar från mycket vacker parkett till rustikt och grovt bottenvåning.

Betong och kakel

Keramiska plattor kan tillverkas som mycket naturliga imitationer - här av rustika tegelstenar.

Även med träflisleverantör Golvabia, är imitationer av trä och sten en slaktare. Och imitationerna slutar inte där kakelgolv som ser ut som rå, gjuten betong är också mycket populära.

- Dessa plattor ger en varm och varm atmosfär. Med levande betongplattor, får du en kombination av mjukhet och elegans och de passar i både landsbygden och industriell interiör, säger marknadschef Victoria Davidsson i Golvabia.

Efter trä, betong och sten segla ett nytt material upp som folkets favorit:

- Brick Imitation är nästa att komma. Tegl är den stora trenden på vägen, säger Patrik Björklund.

Plattorna är gjorda med stora variationer i mönsterbilden. Det gör resultatet pulserande, och två kakel bredvid varandra kommer aldrig att se rätt ut. Med de mer rustika variationerna kommer muren eller golvet att se ut som om det var hundra år gammalt och inte helt nytt.

Till fler rum

Betongklockor kan användas i alla rum i huset.

Wood Förmågan att skapa goda miljöer, blir allt viktigare nu när plattor används på golv och väggar i hela huset - och inte bara i badrummet.

- Vi säljer kakel också till kök, hall och vardagsrum - Ja, vissa kommer faktiskt har kakel i hela huset och uteplats samt. Alla våra plattor är frostsäkra, säger Patrik Björklund.

Grå är favorit

Olika grå, stenlika plattor från samma serie kan kombineras både på golvet och på väggen.

Att norska hus och interiörer blir gråa är inga nyheter. Den grå vinden har svept över landet ett tag, och även i badrummet är den gråa favoritfärgen framförallt. De grå kakelarna är gjorda i parkettstil men ännu vanligare är de med sten eller betong.

- Keramiska plattor efterliknar i högre grad andra material som betong, parkett och tegel. Men med keramiska plattor har vi total kontroll över färger, egenskaper som de tolererar slitage och där de kan användas.Dessutom är de nästan underhållsfria ", avslutar Patrik Björklund.

ADVERT

Mest populära