All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

I en snap

Västfjorden och sträckan av berg bildar Lofoten. Det fascinerande landskapet lockade Tor och Isabelle Sande till Hamarøy. Framför de stora fönstren börjar de vanligtvis tyst på morgonen. Familjen sitter på samma sida av bordet så att alla kan se bortom och då är det som om timmarna får vingar och flyger lätt. Vi är i författaren Knut Hamsuns rike, i naturen har han och många andra haft ett starkt förhållande till.

Vi är på en liten båttur till Hamarøyskaftet landmärke. Tor stiger upp till Straumvatns siltande mun, som ligger långt över havet. Härifrån ligger vi nära den berömda axeln som visas från land och vatten. Och i närheten finns en sandstrand som Isabelle och Tor med familj och vänner att simma.

Självbyggd

Båda ville ha en modern stuga med stora fönster från golv till tak. Rummet prioriterar mest utrymme. De enkla och eleganta möblerna kan inte bryts mot utsikten. På de tydliga dagarna tittar de över till Lødingen, där de båda är från.

De har byggt stugan själv. Pilarna kastades 18 maj 2013. Påsk det följande året var det bra att överge det grova arbetet, så semesterläget kunde komma undan.

Tor har många års erfarenhet som snickare och är projektledare hos en stor byggentreprenör. "Bra planering är hälften av arbetet. Stugan var lättbyggd, med en enkel rektangulär byggnad, säger han.

Byggsatsen gjorde han själv och märkte det bra. "Tillsammans med vår dotter, Rikke, kunde vi hämta alla saker, till exempel A, och lägga den på toppen. Då bröt Tor upp i en blixt. Det gick väldigt snabbt, säger Isabelle.

MED SKYDD: Parketten har Isabelle lagt till, och nedan har hon skrivit meddelanden om det slits upp en gång. Foto: Per Erik Jæger

ÖPPEN LANDSKAP: Från vardagsrummet kan de på en klar dag titta över till Lødingen där båda kommer ifrån. Den eleganta inredningen och färgämnena kan inte konkurrera med utsikten. Foto: Per Erik Jæger

CLOSE: Att samla de mest använda funktionerna på en yta gör det enkelt att använda stugan. Foto: Per Erik Jæger

KÖKEN I GANGSON: Kökets interiör ligger i korridoren mellan terrassen och korridoren, vilket är platsbesparande. Fönsterremmen släpper naturligt dagsljus på köksdisken. Foto: Per Erik Jæger

SMALL TAPET: Tapeten borde faktiskt vara i ett annat rum, men det blev för smalt. Det enda alternativet var korridoren, något ägarna var mycket nöjda med. Foto: Per Erik Jæger

TIPS: I kabinen är det bra att lägga pussel och störa allt som händer i naturen utanför. Foto: Per Erik Jæger

NÄR NATUR: De högra fönstren ger en närhet till naturen. Foto: Per Erik Jæger

Nära till naturen

Investering i en båt blev en hit träff.

- Vi gillar att resa på små expeditioner i omedelbar närhet, säger Isabelle oss när vi går längs med swaben på väg till båten. Den här gången att gå till middag.

- Vi är inte mycket drivna som båtägare än, men vi trivs i fjorden med fiske. Vi har tur i norra Norge. Nästan vart vi går i naturen är vi ensamma. Här är tystnaden, vi hör bara vågor, djur, vindar och väderskift, säger Isabelle och drar spetsen. Middag garanteras.

När de kajakar, kommer de nära djurlivet.

- En gång i tiden överraskade vi en havsörn som satt på en sten och åt på en älg. Otter vi möts fortfarande och vi kan höra Nisa andas bredvid kajaken, säger Isabelle.

De stora fönstren ger nära kontakt med naturen, även inomhus.

- Efter fyra veckor i sträck var det lite ledsen att komma hem till ett hus med småhusmord. Så vi har bytt fönster i vardagsrummet och loftet hemma.

Kvällen innan de återvänder hem är de alla redo för retur.

- Att komma till en ren och städad stuga är viktig för mig, säger Isabelle, som skyller dagens fångst i rinnande vatten. Den lilla ön som satsar på kroken måste dras in i havsvatten.

- Det är bäst att njuta av fiskens kyla med potatis och fly den följande dagen. Det är sommarmat! Ja, i stugan ska vi njuta av oss själva. Och framförallt här är vi aldrig upptagna.

SOVRUM: Sovrummet har också stora fönster som öppnar mot den vackra utsikten. Foto: Per Erik Jæger

UNDER TACK: Med taktak kan de sitta ute på terrassen utan att bry sig om väderförhållandena. Foto: Per Erik Jæger

PALLER BLE SOLSENG: Pallarna på vilka byggmaterialet kom på togs. Genom att montera på några hjul och lägga på kuddar, gjorde ägarna en sol på dem. Foto: Per Erik Jæger

FRILUFTSGLEDE: Kajakpaddling är en av höjdpunkterna när Tor och Isabelle är i stugan. Foto: Per Erik Jæger

BY BOTTLE: Isabelle och Tor är färska båtägare men är redan stora utomhus på havet. Foto: Per Erik Jæger

FISK: Det är ofta självförsörjande middag när de är i stugan. Foto: Per Erik Jæger

SELVBYGGET: Tor, vem är snickare, byggt hytten själv med hjälp av Isabelle. Foto: Per Erik Jæger

ADVERT

Mest populära