All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Omvandling av harmoni

När köket fick ett nytt golv, meddelade behovet av att göra något åt ​​vardagsrummet och hallen också. Det fanns en 30 år gammal parkettgolv, som inte hade gjorts sedan huset byggdes. Golvet var i gott skick, men gulnade i åldern, så det var inte längre i linje med den nya grå laminatbeläggningen i köket.

Familjen med tre barn ville ha ett tåligt golv som behöver lite underhåll. Valet föll på slipning och hård oljeparkett.

Parketten hade varit i vardagsrummet sedan huset byggdes och åldrats efter ålder.

Pigmenterad behandling

Husägaren hyrde en kvarn, tömde rummet för möbler och tog bort golvbrädorna. Efter fyra timmars slipning avlägsnades gamla färg- och ytskrapor från 40 kvadratmeter yta.

Grundlig rengöring med dammsugare tog bort allt slipmedel och sedan applicerades Liberon Hardwax-olja i färgen Ljusgrå. Oljan omrördes väl och applicerades med rulle. Ytan torkades kontinuerligt torr med luddfri trasa. För att förhindra att behandlingen stelnade och klibbiga på ytan, delades ytan upp i fält och behandlades i sin tur.

Efter behandling med en pigmentfärgad yta och en kappa klar hård vaxolja ser golvet ut som det.

Lätt underhåll

Hårda vaxoljor är både färglösa och i flera olika färger i gråskalan.

Mellan applicering och torkning av varje fält tog det inte mer än tre minuter.

- Bönen i hårdvaxolja är att den kan appliceras i sektion utan avskärmning. Den pigmenterade hårdvaxoljan har sedan torkat nästa dag, säger Augustin från Alanor, som distribuerar franska Liberons produkter i Norge.

Husägaren arbetade i cirka tre timmars behandling och en liter oljeolja täckte ca 30 kvadratmeter. Följande dag användes samma procedur för att applicera en skikt färglös hård vaxolja av samma typ. Detta kommer att fungera som slitage och skydda det pigmenterade skiktet från repor och skador.

- Senare underhåll bör ske med en färglös hård vaxolja. Det är viktigt att börja med underhåll innan slitage går ner i den färgade sängen. Underhållet kommer huvudsakligen att bestå av att applicera ett lager färglös hård vaxolja till banorna. Det är bekvämt att inte flytta möblerna ur underhåll, säger Line Augustin.

ADVERT

Mest populära