All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Tvätta dina handdukar

Som frågan om hur ofta du ska byta sängkläder, delas uppfattningen av handdukhygien. Och även om handdukar vanligtvis är förknippade med hygien och rengöring, betyder det inte att de är särskilt rena.

Norrmän glömmer ofta hygien när de tvättar kläder. Det visar en nordisk undersökning utförd av Userneeds för fläckborttagaren Vanish.

Bakterier överlever 40 grader

Enligt Vanish-undersökningen tvättar sju av tio nordmän tvätten vid för låga temperaturer för att ta bort bakterierna. Miljömässiga överväganden har lett till att nordmännen ersätter diskbänken med en diskbänk på 30 eller 40 grader. Det är bra för miljön, men dåligt för hälsan.

Dessa siffror beror på tillräcklig primär okunnighet om hygien inom detta område.

53 procent av norrmänna tror felaktigt att bakterierna försvinner när tvätten tvättas i maskinen.

- Låga temperaturer räcker inte för att ta bort bakterierna. Våra laboratorieundersökningar visar tvärtom att många bakterier överlever vid 40 grader. Låga tvätttemperaturer orsakar att bakterier sprids, och det kan leda till infektioner, säger studielärare och läkare i mikrobiologi vid Uppsala Universitetssjukhus, Åsa Melhus.

När den svenska forskargruppen växer bakterier i sina laboratorier växer de flesta optimalt runt 42 grader.

Bakteriefria handdukar

Köparen / produktutvecklaren i Princess Group, Hege Hansen, bekräftar att en 40 graders tvätt inte är tillräcklig för handdukarna.

- De ska tvättas vid 60 grader, dämpar inte bakterier vid lägre temperaturer.

OBS: Det är viktigt att hänga handduken efter användning. Detta undviker onödiga bakterier. Foto: Illustrationfoto: TEXTFOTOR

Byt handdukar regelbundet

Tvätter du underkläderna på 40 grader?

Konsumenttjänsten i Lilleborg, Malin Skaar, frågar ofta hur ofta handdukar och handdukar ska bytas ut och vad som är "vanligt" i norska hem.

Hon rekommenderar att byta handdukar 1-2 gånger i veckan.

- Om du väljer att göra det oftare eller mindre beror självklart hur mycket ditt hushåll är och om du har barn i huset.

Saxar påpekar att badlakan bör bytas 1-2 gånger i veckan, och här beror det också på antalet badrum / duschar på en vecka.

Använda handdukarna för 4, 6 dagar

Enligt siffror från Norska institutet för konsumentforskning (SIFO) använder vi badlakan för 4, 6 (2010) dagar innan vi tvättar dem. År 2002 brukade vi använda dem konsekvent i 2, 7 dagar.

- 2010 års siffror är inte lika säkra som 2002, eftersom denna undersökning inte är representativ för hela befolkningen. Mindre antal svarande, och att de är något yngre än genomsnittet, betyder att förändringen från 2002 sannolikt kommer att bli mindre än den ser ut här, säger senioringenjör vid SIFO, Kirsi Laitala.

Jämfört holländare använde strandhanddukarna (2002) endast 1, 8 dagar före ersättning.

Häng handdukarna upp

Det är viktigt att hänga handduken upp efter användning så att den torkar bra mellan varje gång.

Låter dig ligger i en våt stapel på badrumsgolvet eller hänga i massa fukt får nämligen bakterier tid att fästa och växa.

- Kom ihåg att handduken kan vara en källa till infektion, speciellt om den används av många i hushållet. Byt handduken extra ofta med sjukdom i familjen, påpekar Skaar.

- Förhindra att bakterier överförs från kroppen till handdukarna.

Nya handdukar ska tvättas

Hansen från Princes Group fortsätter att bonytt. Nej, hur ofta ska du bli av med de gamla handdukarna för att köpa nya är också indivduellt.

- Många som "gamla, hårda och tvättade" handdukar som de tror att de torkar bättre medan andra gillar nya.

- Alla nya handdukar, som andra intima produkter, ska tvättas innan de används första gången och inte uppnår full absorption innan de tvättats några gånger.

Läs också:

Tvätta inte dina underkläder vid 40 grader?

Rengör inte när du tvättar golvet

Gör detta rätt och spara mycket arbete

Letar du efter bra inredningsförslag? Du hittar dem i vår interiörguide

ADVERT

Mest populära