All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Så här tvättar du golvet.

SOAP OCH VATTEN: Olika golv kräver olika golvtvätt. Foto: PHOTO: Producer

"Spraya bara och smutsiga försvinner." Ofta är saker inte så enkla som annonsen borde göra.

Golvbrickan är ett nödvändigt ont för alla, oavsett om de bor i en stuga eller i en herrgård.

Hur ofta du ska tvätta golvet beror på mängden smuts och damm som dras in i huset, inte minst den typ av golv du har. Enligt Housetohome-webbplatsen är det mycket viktigt att ta reda på vilket tvättmedel och hur det passar ditt golv precis innan du börjar hela flaskan.

Många städare håller rent vatten och andra naturliga rengöringsmedel för att rengöra golvet, medan andra gånger måste du gå hårdare på jobbet.

Här är kontur som visar hur du ska tvätta våningen kommer att förbli vacker och hälsosam för år:

Förhindra Spill: Både oljade och lackade trägolv bör inte utsättas för onödiga mängder vatten när du tvättar. Foto: PHOTO: Holzland / Tillverkare

Matta:

KRISE: Fråga mattanhandlaren om specialprodukter som kan fläcka mattan. Foto: FOTO: Skarpa mattor / Tillverkare

Vanliga rundor med dammsugare är alfa och omega för din matta livstid. Detta förhindrar att damm och smuts penetrerar längre ner, så att fibrerna i mattan förstörs. En kraftfull dammsugare, helst en med ett borsthuvud som kan flyttas, är bäst. För mattor med extra djupa fibrer, ta bort dammsugarens huvud och använd endast munstycket för att fastna i mattan.

De flesta mattor rekommenderar att du rengör mattan varje år, antingen genom att hyra ut utrustning och göra det själv eller få experter att rengöra mattan.

Det är självklart att mattor i områden med tung trafik kräver tätare rengöring än golv om de utsätts för mindre slitage.

Tips: Om du har smuts på mattan, prova innan du köper en dyr mattan rengöringsmedel: Rör majs på torr matta och dammsugare. Det pulveriserade mjölet hjälper till att lyfta smuts och damm från mattan när du suger.

Sisal, hampa och andra naturliga fibermattor:

Tvättmaskin för tre: Om du tvättar parketten med något annat än damm, ska du torka tygan noga innan du börjar. Foto: PHOTO: Pergo / Tillverkare

Alla naturliga mattor ska vara utrustade med en baksida som hindrar damm från att falla igenom och gör det enklare att rengöra mattan genom regelbunden dammsugning. En dammsugare utan borste är det bästa valet för golv i naturfiber för att undvika att skada fibrerna.

ASKEPOTT: Det kan kräva att din man - eller sannolikt kvinna - ser till att alla golv i huset är ordentligt färdiga. Foto: PHOTO: housetohome. co. Storbritannien

De flesta mattor av högkvalitativa naturfibrer är försedda med fläckavvisande medel som skyddar mot smuts och smuts och förlänger mattan.Fråga din återförsäljare vilka produkter som rekommenderas för din matta som en naturlig fiberrengörare.

Fläckar ska avlägsnas omedelbart och inte efter att de har dragits in i mattan. Kökspapper fungerar bra, men undvik mattorschampo eller andra skumliknande rengöringsmedel, eftersom de kan skada fibrerna i mattan och få dem att krympa.

Trägolv och parkettgolv:

Alla golv i trä ska vara kostsamma och dammsuga ofta. Se till att dammsugaren har mjuka borstar så att du undviker att randa golvet.

KRAV PÅ HJÄRTA: På de flesta våningar, var uppmärksam på att avlägsna dammet före tvätt. Foto: PHOTO: Producer

Moppa golvet minst en gång i veckan med en fuktig, inte våt mopp. Använd ett tvålbaserat tvättmedel som är gjord för användning på trägolv. Fråga din golvhandlare och be om rekommendationer. Undvik stora mängder vätska på golvet när du tvättar, eftersom det kan dra in och förstöra ditt trägolv.

Tänk på att det finns skillnad mellan oljerade och målade golv.

Oljegolv

Om golvet är oljat, går oljan in i träet och gör ytan mättad. Golv som är oljade ser väldigt naturligt ut och blir ljusa och bekväma. Det är viktigt att golvet är oljat när det behövs för att det beror på både utseende och kvalitet på golvet. På ett oljat trägolv med regelbundet slitage, förvänta dig ett tunt underhållsslag med ny olja var tredje eller fyra år.

När golvet aldrig torkas, kommer vattnet tränga in i frakturerna och kan skada både trä och yta. För daglig rengöring, använd torr mopp. Har trädet varit smutsigt eller du känner behovet av att fräscha upp, tvätta med mikrofibermousse spridda i ljummet grönt tvålvatten. Undvik vattenförorening på golvet.

Målat golv

På ett trägolv som är lackerat, kvarstår färgen på golvet som en skena. Ett lackerat golv kräver mindre underhåll och är därför lättare att använda. Epidermis skyddar golvet i högre grad från orenheter än ett oljat trävägg. Ett målade golv behöver ofta först målas efter 10-15 år.

Parkettleverantörerna rekommenderar att man använder så lite vatten och tvål som möjligt på både målad eller oljad parkett. Torr mopp är därför mycket användbar. Först avlägsna ytan damm och sedan passera över med en mikrofiber mopp som vrids upp i vatten tillsatt till den gröna tvålen.

Laminatgolv

Golv i laminat ska rengöras och dammsugas regelbundet. Tvätta med en fuktig trasa, men häll aldrig ett ton vatten på ett laminatgolv.

- Vi rekommenderar starkt att du använder kemtvätt för laminatgolv, säger Bjørg Iddeland på Alloc till Bonytt. nr.

- Diet, dammsugare eller kemtvätt är idealisk.

För lite svårare rengöring eller färgning, rekommenderar experten att du enkelt och enkelt klipper en trasa i ljummet vatten.

- Om du vill använda tvättmedel bör detta vara syntetiskt, förklarar Iddeland.

- Dessa torkar snabbt och lämnar inte randar. Organiska rengöringsmedel lämnar en tunn film av fett på ytan och resulterar i synliga skärmar i golvet.

Mest spillda på ett laminatgolv kan tvättas med ljummet vatten, men om du får fläckar av läppstift, bläck eller sprittusj, prova lite nagellackfjernare som innehåller aceton.

Använd aldrig grova skrubbor för att ta bort fläckar på ett laminatgolv och ta bort flytande tvål så snabbt som möjligt för att förhindra att det kommer in i golvet.

De flesta laminatgolv är vanligtvis lätta att rengöra, och det är ofta tillräckligt att använda torrmop. Ta bort eventuella fläckar med en fuktig mikrofiberduk innan du tvättar den.

Keramiska plattor

Tvätta keramiska plattor med ett milt rengöringsmedel. Att ta bort fläckar; tvätta över golvet med en fuktig mopp och torka av med en torr trasa för att undvika ränder. Undvik att använda grova rengöringsmedel som kan skrapa glasyren på plattorna.

Golvplattorna kan tvättas med en mikrofibermop som är anpassad till plattor. För en noggrannare rengöring kan du använda de flesta badsprayer som finns i snabbköpet. Spray på och låt jobba några minuter innan du tvättar med en fuktig trasa. På hård kalkfärg, använd borste eller svamp. På glaserade plattor kan du vanligtvis använda ett syntetiskt rengöringsmedel.

Stengods

DRYWASH: Laminatgolvet är bäst om du använder torr mop och kvast. Skulle du tvätta, använd lite vatten och syntetiska tvättmedel. Foto: PHOTO: Tillverkaren

Ångbad har alltid förbehandlats innan de lämnar fabriken. Om detta inte är klart kan fläckarna lösa sig mycket snabbare i golvet och det är därför viktigt att golvet är rent.

När golvet har ytbehandlats kan det tvättas med vatten och ett mildt rengöringsmedel.

- Alla stengolv måste ytbehandlas regelbundet för att hålla det bra, förklarar Goran Mikael på Megaflis i Oslo.

- Vi rekommenderar att impregnering av naturliga plattor tre till fyra gånger om året, beroende på vilket rum kakelgolvet läggs i och lasten här.

- När plattorna först impregneras, tvätta med vatten och ett mildt rengöringsmedel, förklarar kakelens expert. "Men undvik värmekällor som är sura och syrabaserade", avslutar Mikael.

- Även grön tvål är inte idealisk på naturplattor, som bara ska tvättas med en mjuk duk som repas i rent varmt vatten.

Tvätta av vätska omedelbart, speciellt om spillt innehåller mycket syra.

Skiffergolv:

Mop över golv i skiffer med en fuktig mopp, helst en i mikrofiber. Använd endast ljummet vatten eller vatten med en droppe tygmjukmedel. Vrid ut moppen tills den droppar längre innan du tvättar, och torka golvet i tysta, jämnt utrymme. Fråga din återförsäljare om rekommenderade produkter.

Vätskautsläpp ska torkas upp och avlägsnas omedelbart eftersom det kan penetrera och fläcka.

L inoleum

Linoleum består av naturliga material, såsom linolja, harts, tremel och kork. För mycket vatten kan skada det skyddande övre lagret av vax så linoleum ska inte användas i våtrum.

Vinyl, linoleum och gummi golv är alla hållbara och lätta att hantera. Hur ofta du behöver tvätta golvet beror naturligtvis på både användning och färg och mönster på golvet. Vakuum och diet regelbundet för att avlägsna damm och lossa smuts som kan orsaka att golvet kliar eller använder en kemtvätt före tvätt. Tvätta med en fuktig mopp, helst i mikrofiber, vrids i en blandning av vatten och mildt rengöringsmedel.

NOT SEAL: Borsta och torka över, men undvik att spilla mycket vatten på linoleumplattorna. Foto: Foto: Tillverkaren

Kom ihåg att använda milda rengöringsmedel på golvet, kan grov eller stark kemisk gör golvet mindre lysa fullt på används ofta.

Använd inte alkaliska rengöringsmedel såsom soda, lut, tvål och ammoniak, eftersom dessa kan skada linoleumytan.

Vinyl

Vinyl är prisvärd, mjuk och vattentät och finns i många olika färger och mönster. Det är därför ett bra alternativ till plattor i våtutrymmen, och sedan finns det också rent injekteringsbruk, som många ser som det största problemet i ett kaklat badrum.

När du tvättar, som ska utföras varje vecka, först avlägsna ytan damm med en torr mop eller torr mikrofiberduk. Sedan går du över med en mikrofibermop spridd i grönt tvålvatten.

Tänk torra

Det är inte alla som är lika överens om att tvål och vatten är den bästa lösningen när det gäller att hålla golven rena trots att de flesta norrmän kramade tvätt hink och tvål flaska.

- med vatten, tvål och handborste bara flytta runt i smuts och bakterier och svampar få bra näring, säger rengöring expert Else Liv Hagesæther, som har skrivit flera böcker om tvätt och rengöring.

- Allt damm avlägsnas snabbt och effektivt med en syntetisk mikrofibermop. Den som har upptäckt att det inte finns något behov av att använda vatten för att rengöra, säger "Åh, jag har inte gjort det förut", säger Hagesæther, en teori som också norska Astma- och Allergiförbundet håller med

. - Du får lite smuts med en våt trasa, men tvål och vatten ligger som ett golv på golvet, vilket lämnar damm. Vattnet förångas, och det ger goda tillväxtförhållanden för bakterier. Om du vill tvätta med vatten, använd en syntetisk torrmop först för att komma upp i dammet. Då kan du gå över med en våt trasa för att bli av med fläckar, efterbehandling av trädgårdsågar.

Läs också:

För att ta bort fläckar från tyger

Här hittar du de mest välsmakande interiörbilder

Nu är det trendigt med heltäckningsmattor

HELGE WASH: Mops microfiber passar för att rengöra de flesta golv. Foto: FOTO: Lilleborg / Producent

För att ta bort pigmentplåster

ADVERT

Mest populära