All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Toalettartiklar utan vatten

En stuga utan inre vatten betyder inte utedo eller spinngas. Du kan ha vackra porslinstolar - vägghängda och golvstående - med samma komfort som hemma. Lösningen är i luften.

- Med vakuum finns det luft som flyttar avloppet medan du bara använder vatten för att skölja ut ", säger Håvard Veddegjerde hos Jets Standard AS.

En vakuumtoalett använder endast cirka en halv liter vatten per sköljning. Vattnet behöver inte vara inrymt i stugan. Så länge du har tillgång till vatten på något sätt, kan du manuellt fylla i en behållare som enkelt kan anslutas till systemet. Om du får några hinkar när du kommer till stugan har du tillräckligt med vatten för runt 40-50 toalettbesök.

Vill ha tröst

- Människor vill inte spendera mer tid. De vill ha tröst och med en vakuumtoalett får du en porslinstol med samma komfort som ditt hem, men utan vattentoalett. Du går ner med 100 liter luft, så det kommer också att lukta, säger Veddegjerde.

Vakuumsystemet kan användas med både 220V ström och 12V effekt. Således behöver du inte strömma så länge du har en solpanel.

- Jag vet om fler som sitter i stugor med solpaneler utan vatten - och har fortfarande porslintoalett, säger Veddegjerde.

Förutom själva toaletten har du en elektrisk styrenhet som styr allt: det börjar pumpa, släpper ut vatten, stänger och så vidare. Det kan också visa antalet avlopp och ge larm innan tanken blir full.

Läs också:

10 saker du måste veta innan renovera ditt badrum

Om du inreda ditt badrum eller bygga nytt? Här är de tips och regler du måste kunna få innan du börjar.

Porslin Toalett från Jets Standard AS.

Kan ansluta flera toaletter

Från toaletten finns ett 50 mm rör för pumpan, vilket är hjärtat av växten. Detta målar avfallet innan det skickas på.

- Pumpa kan placeras i ett separat rum, i källaren eller i en separat låda som du kan fästa på väggen. Pumpen kan vara upp till 12 meter från toaletten, och du kan ansluta upp till fyra toaletter på pumpan, säger Veddegjerde.

När avloppet har varit i pumpan, fortsätt det. Eftersom pumpan har finmalt avfallet, håller den 32 millimeter rör ut ur pumpan. Med vakuumsystemet är du inte beroende av avlopp eller tankavlopp, och det gör att du står fritt när avloppet ska flyttas ur hytten.

- En standardpump kan lyfta två höjdmätare och 30 längdmätare. En större modell kan lyfta fem meter och 100 meter, säger Veddegjerde.

En biotank kan lösa utmaningar i samband med avloppshantering i exempelvis bergstugor.

Fyra alternativ för svartvatten

För svartvatten har du flera lösningar.

- Det första alternativet är kompostering. Detta är särskilt relevant för stugor i skogen, långt ifrån vägen. Men det kräver att både förutsättningarna ska göras och att det är lagligt, säger Veddegjerde. - Är du ansluten till avlopp eller du vet att det kommer att hända i framtiden, kan du tömma avloppet strax i avloppet. Det finns en annan lösning.

En tredje lösning är en tät uppsamlingstank, som sedan töms efter behov av en slambil.

- Det är trevligt här att en vakuumtoalett använder lite vatten och en tank med 1,3 kubik fungerar därför bra för en familj på fyra i ett år innan det måste tömmas. Och om du installerar ett larm kommer du att bli underrättad om 60 besök innan den är full så att du kan tömma tanken i tid, säger Veddegjerde.

En komplett anläggning med en 900 liter tank kostar 29 900. Då får du allt utom pumpen från pumpen och ut. Om du vill ha en större tank, till exempel en tank med 1,3 kubik, kommer det att kosta ett par tusen mer.

Uppsamlingstanken kan vara upp till 100 meter från hemmet

World launch

Och den sista lösningen är så ny att den ännu inte är släppt.

- Vi kommer med elektrisk förbränning av det svarta vattnet. Det kommer att bli världens första vakuumtoalett med elektrisk förbränning, och kommer att vara relevant särskilt för dem som inte får lägga ner tanken. Det ger nollutsläpp och nolllukt, försäkrar Veddegjerde.

Askan tömmes ungefär var 14: e dag och kan tillsättas till komposten eller användas för att befrukta växter och kolfilteret byts vart femte år. Anläggningen kommer att visas på hyttfestivalen på Expo Center strax efter påsken.

Läs också:

Hur ofta byter du handdukar?

Hur ofta byter du verkligen handduken? Förmodligen inte tillräckligt ofta, säger rengöringsexpert.

ADVERT

Mest populära