All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Traditionell stuga - i sagoriket

I den soliga sidan högt upp på berget byggs en liten stuga område med starka historiska rötter. Stugorna är byggda som kopior av gamla telemarkshus med massivt trä, snideri och ornament. Pål Nilsens byggnad av hyttgalleriet, studerade gamla teckningar och konstruktion innan hyttena drogs. Historiska böcker plöjdes och idéer kom till såväl som byggtekniker som färger i stugorna. Här läggs tonvikten på det övergripande och övergripande intrycket. Ljuset längs bergsvägen skiner från gamla svarta smidesjärnslampor - snön har lagt en mousserande matta på marken och äventyrets stämning pryds.

->

Läs också:

Tack - När ska du ändra mig?

Taket är den femte fasaden av huset och utsätts för allvarliga påfrestningar under året - isblästring, snösmältning, solvärme och vatten, vatten, vatten. Vad vi behöver ...

Bilder:

Vänster - gräs på taket, skiffer sten runt ingången och tjock timmer försiktigt staplas i en tillflyktsort för familjen. Vindrutorna har klippts ut, rören är gjorda av natursten och ligger på utsidan av stugan.

Rätt - Som i Soria Morias äventyr är det här en plats att drömma. Vi är tillbaka i Th. Kattungar målning av pojken i Soria Moria äventyr.

Tillbaka till äventyret

Placeringen av bergsriket är som taget ur äventyret. På solsidan upp till bergstoppet och med utsikt som fascinerar alla. Branta ner till Kvitåvatn och med Gaustatoppen och bergen i bakgrunden. Snöklädda berg, isvatten och evigt himmel ovan.

Som i Soria Morias äventyr, är det här en plats att drömma. Vi är tillbaka i Th. Kattungar målning av pojken i Soria Moria äventyr. Vi ser honom för oss där han står med ryggen, ryggsäcken och näsduken i handen. Där står han och tittar över berget, solnedgången och drömmarna om en plats där det är trevligt att leva - den plats som han kallade Soria Moria.

Läs även:

Kontrollera om du köper fukt hemma

Ska du köpa ett hus med en källare, se till att du tittar över källaren när du tittar på det. Dålig dränering eller ruttning kan kosta dig mycket i ...

Det var en plats som den han drömde om, med fascinerande berg, magnifik utsikt och varma, varma hus. Här kunde du skrika över dörren, in i värmen och ta tag i överdådiga middagar i den ljusa skuggan från eldstaden.

Förflutna har karakteriserat kabinen Kvitbjørnbu. Gräs på taket, skiffersten runt ingången och tjocka stockar försiktigt staplade till en reträtt för familjen. Vindrutorna har klippts ut, rören är gjorda av natursten och entrén är en tät sten. Runt ingångsdörren finns konstnärliga snidningar och smidesjärntak. För att komma in måste du skrika över en enorm dörr och atmosfären är redan inställd.

Bilderna: Entrén är byggd i stil. Lägg märke till spårvagnen framför dörren, en tät platt sten som fungerar som en stor trappa. Runt ingångsdörren finns konstnärliga snidningar och smidesjärntak. För att komma in måste du skrika över en enorm dörr och atmosfären är redan inställd.

Jakt på stugan

Familjen Gulbrandsen är redan erfaren stugaägare efter flera års jakt i Haglebu.

- Vi älskar berget och har haft en lång tid på Haglebu. Nu skulle vi ha en stuga där det var mer snötätt och med möjligheter till både utförsåkning och längdskidor ", säger Terje Gulbrandsen.

- Det var svårt att ta med barnen till stugan, de är 10 och 15 år gamla och skulle vilja köra nedförsbacke. Således började vi leta efter en ny stuga. Vi ansåg Lifjell ett tag men hamnade här på Gaustablikk, där vi hade sett Soria Moria hytterna en gång för många år sedan. Nu är både barnen och vi mycket nöjda, ler Terje, och det är inte längre svårt att få dem på en cab ride.

Läs också:

Bygg ett nytt hus

Drömmer du om att bygga ett nytt hus? Här hittar du allmänna råd och tips från husleverantörer och advokat Pål Morten Grande.

Familjen hade tre kriterier när de letade efter en stuga; Det borde inte vara för långt från hemmet i Horten, de ville gå upp till snön för att få den snötäta - och de skulle få tillgång till en slalom. Körsträcka på upp till 3 timmar verkar de är raka, och de lägger fast på Notodden för att bita på benen eller få lite mat.

- Vi använder stugan hela året och stannade mycket i stugan i januari och stod på slalom och hade en underbar längdskidåkning. Det har varit lite snö i år, nästan lite konstigt, eftersom Gaustablikk har mycket snö, säger Elisabeth. Påsken är naturligtvis firad i stugan, knappast någonting kan mätas med vinterberget i påsksolen. Därefter spenderas dagarna på solväggen eller skidbacken, och kanske kommer de att besöka resten av familjen. När de inte använder stugan själv, hyrs de ut genom Gausta Booking, ett enkelt sätt att få ett bidrag till hyttens driftskostnader. Det första året som de hade hytten hyrde de ut mycket, men i år har de tagit det mer att använda sig själva.

Bonderomantics

Traditionerna är välskötta inom träväggarna. Bondeede timmerväggar står i stor kontrast till lätta trä i tak och golv. Lägg märke till träskivorna runt fönstren, vilket återvinner materialet från golvet och taket. Köket och matsalen är äldre i en grön färg med peanut. Här har bergets egna höstfärger en känsla av kabinen. Köket är ursprungligen ett vanligt tallskottmålat i gammal stil med ett intryck av naturligt slitage. Slitna telemarksskidåkning på väggen i matsalen bevittnar bergens nöjen i många årtionden. Kanske var det bara våra mor-och farföräldrar som satt nerför backarna på originella träkjolar, med telemarkrock och en björkpinne för att styra varven. I mitten av vardagsrummet är eldstaden och vilar på ett rör i natursten.Eldstaden är ljus och vit och ligger på en tallrikskiva. Eldstad och stuga ost hör ihop, säger familjen, inget är trevligare än värme framför eldstaden på en fredagskväll när du har hela helgen framför.

Bilderna: Traditioner tas hand om inom träväggarna. Bondeede timmerväggar står i stor kontrast till lätta trä i tak och golv. Matsalen är äldre i en grön färg med peanut. Lägg märke till träskivorna runt fönstren som återvinn materialet från golvet och taket.

Perfekt läge

Från matsalen kan vi se genom köket hall och badrum. Genom den krökta dörröppningen måste du nästan böja huvudet lite för att passera, norrmännen var inte så långa i gamla dagar. Hallen har en naturlig nyans på golvet med en bekväm varm underkant. Bekväm och mycket hållbar. Här kan du komma in med vatten och spill, eller med stora slalom stövlar. Skiffer är nästan outhärdligt och tillåter oss att gå barfota på bergen också inomhus. Från matsalen kan vi skina slalomplantan halvvägs dold av träden, och skidbackarna passerar precis utanför. Att stugan ligger också på solsidan och med vid utsikt gör platsen perfekt. Köket, matsalen och vardagsrummet ligger i en öppen lösning som är bekvämt beläget med en halvvägg för köksskåp på ena sidan och tv på andra. Vardagsrummet hittar vi i hjärtat av ett mysigt hörn där familjen njuter av att leka på kvällen eller ett trevligt program på tv. Fri för tv, det kan inte vara i familjehytten, barnen ska också kunna njuta av sina intressen. Från vardagsrummet finns tillgång till terrassen och utsikten. Här njuter solen på sen vintern och på sommaren är det trevligt att äta middag eller att sova lite i solen med en bra bok.

Utrymme för en extra familj

På vägen uppför trappan tänds lampan automatiskt. Rörelsessensorer slår automatiskt på ljusen, en smart lösning för trapporna som ofta är för mörka. På toppen av stugan finns två rymliga sovrum med sängar i samma romantiska stil. Den våningssäng som skapade stugan med snideri, åldrande färg och med stora, goda madrasser. Sovrummet har en stor himmelssäng. Du kan njuta av äventyr på sena kvällstimmar och njuta av utsikten över bergen och den mörka natthimlen. Med ett tredje sovrum på golvet nedan finns det sovplats för åtta i stugan.

- Det var en av de önskemål vi hade med stugan, förklarar Terje, vi ville ha plats för en familj. Nu kan vi bjuda in vänner och familj till stugan och ha kul tillsammans både i marken och med långa middagar på kvällen.

Bilderna:

Vänster - En våningssäng är skapad för stugan med carvings, åldrande färg och stora, goda madrasser. Stegen upp till övre sovplats ligger bekvämt fram och gör vägen upp mindre brant.

Höger - Sovrummet har en stor himmelssäng. Du kan njuta av natten på natten och njuta av utsikten över bergen och den mörka natthimlen.

ADVERT

Mest populära