All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Trender - var kommer de ifrån?

Steinar mannen var knappast särskilt oroad över trenderna. Mrs. Neandertal klagade osannolikt att "skinn är bara sååå ute - Jag vill buffalo I och - eller antilop så att hon i grottan på botten av ravinen"

Trender och mode får tillräckligt större betydelse när mänskliga grundläggande behov täcks. Betydar det att ha en djurhud eller att frysa ihjäl? Då är valet lätt. Värre när du har tre alternativ att välja mellan - eller trettio eller trehundra - eller tre tusen.

För våra människor idag finns det många faktorer som karakteriserar vårt produktsortiment. Produkten kommer i första hand att tillfredsställa ett behov - antingen praktisk eller emotionell - och dessutom skulle det vilja berätta något om dig - vad du står för - vem du är! Det är vad marknadsförare kallar "mervärde" och som vi blir alltmer oroade för att rikedom ökar.

Tillverkare och marknadsförare letar ständigt efter trender i förändringar i konsumentprioriteringar.

Varför ändrar vi verkligen vad som är "in"?

Ingen tillverkare eller marknadsförare vill ha produkter med evigt liv. Detta skulle innebära kollektiv självmord för branschen. Detta kan lösas på två sätt. Om produktens hållbarhetstid begränsar livslängden och leda till försäljning av nya produkter - eller att produkten blir föråldrade på grund av "fel" färg eller form.

Men kan vi med viss säkerhet säga vem är de främsta leverantörerna för nya trender och mode? Vem är vem som bestämmer att detta år kommer alla att ha jordfärger - eller att det här året är "grå" den nya "vita"? Och vem har kommit till det här året - bara i år kommer vi att ha "naturen in i huset"?

Vad tycker experten?

Erling Dock Holm är docent vid Institutionen för marknadsföring och har en särskilt vakande öga på hur konsumenter navigera, hur vi tänker och agerar - och hur allt detta hänger samman med utvecklingen av samhället. Men kan associeringen avslöja för oss hur en "trend" inträffar?

- Dokk Holm börjar, det är verkligen mer moderna förhållanden som skapar trender. För det första kommer det i alla branscher alltid att finnas personer som medvetet arbetar med produktutveckling. Lönsamhet kräver att du fortfarande står inför utveckling för att säkerställa marknadsandelar. Således kan vi säga att detta är en "planerad" trendutveckling.

Men dessa skapare, som kunderna, kommer också att påverkas av kulturella förändringar i samhället. Det kommer alltid att finnas trender som ett resultat av speciella evenemang eller speciella människor som fortsätter som bjelleauer. Oavsett om en populär konstnär eller idrottare har på sig en ny frisyr eller ett speciellt plagg, så kommer det lätt att sprida sig bland fansen och resten av befolkningen.

Många relationer

Trender kan också initieras politiskt. Mao Jacket producerades i några miljoner exemplar, men det fanns inte fristående trendskapare eller marknadsförare som var ansvariga för det. En annan aspekt är händelser som andra världskriget som drabbade unga amerikanska män på framsidan - i en maskulin miljö. Det var ingen skam att bara agera i underkläderna. De tog sitt vatten hem efter kriget och t-skjortan var redo att erövra världen - och gör det fortfarande. Sammantaget blir många subkulturer populära och skapar trender - titta bara på sagging. Fenomenet uppstod i amerikanska fängelser, där fångarna blev berövade bälten och byxor som skulle kunna användas för vapen eller fångarna kunde använda dem att hänga.

Förresten är det inte ovanligt att dra till samhällsutveckling, ibland skapa motreaktioner. Blir dagliga för teknik och kännetecknas av glas och betong, kommer "back-to-nature trends".

Ingen konspiration

- Ibland spelar folk med tanken att det finns ett hemligt urval någonstans i världen och kontrollerar trendutvecklingen. Det är självklart inte, men som nämnts finns det ett antal grupper som arbetar med dessa frågor, både i allmänhet och för de enskilda industrier. Slutsatsen är att trender bestäms av flera faktorer som vi har rimligt bra överblick över, men - det är en "men" här. Mitt i allt verkar det vara en x-faktor som är svår att definiera, men det är bara en följd av att trendutvecklingen är så otroligt komplex att du inte alltid kan se alla relationer.

ADVERT

Mest populära