All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Förutspår prisras på platt-tv

En standard 32-tums blir olycklig jämfört med de eleganta plasmaskärmar

Bilden visar Hitachi 42-tums plasma-TV, som just nu är i testet. Testet kommer nästa vecka. Håll utkik! Se mer

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Få dessa TV-apparater över 30 inches finns idag köpte under 30 000. Och till och med idag kostar flera av de bästa modellerna cirka 100 000 dollar. Det handlar om detsamma som en nyare begagnad bil.

Fortfarande: Priserna har gått ner. Även nu är det ganska möjligt att få en 42-tums plasmaskärm för cirka 40 000 dollar. Det är nästan hälften av vad du var tvungen att ta ut för drygt ett år sedan.

En tiondel

Den vanliga betalningsmottagaren har dock fortfarande inte råd att betala sådana priser. De flesta köper därför billiga kranar till en tiondel av priserna för plasma eller LCD.

Det betyder att plattskärms-TV representerar endast tre procent av den totala TV-försäljningen i världen. För industrin är slutsatsen enkel: För att öka försäljningsvolymerna måste priserna falla.

Konkurrerande

- Dagens prisnivå kommer att förbli ganska konstant i några månader. Nästa år kommer priserna att bli betydligt lägre, säger Sean Wargo, analytiker vid USA: s konsumentelektronikförening till CNN.

En annan viktig orsak är ökande och effektivare produktion från fler och fler företag. Antalet nya LCD-TV-apparater förväntas öka från fyra till 10 miljoner från det här året till nästa år.

Detta ger lägre priser till dig och jag. Wargo förutspår mer än 30 procent 2004 i USA. Mindre LCD-skärmar på 17 till 20 tum sjunker från $ 1000 till $ 700.

- Kanske är de ännu billigare, säger han.

Pågående

[Ugjyldig objekt (NAV95133)]

Bob O'Donnell, analytiker på marknadsundersökningsföretaget IDC, tror stora LCD-modeller mellan 30 och 39 inches kommer att vara upp till 38 procent billigare nästa år.

- Människor drömmer om sådana TV-apparater, men se priserna i dag och tror att de väntar till nästa år, säger O'Donnell.

Utvecklingen i USA är ofta en bra indikator på utvecklingen i andra delar av världen. Prisnedskärningarna kommer troligtvis också att komma i Norge, men möjligen lite försenad jämfört med Förenta staterna.

  • Klicka här för att se dagens LCD-priser
  • Klicka här för att se dagens plasmapriser.

ADVERT

Mest populära