All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Total förändring av huset Telthusbakken

FÖRBRUK OCH ARV: Både byggmaterial och boende är av äldre ålder. Det femte århundradet möbler har Solveig ärvt från sin farfar. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

"

Vi har inte bara sparat ett hus i den sista timmen, vi har också sparat en del av vårt gemensamma arv

"

Den gamla trähus i virket lämnades till deras jämnt.

Charmen var lätt att upptäcka. Men förfallet var ännu tydligare.

Här, längst ner på Maridalsveien i Oslo, rullar bilarna. Men en dag stannar en av dem.

En blygsam försäljningsaffisch gnistrar en gnista med Ole Martin Svoor. Han kommer att bli husets Frälsare.

En annan vy

Huset har haft många invånare under århundradena, men det mesta av historien är okänt för de nya ägarna. Under en period fanns det både en mjölkförsäljning och en förfriskningsplats här - till förmån för resenärer som kom över Telthusbakken, en huvudväg i gamla tider.

De sista gästerna i huset var dock av en annan kaliber.

Det fanns varken orkidéer eller doftljus, utan munstycken och strupfrukter.

Här var det inte tillräckligt att gnista gipsskivor eller färgpanel.

- Det var en hydda, men det kom att granska taggning och krossade rutor och fokusera på möjligheterna, säger dottern Solveig Baalsrud Svoor.

Hon bor i husets andra våning, där hon tillsammans med sin rumskompis och en katt njuta frukterna av en mödosam restaureringsarbete.

Återställd och återanvänd

Huset var typiskt för sin tid byggd i bondage; grovbjälkar med murverk i hålrummen. Snart blev panelen avstängd och tegelstenarna plockades ner. Endast ett halvt skelett lämnades.

GROV FURU: Bredplanad furugulv var det bästa alternativet, enligt boende. Bordet är från farfar, medan den lutande bänken är från föräldrarnas hus. De starka matsalarna tillverkas av fadern Ole Martin Svoor på Soon Crafts Furniture. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

konstruktion som dekoration: gavelväggen grov gips och trasiga dubbar fungera som både berättare och som dekoration. Övertäckning utan bottenplatta och med infälld spotlight hjälper till att betona väggens och husets karaktär. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Alla material kan användas, antingen lägga tillbaka på samma plats eller användas på andra ställen i inredningen.

HÖGDRAG: Huset är brant i grova detaljer. Gästerna måste se bra ut. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Vid första anblicken denna kaotiska

Här är årets inredningstrender

expertråd mot bullriga grannar

Tegelstenarna som förstördes, ersattes av fria tegelstenar från ruinerna av Ringnes bryggeri, bara ett kvarter bort.

- De handgjorda naglarna justerades, galvaniserades och slogs in. Det var mitt jobb, säger Solveig.

Det fanns inget utrymme för falska material och imitationer.

Projektet krävde både muskelkraft och precision.

Men mest av allt krävde det kunskap, mod och tålamod.

- Ett sådant projekt är inte för alla. Man borde ha kört lite med detta tidigare och vet också bra professionella.

Dessutom drivs familjen av idealism. Rivningsgodkännandet beviljades redan och en granne hade planerat ett femstegsblocket på platsen.

- Vi har inte bara räddat ett hus under den sista timmen, vi har också sparat några av vårt gemensamma kulturarv.

Highlighted Soul

Men en sak är att spara ett 250-årigt hus. En annan sak är att dekorera den.

Baalsrud Svoor arbetar som inredningsarkitekt i företaget Dis, och kan därför använda sitt ämne för vad det var värt.

- Vi var angelägna att respektera husets historia. Detta görs genom att betona och inte dölja sin själ, säger hon.

FLEXIBILITET: Sovrummet kan omvandlas till en dagbädd vid en stor folkmassa. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Men var ligger själen verkligen?

ILD IN CENTER: Den nybyggda öppen spis står inför både vardagsrum och kök och levererar rummet med ljus och värme. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

- Först och främst i materialen. Därför bevaras de ursprungliga strålarna och tegelstenarna. Dessutom finns det mycket själ i lutande vinklar.

Sådana oegentligheter innehåller vissa riktlinjer. Alla fasta armaturer måste byggas speciellt.

- Jag skulle ha befriat i ett sterilt kvadratrum med rät vinklar.

Medan Solveig åtnjuter den historiska hustlen på andra våningen i huset är första våningen tillgänglig för alla. Här har familjen etablerat Akersberget restaurangen.

Således har huset återlämnat sin gamla roll som en plats.

Och folk har börjat märka det gamla huset längst ner i Telthusbakken.

Läs också:

Allt om förbättring

sned: Vårdtagaren har utformat badrum inredning sig på grund av rummets sneda vinklar. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Berätta om ett renoveringsprojekt

Testa vår förnyelse kalkylator

Läs verktyg forum: Denna bilbarnstol skapa ännu

PANEL OCH Tegl: Vit målad panel ökar känslan av rymd medan naken tegel accentuera historien. Rummet i vardagsrummet används som hemmakontor. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

ADVERT

Mest populära