All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Omvandlas tät skog tomt för att öppna kabin trädgård Iddefjorden

Plant, brudgummen och ordna i trädgården har varit den stora passionen till Wenche och Leifseth ända sedan de köpte stugan på Fagerholt vid Halden 2002. En solig tomt med utsikt Iddefjorden och Sverige, några minuters gå till havet där de kan simma, fiska eller ta en tur ut med båten om de önskar. Det är dock inte, men trädgården, som har varit i fokus för stugägare.

När paret från Bjørkelangen köpte platsen stod en traditionell timmerstuga på 64 kvadratmeter där, med grästak och spröjs på fönstren. En tidigare så kallad olympisk stuga hade blivit upptagen och installerad på Fagerholt. Paret har dock gradvis byggt och uppgraderat, både inifrån och ut.

Cleared plot

Den vackra fastigheten ligger på 1, 6 mål. En typisk naturlig tomt med ljung, buskar och träd. Massor av träd.

- Vi såg snart att träden måste avlägsnas, både för att skapa en vy över fjorden och att skapa en trädgårds trädgård. Det var noga bevakat. Vi började rengöra tomten och lämnade en grusväg till stugan ganska tidigt. Lyckligtvis fick vi lite hjälp med det här, säger de.

Lush Garden: Det är trädgårdsarbete som har varit fokus för stugan ägare. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Härlig utsikt: När träd kapades, kom denna fantastisk utsikt över Iddefjorden bättre framåt. Här har Wenche och Leif utökat terrassen och etablerat en gräsmatta. Foto: Sveinung Bråthen

Förlängd hytt

Vi kallar spektakulära vyer och en avkopplande stuga liv

Leif tog huvudansvaret för utvecklingen. Kabinen utvidgades från 64 kvadratmeter till 100 kvadratmeter. En terrass byggdes runt stora delar av stugan, och inuti var det ändrat från mörkt till ljust. Väggar, tak och inredning var huvudsakligen hållna i ljusa färger. Den största konstruktionsändringen var att kabinen byggdes med en trädgård och öppen spis. Här kan dörrarna öppnas helt upp till terrassen, och eldstaden utökar sommarsäsongen.

Ger energi

Wenche tog hand om trädgården och så länge hon kan minnas varit förtjust i trädgårdsarbete. Hon har varit särskilt angelägen om att anpassa färgerna till omgivningen och bara använda kreativiteten. De har en vän som driver ett trädgårdscenter där de bor och har lärt sig några av dem. Men det finns strängt inga regler, betonar Wenche. Trädgården är karakteriserad av naturen. De har använt områdets specialiteter och gjort sängar som glider in i landskapet.

Det är inte svårt att se att de har varit mycket i stugan. Det är väl bevarat och kreativt runt det, och det finns både växthus, sommarblommor i krukor och en liten grönsaksodling där. "Jag har ingen trädgårdsmästareutbildning, men jag tycker att det är lätt att hålla på. Det har givit mig energi. Jag har verkligen inte stressat, men tagit lite, säger hon.

Bra stämning: De små grusvägarna är ett romantiskt element som ger trädgården en stor karaktär.Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Gästutrymme: Här var den snäva skogen när Leif och Wenche tog över. En av de första sakerna de gjorde var att etablera en uppfart och parkera för fler bilar i södra änden av stugan. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Tufft stenbord: En av de största stenarna var helt platt överst, och de som anställdes för att köra grävmaskinen menade att den kunde användas som matbord. Stenen togs därför hand om och ligger i norr vid kupens korta ände. Foto: Sveinung Bråthen

En Livsstil

Familjen Trondheim bor i en stuga på 11, 5 kvadratmeter.

De är båda pensionerade och har nyligen haft en bra tid. På sommaren flyttar de till Halden. De har varit förtjust i Østfold, men valet faller bara på Fagerholt var en slump.

- Jag hade nästan aldrig varit i området och visste ingen här. Det var Wenche som var på en väns hus och gick av misstag på en vy. Några veckor senare blev vi stugaägare, leende Leif. De har aldrig ångrat det. Stugan och trädgården har blivit en livsstil.

Tips för trädgårdsentusiaster

Vad ska du tänka på när du skapar en trädgård vid stugan? Här är råd från Tommy Tønsberg, chef för barnskolan och webbutiken Garden Living.

Skapa hela: Det finns inte alltid mycket att göra för att få en trevlig uteplats. Vissa växthus, buskar och små gångvägar skapar en mysig atmosfär. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Tid för trädgård: Wenche och Leif är mycket i stugan och har därför köpt ett växthus. För närvarande används det mest för mat och hygien, men tanken är att lägga in några tomatplanter. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Färgglada växter: På terrassens vägg har blommorna visats miljontals klockor, och lådorna har femkantiga kosmos och trädgårdslilja. Växten i de blå burkarna kallas prydnads tobak. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

* Du måste tänka på hur ofta du kommer vara i stugan. Är du där i tre veckor på sommaren, är det ingen mening att plantera grönsaker. Det kommer att behöva övervakas varje vecka medan grönsakerna växer.

Du vill inte tro hur det här roar ser ut idag.

* Titta på landskapet runt stugan och använd grödor som kommer att trivas i klimatet utan för mycket omsorg.

* Lägg inte stora sängar och spendera mycket pengar på växter innan du har informerat dem om de vill överleva klimatet. Börja lite och expandera gradvis.

* Om du har en trädgård vid havet, bör du välja växter som tål sol, torr och lite salt eftersom det kan blåsa kraftigt från havet. Stauder med tjocka, saftiga blad eller ljushåriga lövverk är ofta det säkraste valet.

* En trädgård i skogen bör ha växter som tål mycket skugga. Skogsgolväxter som storkenebb, lövliljor och glömska systrar är bra val.

* På höjden finns många bergsplanter som kommer att trivas utmärkt. Till exempel kommer stenverk och kitt, krypande växter som silt och blåsor att trivas där.

* Om du vill skapa en gräsmatta finns det gräsblandningar för hårda klimat.Men det bästa är ofta att låta det naturliga gräset gå in och sedan slå det. Ferdigplen kan fungera, men du måste vara på kabinen och se till att vattna mycket i etableringsfasen. Det kan ta upp till tre veckor med daglig vattning om det är torrt.

* Kanske borde du också plantera en blomsterbädd med vildblommor?

Läs också:

familjen Trondheim vistas i en stuga på 11, 5 kvadratmeter

Här är Norges tuffaste betong stuga

Praktiskt: en vedbod med en vinstock är trevligt, för att inte tala mycket hjälpsam. Klättring växt här har valts är en Flammentanz, som är kända för att vara Hardy. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

på knän för cottage garden: Wenche har tillbringat mycket tid i trädgården med Iddefjorden. En välskött, kreativ trädgård som berör naturens beröring. Här Steller hon rhododendron Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Kontrollera smart förlängning på lodge i Hedalen

ADVERT

Mest populära