All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

För att tvätta terrass golv

Tvätten på terrassen ska ske regelbundet, men det finns en skillnad mellan det årliga underhållstvättet och det du gör när du rengör terrassen före behandling.

- En terrass är i grund och botten avsedd att fördjupa en terrass. Efter flera års användning och flera lager av terrass bets eller olja, detta löser sig och ta bort de flesta av de gamla behandling, säger Trude Iren Bergheim, chef för målningen måleriet i New York City.

En sådan rengöring krävs endast var femte eller sex år för att rengöra planken ordentligt.

Rengöring av terrassen

Skulle du dock ta handhavandet, bör detta göras varje år. Då kan du använda en extern strömkälla som blandar som den står på produkten, tror Bergheim.

- Men håll dig borta från högtryckstvättare när du tvättar uteplatsgolvet, eftersom det här ofta skräller träet, varnar hon.

Men enligt Thomas Sundmoen, Flügger Product Technical Consultant, använder du inte strömavlastningen. Det kan hålla ett vanligt milt rengöringsmedel.

Här är det viktigt att följa blandningsförhållandena på tvättmedelsförpackningen. Sundmoen varnar för att använda de koncentrerade terrasserna, eftersom det snabbt kan vara mycket mer arbete än du hade tänkt dig.

- Terrasserna har ofta så högt PH-värde att det tar bort gammal olja och träbark. Om du använder detta måste du behandla veden efteråt, betonar han.

Läs också: Hur ska du måla huset fasad

Milt rengöringsmedel, inte tvål

En trevlig sak om tvättråd yttre trä är att det faktiskt lönar sig att göra det när det är riktigt tråkigt väder.

- För en daglig tvätt, håll ett milt rengöringsmedel. Använd mycket vatten från till exempel en vanlig trädgårdsslang och en terrassskrubba på förlängningsaxeln, så att du inte kämpar så illa på ryggen. Det bästa är att ta det årliga sjunket av huset och terrassen en dag det regnar, och du får också hjälp från naturen, säger Kristian Sørli, koncept- och marknadschef på Fargerike.

Använd en lite mjukare borste för detta, så går uteplatsen inte för hårt.

- Ska du tvätta eftersom det finns några fläckar från var grillen var på vintern eller det är bara lite smuts som kommer att tas bort, det rengörs med tvålvatten och lätt borstning som gäller. Låt städaren stå i fem till tio minuter och borsta med en något mjukare borste, säger Sundmoen.

Enligt Bergheim kan dock vanligt grönt tvål vara lite för lågt när du tvättar terrassen. Hon berättar för dig att det finns en magsänkning avsedd för underhåll, men att du bör vara försiktig om du använder starka resurser så att du inte tar bort all träbehandling.

- Det finns flera varianter av tvätt, men om den är blandad suddig kan den användas bra.En terrass görs ofta för att ta bort gammal fläck och olja. Men det kan också blandas mycket svagt och används. Hur som helst är det bättre att använda en extern produkt avsedd att ta bort alger, moss och liknande. Vanligt salmi-gummi eller grön tvål, så många som inte har egenskaperna, påpekar hon.

Tvätta terrassen före bastning

När du ska tvätta före behandling, dvs före olja eller bin, är det som sagt de terrasser som gäller. I sådana fall kanske du vill bevattna i förväg så att terrassen inte är torr. Detta hjälper kemikalierna, med hjälp av det fuktiga substratet, att tränga djupare in i substratet.

- Applicera de koncentrerade terrasserna. Låt arbeta i fem till tio minuter och torka ordentligt med en styv golvborste. När du har gjort det kan det hända att det finns oljerester kvar och då måste du upprepa och återanvända rengöringsmedlet. Upprepa tills allt är borta, råder Sundmoen.

Använd vattenslangen när du sköljer ut terrassen. Du kan använda högtryckstvätten om du är försiktig, men på ett bra avstånd och med ett mjukt munstycke utformat för detta ändamål.

- En bra pensel och trädslang fungerar bra. Genom att använda högtryckstämparen riskerar du att kakel träet så att slangen är lättare att hantera, säger Sundmoen.

Läs också: Hur man tvättar husets fasad

Beroende på träverket

De flesta av terrasserna i landet ligger i tryckimpregnerade tallar, och de flesta av oss kan därför gå på samma terrasser. Det är dock viktigt att informera butiken vilken typ av trä du har.

- Till exempel har du teak eller annat exotiskt trä, du behöver en annan ren. Terrasserna du använder på tallarna är mycket grundläggande, så har den höga pH-värdet. Den du använder för teak är mycket dålig - i andra änden av skalan säger Sundmoen.

Dessutom är det lämpligt att notera att det finns blekmedel på vissa terrasser, och det kan vara läskigt att använda dessa på trä som är mörkat i olja. Detsamma gäller om du bara behöver tvätta terrassen - eller annat trä för den delen. Informera om vilket träarbete du behöver tvätta.

- Det tvättmedel du använder bör vara avsett för det du tänker tvätta, eftersom det här är kemikalier och kemikalier kan missfärga träet, säger Sundmoen.

ADVERT

Mest populära