All egendom: trädgård, kök, inredning >> Frågor Och Svar

Behandling av gamla möbler i teak

Vad du bör göra beror lite på hur stora färgskillnaderna är. Det kan vara möjligt att rengöra möblerna noggrant, men det kan du också göra med pigmentering.

Rengöring av teak

Teak är lite speciell i förhållande till andra typer av trä, eftersom en del färg- eller lackborttagningsmedel kommer att missfärga teak. Var medveten om detta när du köper produkterna. En färg- och färgavlägsning tar bort all tidigare behandling på ett mjukt sätt utan att behöva tillgripa slipning.

Gå först över möblerna med stålrengörare nr. 0 innan du applicerar färg- och färgavlägsnare på ytorna med en naturlig borste. Följ tillverkarens instruktioner för arbetstid och torka med stålull nr. 2. Därefter neutraliseras med en ny uppsättning möbelrenare och låt den torka.

Träet är nu klart för ny behandling, oavsett om du vill ha olja eller lack.

Målerfärgad yta

Om du föredrar att färga träet blir processen lite annorlunda.

- När pigment i sådana möbler, lönar det sig att börja med den mörkaste delen av teak och anpassa färgen på de ljusare delarna av det, berättar Hitta Wang vid Bryn Lokken.

Han rekommenderar att du först tvätta ytor med golv- och panel rengöringsmedel eller liknande produkter, före slipning lätt över ytan med ett fint slippapper (korn 240-320). Avlägsna slipmedel med dammsugare och tvätta med röd spray och luddfri trasa.

- Sedan hittar du en paintbag som passar och lägger på en eller två lager för att komma ner till den mörkaste färgen. Du kanske vill ta en något ljusare färg än den man kommer att sluta med, eller lägga på ett extra skikt för att få en djupare nyans, tippar honom om.

pigmente oljad yta

Om möbler har oljade tidigare stegen för färgen densamma, men produkterna är inte identiska. Då är expertens råd att använda en oljebi istället för paintbag.

- Applicera borste med pensel, men torka ut den efter ca. 10 minuter med nylonstrumpor som formas till en boll. När du blir av med penselsträngar, rekommenderar Wang.

Om du måste lägga till två eller flera lager, måste boken torka till nästa dag innan du laddar om. Vid användning av oljefläck, kan det vara fördelaktigt att avsluta med en eller två lackbeläggningar för att ge större hållbarhet över tiden.

ADVERT

Mest populära