All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Traditioner styr bostads färg

I Norge är vi starkt bundna av tradition hus färger. Om än i viss mån omedvetet. Vi har trots allt målat våra hus i 400 år.

- Vi ser färg på ditt hus från 2-3 år gamla, och börja fundera över hur huset där vi bor ser i 13 till 14 års ålder. Det gör oss vana vid hur det ser ut och vi lär oss vad som är vackert i vår tradition. Därför 90 procent av alla hus i de gamla, vanliga nyanser, säger Per Nimer, designchef på Akzo Nobel Aesthetic Center.

Ovanligt vanligt på annat håll

Rosa ses sällan som en lämplig hemfärg. Här är fasaden på ett kafé i Stavanger målat i en otraditionell kostym. Foto: CH - Visitnorway. com

- Vi lär oss att ett hus inte ska vara petroleumblått eller lila i vår tradition. Men det är annorlunda i andra länder, till exempel på Grönland, Curacao i Västindien och delar av Brasilien, är tradition att inte vara traditionell. Där har de också en mycket större variation i hemfärgerna. Detsamma gäller Island där de inte har många färger från naturen att relatera till. På Island är naturen främst grå, vit eller brun, och mer färg används på husen, säger Nimér.

Vitt läder - men många färger används

Vita hus är vanliga inte bara i Skottevik i södra Norge. Foto: Kurt Hamann / Visitnorway. com

Vit är fortfarande den vanligaste hemfärgen i Norge. Dessutom säljs viss standard röd, grå och grå.

- framför allt gäller det i Oslo och längre söder om landet. Men om man tittar på stugmarknaden eller till exempel till Trondheim, verkar det inte som att vit dominerar, säger Nimér.

Hus i Norge är målade i nästan alla färger, förutom blå, som endast används i exceptionella fall. Och skillnaderna mellan Sverige och Norge är stor när det gäller bostäder färg:

- Det används mycket mer och starkare färger i Norge än i Sverige, säger han och pekar ut tradition färger vanligare på hus. De kan också titta på norska bunaderna.

- Ocher, röd och grön är vanligare. Dessutom finns det mycket grå och svart nu - de färgar i tid, säger han.

Färgerna på bunader och traditionella hantverk har varit en modell för många val av fasadfärger genom åren. Foto: Nancy Bundt / Visitnorway. com

ADVERT

Mest populära