All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Norrmän

->

De flesta nordmän föredrar fortfarande traditionella hus.

Norrmän är traditionella. Ändå kan olika byggnadsstilar spåras i liknande delar av landet.

- Det som vi nu ser, vilket är nästan en trend, är att det blir mer och mer tillämpligt med plana tak i kustområdena. Anledningen är att dessa typer av hus inte får så svårt i naturen som andra stilar gör. Ett platt tak är en mer terrängbaserad byggstil, säger försäljningschefen i Nordbohus, Stian Moursund.

Nostalgisk

Rogaland leder ett antal begravningshem, men moderna hus och platta tak är också populära i Tromsø och Bodø.

- Resten av norra Norge väljer den nostalgiska stilen. Det finns ett tegelhus och en semi-våningshus. Det är lika traditionellt som du får det i Norge. Och många har vuxit upp i sådana hus, och vi tror det är därför många vill ha ett sådant hus när de växer upp. Människor väljer ofta vad de är vana vid, säger Moursund.

Även inlandet är särskilt svagt för den traditionella byggstilen.

- Nostalgiska hem med mønekryss och små spröjsade fönster är de mest populära bostadstypen i det inre, säger Arve Solheim, varumärkesledare i Mesterhus.

Ej valfri

Men inte överallt kan du välja vilken stil du vill ha.

- Till exempel i Alta är det inte tillåtet att bygga plana tak. Där det finns en hel stil riktning som går förlorad på grund av kommunens policy, säger Stian Moursund, försäljningschef för Nordbohus.

- Lokala byggnadsstilar styrs till stor del av kommunala regleringsplaner. De enskilda kommuner har några riktlinjer för hur det kommer att byggas, och en del är strängare på detta, medan andra är mer öppna. Dessa riktlinjer handlar ofta om saker som takvinklar, hörn och hörn ", säger Moursund.

Det är inte bara takvinkeln och hörnen som skiljer byggnadsstilarna.

- Vi ser också variationer i klädsel. På västkusten, till exempel, populär bland horisontell beklädnad, och det har nog vind och klimat att göra, säger Moursund.

Konsumentinfo:
  • Block Watne, tel: 23 24 60 00, www. Block Watne. nej
  • Mesterhus, tel: 23 37 90 50, www. Mesterhus. nej
  • Murgaardhus, tel: 70 17 21 10, www. murgaardhus. nej
  • Nordbohus, tel: 73 98 54 00, www. Nordbohus. nej
  • Systemhus, tel: 75 56 51 00, www. systemet hus. com

ADVERT

Mest populära