All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Så ljudisolerade vi golv

lägga nytt golv är inte längre svårt, med klick lösningar faller nästan på plats av sig själv. Detta gäller både parkett, laminat och andra varianter som Cork, de flesta som inte rullas ut kommer i en lösning som ger ett perfekt resultat, nästan hur som helst.

Men det finns fortfarande saker att leta efter och verktyg som gör jobbet enklare.

Nya bostäder har strängare regler för att tysta rummen än tidigare. När du ska lägga ett nytt golv, kan du ordna detta i samma sömn.

Initialt

Vi har lagt golv i två av rummen på andra våningen i vårt trähus, ett 40 m2 vardagsrum och en 10 m2 barnrum. Båda rummen hade vanliga tallar från mitten av 60-talet, som var både slitna och gulnade. Dessutom var det mycket ljud, från ymse-aktiviteter och generellt scenljud till vardagsrummet på bottenvåningen.

Full ljudisolering spelade ingen roll, det är för omfattande och dyrt och inte nödvändigt. Men viss dämpning var på önskelistan.

För golvet i vardagsrummet på övervåningen vi valde stöd matta Boen Universol Acoustics, som sägs ge 23 dB dämpning av slagljud och upp till 27 dB dämpning av impulsljud i rummet. Den är gjord av plyuretanskum blandat med mineralsand och kalciumkarbonat och har integrerat filt på ena sidan till golvet. Den andra sidan mot parketten är hala.

I barnrummet valde vi två lager av 6 mm Hunton Silencio stegläsplattor. Ett lager ska ge 25 db dämpning på 265 mm hål betong däck och 14 mm parkett ovanför, för träkonstruktion inga siffror gavs. Dessa plattor är porösa fibreboard levereras i förpackningar i praktiska format.

Exakta siffror för ljuddämpande kan bara fastställas genom att mäta före och efter i lämpliga rum, så vi valde lösningar från de praktiska förutsättningarna i våra rum.

I vardagsrummet fanns det inte plats för mer än 3 mm extra förutom 14 mm parkett, därför valde vi matte. I barnrummet var det ett bra avstånd upp till tröskeln, så plåtarna valdes och vi brukade dubbla lager.

Vad behöver du?

Är du väldigt snygg kan du hantera ett vanligt handstycke, tumme, vinkel, penna, hammare, träblock och en liten kub.

Men vi som föredrar jobbet att vara väldigt enkelt behöver vissa motoriserade verktyg.

De flesta av dessa har skrivits i den här artikeln. Då pratar vi om kapp / gjærsag, tabellcirkel och vibrationssåg istället för handhistoria. Vi behöver också en liten spikpistol att bifoga listorna.

Med en cape / jäst får du alltid en rak klippning till rätt längd och det tar några sekunder att klippa parkettbordet.

Du får en trasa / jäst under anka och uppåt. Vi valde att köpa ett fint markerat ark för mer exakta genombrott när det gäller att kapa lister och parkettbord.

Du måste också sy parkettborden längs två av väggarna, och det kan vara en utmaning om du gör det för hand. Skärning snyggt för tre meter lång är inget skämt. Visst ska strålkastarna gömma mindre felaktigheter, men ändå. Med en bordcirkel kommer du att märka parkettbordet i några sekunder efter att plantan sätts på sagan.

En liten bordcirkelpåse finns tillgänglig från cirka 600 kronor på Jula, men större och mångsidigare utgåvor tar dig till ett par tusen flikar, även hos Clas och Biltema.

I de flesta rum finns också direktiv, de brett listor som går runt dörren. Dessa går hela vägen ner till golvet och måste skäras när man lägger nya golv så att beläggningen går under. Det kan också finnas hörnlistor som måste uppfyllas. Det är möjligt att använda ett litet stöd för detta, men det är mycket lättare att använda ett vibrerande fodral som du bara ligger på en lämplig tjock platta (substrat plus parkett minus sågens bredd) och genast.

Hur man gör det

Ta först bort de gamla svepremsorna och eventuellt gamla lösa golvbeläggningar och damm golvet. Om det finns ojämnheter som är mer än några millimeter (färgrester, spik etc. efter tidigare golvbeläggningar) måste dessa tas bort.

Vi låg rätt på den gamla tallgolvet så vi lyckades ta bort allt.

Rulla eller ladda basmatta / stegljudskivorna. Dessa bör vara nära varandra, men lämna det några millimeter till väggarna. Varken mattor eller plattor måste fästas på golvet, eftersom dämpningen förstörs.

Parketten bör också ha några millimeteravstånd till väggarna, den borde kunna expandera och kontrakta vid olika temperaturer och fuktighet. Hur mycket är prat om paketet i paketet. Om du inte frågar var du handlar.

Själva legget är väldigt enkelt, du sätter golvbrädorna ihop snett, skjuter dem ihop i ändarna, vikar ner och använder hammaren och träblocket för att slå dem ner i lederna. Självklart slår du inte den faktiska parketten med hammaren, blocket distribuerar stroke så att klicksystemet låser borden helt ihop.

För att få rätt avstånd till väggarna finns det kilar som du sätter mellan parketten och väggen. Tjockleken regleras genom att placera dem i olika avstånd.

Vi mättade rummet och räknade ut hur brett panelborden skulle skäras och skäras till ena sidan först i tabellcirkelberättelsen. Slutet på den andra väggen vi kollade när vi hade lagt alla parkettbord innan vi sa de sista längderna.

Vi köpte listorna i samma skog som parketten (kanadensisk lön i vardagsrummet och björken i barnrummet) med en rag / jästhistoria. Vi levererade inte hela längder så vi var tvungna att sätta listorna längs väggarna. Vi valde att göra detta genom att skära listorna, det ser trevligare ut. Dessutom är lederna strategiskt dolda bakom en byrå och bakom sängen.

Rak vinklar?

Lyckligtvis var våra rum vinklar, vilket inte är en självklarhet. Särskilt i gamla stan finns det oftast allt annat än raka vinklar.

Det enda problemet med oss ​​var listorna vid barnrummets dörr. Det fanns en höjdskillnad på 3 mm från kroken och in i rummet. Vi anpassade listan med såg och band.

Hur var resultatet?

Det var en tydlig förbättring för båda rummen. Trapporna i vardagsrummet märker knappt golvet nedanför, och hemmabiosystemet med surround på passande volym stör inte längre TV: n i vardagsrummet.

Ljud från barnrummet var också väsentligt dämpat. I synnerhet är de skarpa elementen i ljudets början - transienter som det kallas - de mest dämpade. Basljud eller taktil trampning kommer fortfarande att höras, men genom att avlägsna de flesta transienterna upplever de mycket mindre irriterande.

ADVERT

Mest populära