All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Bodde i kyrkan

En stationsbyggnad har blivit hemmet för designerduoen Arne och Carlos. En gammal kyrka i Holmestrand huser nu Per Gunnar Olsen, Merethe Håkestad och sex barn.

Varje år återuppbyggs 2000 nya bostäder från befintliga byggnader, som utgör en viktig del av de nya bostaden varje år. För första gången publicerar Statistikcentralen siffror för återuppbyggnad från och med idag till och med 2012. Under denna period uppgick ombyggnaden till cirka sex till sju procent av den årliga bostadsproduktionen.

För att det ska kunna betraktas som en ombyggnad måste det ske stora förändringar som leder till att nya verktyg skapas. När en gammal byggnad rivs till grundväggen och ombyggs anses den vara ny byggnad, medan den anses vara en ombyggnad när resebyrån inte rivs.

Köpte en kyrka

Få hjälp från Sinnasnekker'n. De flesta ombyggnader sker i befintliga kontors- och affärsbyggnader, och år 2015 fanns 741 bostäder. Dessutom är det mest nya bostäder i renovering av bostadshus och fristående hus. 285 nya bostäder har också skapats genom att bygga om ett garage, uthus eller annex relaterat till bostäder eller fritidshus.

Bland de mer sällsynta ombyggnaderna finner vi kyrkor. Under de senaste fem åren har fem nya hem också skapats efter rekonstruktion av en kyrka eller kapell.

En av dessa egenskaper är en gammal kyrkobyggnad i Holme som älsklingar Per Gunnar Olsen och Merethe Håkestad nästan "snubblade" över när de letade efter bostäder under hösten 2014. Kyrkobyggnaden var till salu i "fristående" fyndet. nr.

- Kyrkan var bara några hundra meter från var fruen bodde, men vi hade aldrig märkt det. Det låg lite dolt bakom skogen och skrubben. Damen blev kär en gång, och jag är kär i henne, skrattar Olsen.

- Men jag såg också att platsen var fantastisk och att byggnaden hade potential att vara fantastisk. Ändå insåg jag att det skulle vara mycket arbete.

Få hjälp

Delar av det gamla galleriet har återupplivat. För paret i Holmestrand var det mycket arbete så småningom, och även efter att ha flyttat in i sommaren 2015, bestod dagarna av mycket arbete på huset. Med hjälp av snickare Otto Robsahm och hans program "Sinnasnekkeren" börjar de nu nå mål.

- Först trodde folk v var galen, men nu säger den stora majoriteten att den har blivit fantastisk. Jag tror att Otto också trodde att vi var klinisk njure, säger Olsen.

När de tog över kyrkobyggnaden informerade bara mäklare att kommunen hade en positiv inställning till en eventuell ombyggnad. Lyckligtvis fick de samma meddelande när de kontaktade kommunen efter inköpet.

- Vi är nog lite optimistiska för oss. Vi köpte det verkligen, med tanken att "vi kan göra det här".

Familjen har valt att hålla takhöjden på fem meter i stora delar av byggnaden och i golvet har de vattenburen värme.Alla väggarna är isolerade, och nu finns ett av badrummen, ett tvättstuga och taket, där de kommer att ha två sovrum, ett TV-rum och ett annat badrum.

De flesta i Oslo

En gammal silo har blivit studentboende i Oslo. Foto: John Cato Johansen / ScanstockPhotoFallen från Statistiska centralbyrån visar att det finns stora regionala skillnader i hur mycket vi bygger runt om i landet. Huvudstaden är tydligt högst när det gäller antalet nya bostäder som kommer att skapas genom rekonstruktion, med mellan 500 och 1000 bostäder per år.

I Norge har det blivit 150 nya bostäder per år i Vestfold och Sør-Trøndelag, medan i Finland endast har tio bostäder konverterats efter rekonstruktion under året.

Statistiska centralbyrån pekar på höga bostadspriser och bristen på platser i centrala områden som en orsak som bidrar till fler återuppbyggnadsprojekt i städer och tätorter.

"När man tittar på andelen nya bostäder från ombyggnadsprojekt, jämfört med det totala antalet nya bostäder, är Oslo tronen överst i alla år mellan 2012 och 2016" skriver de på sina webbsidor.

Under denna period består konverteringsprojekten mellan 15 och 25 procent av antalet nya bostäder. I Vestfold är denna siffra 13 procent, medan i Akershus och Finnmark är omvandlingen endast cirka tio procent.

ADVERT

Mest populära