All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Konserveringsmedel för morgondagens väder

Klimatet i Skandinavien förändras. Vi får mer extremt väder, mer nederbörd, mer vind och ökad medeltemperatur. Detta förorsakar att fasaderna utsätts för mer nederbörd direkt mot väggen, och kraven på träskydd av våra husfel ökar.

Det är den bakgrund som Flügger nu lanserar ett helt nytt sortiment av trefas, Flügger Wood Tex. Systemet bygger på Extreme Väder Technology, som gör det möjligt att skräddarsy skydd för bostäder plats och skick, och en karta fällning med zonindelning utifrån regn statistik från Meteorologisk institutt.

- Detta är ett färgsystem för morgondagens krav. Vi kan göra detta och vi leder kunderna bra i affären, säger Thomas Sundmoen, för teknisk produktsupport i Flügger.

Teknik och träskydd

En ikon på förpackningen förklarar EWT-systemet.

Namnet Flügger Wood Tex och ett piktogram som förklarar EWT-tekniken för att signalera att produkterna är lämpliga för träskydd och att de är baserade på teknisk kunskap. Förpackningen görs mer intuitiv, maskulin brunaktig, och informationen på lådan blir lättare att förstå.

- System Behandlingen består av tre steg - "Flügger Trä Tex 1 Basolja", "Flügger Trä Tex 2 Utegrunn" och "Flügger Trä Tex 3 Finish måla". Det är inte nödvändigt att slutföra alla tre steg överallt. Det beror på vilken klimatzon du bor och vad träet behandlas med tidigare. Den här guiden kommer att få kunden i affären, säger Sundmoen.

Primerande olja är viktigast mot fukt

Systemets delar kombineras enligt regnfall.

Nytt obehandlat trä startar EWT-systemet med priming med Flügger Wood Tex Basic Oil. Det fyller upp porerna i trädet så att fukt inte tränger in. Basoljan används alltid på exponerade detaljer, men används även i hela fasaden om du vill ha optimal skydd mot fuktabsorption och sprickbildning.

- Jordningsoljan är den viktigaste komponenten av fukt. Det förhindrar också sprickbildning och vridning av trädet vid de höga temperaturer som uppstår när huset är måttat med mörka färger och utsätts för solljus, säger han.

Pigmenterad primer

Steg två är en mellanbehandling med Flügger Wood Texte anledning. Detta inkapslar grundoljan, förseglar veden, skapar en bra förankring och en god vidhäftning till det övre området.

- Grungings pigmenteras och kommer i vit och röd bas. Det kan brytas för att säkerställa goda däck för topplack i mörka färger.

Det tredje steget består av täckfärger bearbetning och system Flügger Trä Tex omfatta flera typer: Stain, däck fläck, Oilify V Uteakrylat och fönsterfärg. Beroende på resultaten önskas och vad fasad behandlas med förvalda en av dessa produkter som ger det estetiska utseendet och skydda träet mot regn och solens UV-strålar.

Nytt obehandlat trä

- Använd endast steg 1 och 3, på fabriksbaserade kläder och i land i torrland, använd steg 2 och 3, säger Thomas Sundmoen.

Däckbalkar, Oljemålning V och Uteakrylat är lämpliga för målning av tidigare målade fasader, eventuellt kompletterad med primer från steg 2. Tre-stegs systembehandling gäller för nytt obehandlat trä.

Viktiga uppgifter på rutan

Med utvecklingen av systemet har Flügger hjälpt Stockholm Design Lab och en fokusgrupp på 3.500 personer över hela Skandinavien. Målet har varit att göra systemet användarvänligt och förståeligt med tydlig information om förpackningen, piktogram och logotyper som signalerar att produkten är anpassad till nordiska förhållanden.

- På förpackningen framhävs några viktiga uppgifter: korrekt förbrukning per kvadratmeter och torkningstider före överdragning. De olika produkterna är färgkodade och systemet är intuitivt och lätt att navigera i, säger han.

Nya borstar

Nya penslar ingår.

Flügger Wood Tex lanseras tillsammans med målningarna. Det är en borste som hanterar alla behandlingar i systemet optimalt.

Detta kommer i 50 mm, 70 mm, 100 mm och 130 mm med "snabblås" så att den kan användas med förlängningsaxlar. Verktyget kan rengöras i vatten och består av många olika fibrer i bysten, så att inspelningen är bra och motståndet mot appliceringen är korrekt och du lämnar rätt mängd färg på substratet.

"Att använda rätt pensel är här viktigt för ett bra resultat", säger Thomas Sundmoen.

ADVERT

Mest populära