All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Att tvätta persienner

FUNNY TIP: Tre gamla strumpor på din hand och torka av damm på persiennerna. Foto: Foto: Gro Strømsheim

Många tycker om att ha persienner i huset för att skydda ljus och syn. Men förutom skärmning är mörkar ofta mycket bra på att samla damm. Många människor glömmer dem i den vanliga hushållstvätten och om du väntar tills du tvättar fönstren, är de inte så lätta att rengöra igen.

Else Liv Hagesæther har skrivit flera böcker om rengöring, bland annat "Clean, easy and easy". Hon betonar att du sparar dig mycket arbete om du ofta rengör persiennerna, inte exponera ditt jobb tills det blir orimligt.

- Det är en bra idé att använda dammsugaren på persiennerna, gör det när du vill dammsuga huset. Först stäng dem helt och vrid dem hela vägen till motsatt sida och kom ihåg att använda ett mjukt borstdysor, säger Hagesæther. nr.

Dust Brush

Princess butiker säljer en mängd olika persienner och anser att det är bäst att använda en persiennebørste när dammskiktet har blivit för tjock.

- Vi rekommenderar att du använder en persiennerborste för att torka dammet, säger Bitta Andersen. nr.

Många interiöraffärer säljer sådana persienner. Barnens inredning har också mikrofibervingar som är avsedda att användas för att torka damm från persiennerna.

Lilleborg producerar tvättmedel av alla slag, men för persienner rekommenderar de att torka av det mesta damm innan du börjar tvätta.

- Anledningen är att när du lägger till fukt kommer stoftet att täppa och det blir väldigt svårt att få ett bra resultat. Det bästa är att gå över med en mikrofiberduk, säger Malin Skaar, konsumenttjänsteman i Lilleborg. nr.

Tvätta blinda med en strumpa

Men om du har försummat blinda under en längre tid eller om du har persienner i köket som har varit full av fett, kan det vara nödvändigt med ett handfat.

- Även om jag använder handskar gjorda av mikrofiber, är det enklaste att ta på två handskar, doppa den i ljummet vatten med en sådan Zalo och sedan enkelt torka bort en efter en lamell, säger Ms

Om du inte kan hitta sådana microfiber handskar, kan du också tre två rena strumpor på händerna, använda en fuktig med såpvatten för att tvätta och torka med den andra.

Skölj inte mörkarna

I ett antal diskussionsforum på webben är det många som säger att de tenderar att spola persienner i duschen och sedan hänga upp dem på tork. Else Liv Hagesæther tycker att det är onödigt mycket arbete och att de andra metoderna fungerar bättre.

Prinsessakoncernen rekommenderar inte att duscha hela blinden. De ber folk att gå mer försiktigt till jobbet.

- Om du vill tvätta det är det bäst att stänga persiennerna, spraya på tvålvatten och torka sedan med en fuktig trasa.Man får inte doppa i mörkarna i vatten eftersom det finns många delar som kommer att rosta om de ligger i vatten och inte kan torka, säger Bitta Andersen.

Torka med hand: Flera inredningsbutiker säljer sådana mikrofiberhandskar, vilket gör det lättare att torka av persiennerna. Foto: Foto: KID Inredning

Läs också:

Rengöring av badrummet

Har du hört talas om tandpetare?

Att rengöra fönstren utan att få ränder

Smart Spring Cleaning Tips

ADVERT

Mest populära