All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Till dig som planerar att måla grå

Husen målar nu grå - över hela landet, i byn och staden. Stort hus och småhus, i alla stilar och omgivningar. Anledningen till att grå har blivit så populär som utomhusfärg är nog mer; Mode spelar in, och grå fungerar neutral och säkert när färgval blir svårt. Oavsett; ingen del är bra anledning att välja grå också.

Vad tycker du om och hur är ditt hus? 999 Det viktigaste är att du hittar en färg som du gillar, vilket städar huset och omgivningen. Om det redan finns många gråhus i grannskapet, kan det vara en idé att välja en annan färg.

- Gråa hus är en fin kontrast till färgade hus. Men om hela kvartalet eller bostadsområdet blir grå är det inte bra längre. Då blir det "grå", säger Kine Angelo, färgforskare vid NTNU. Hon påminner oss om byggnadens betydelse för landskapet och hur husets färger bidrar till att ge plats både identitet och karaktär. Nu är hon orolig att grået tar lite förhand. En oro hon delar med många.

Expert Tips # 1

Gråhus är en fin kontrast till färgade hus, och var inte rädd för att välja en mörk nyans. Färgen blir ljusare på fasaden än på färgprovet.

Om du blåser in i mode och väljer grå eftersom du tycker "neutral och säker" borde du vara obs. Grå har många ansikten, precis som andra färger. När du har hittat "din färg"; var säker - det kommer att se annorlunda ut på husets vägg än på det lilla färgprovet. I allmänhet är färgerna ljusare och färgglada på väggen än på färgdiagrammet. Expert tipset är att du väljer en färg som är mörkare och smutsigare än den du vill ha på huset.

Färgen ändrar också karaktären; Den grå färg du trodde var neutral, blir blåaktig. Och utan att det är avsiktligt kan du också riskera att huset blir rosa och lila. Om färgen är för ljus kan den se vit ut.

Grå är inte neutral

Om du väljer en ljusgrå så ser den vit ut på väggen.

Det kan tyckas förvirrande, men det är ingen slump att färgerna ändras. Den svenska färgforskaren Karin Fridell Anter har brutit koderna i sin doktorsavhandling "Vilken färg är det röda huset?".

- Det finns ett mönster i hur färgerna ändrar tecken, säger hon. Och i boken "Färgen i huset" delar hon sin kunskap på ett praktiskt och konkret sätt med dem som vill lära sig mer om utomhusfärgning. Här ger hon bra instruktioner för hur de olika färgerna ändras.

För dem som vill välja grå, ger hon dessa tips:

Välj en färg som är mörkare och mer smutsig än den du vill ha i huset.

  • Vill du se att huset ser neutralt grått, välj en varm grå färg.
  • Om du väljer ett neutralt grått prov får du en färg av blått eller lila.
  • Om du vill ha ljusgråt hus, välj färg med minst 15 i svarthet i NCS-koden. En ljusare färg blir filt vit.
  • Färgprover tonade mot blåa ger färger som är klart blåa.
  • Färgprover med röda toner kan ge fasader som går mot lila.
  • Ljusa gråfärger med gröna toner kan göra fasaden något blåaktig grön.
  • Om du vill ha en neutral grå på huset, måste du välja en färg som ser gulaktig ut på färgdiagrammet.

Gulaktig grå blir neutral

- Var inte rädd för de mörkgråtonerna, säger hon. Också vara inte rädd för yellowness i en grå färg; det kommer att försvinna på fasaden och du får ett hus som varken är gulaktig, rosa eller blågrön.

Neutral blir blå

Ett problem som många upplever är att den gråfärgen uppfattas blå i huset. Det är lätt att hamna i den fällan, eftersom neutrala färger (de med N i NCS-koden) lutar mot blå. Om färgprovet är grått tonat mot blått kommer färgen att vara tydligt synlig blå på huset.

Om du väljer en neutral grå eller en grå nyans mot blått, blir färgen på huset blå eller blå.

ADVERT

Mest populära