All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

För att ställa in lamporna även

LIGHT VÄGGAR: Samma förfarande som för en kraftkälla, om att fästa lampan i taket. Säkra ledningarna under de lilla skruvarna. Foto: Foto: Gro Strømsheim

Elektriskt arbete är något du ofta behöver göra med professionella. Men det finns några saker du får göra själv. Bland annat kan du montera lampor i taket där det finns en taklampa installerad. Och du kan även ansluta sladden, plugga in och byta till en lampa.

Jan Vidar Larsen är chef för Elektriker Øst utanför Drammen, och var försiktig med att spela hobbyelektriska.

- Om du är osäker på hur man gör något, kontakta en specialist. Det kan vara dyrt att lämna, tror han.

Många undrar om du behöver en kontakt med jordning och vilken typ av sladd och kontakt du ska köpa för den nya lampan. Larsen säger att det finns mest jordade butiker i nyare elverk.

- Undantaget är så kallad Eurostik konstruerad för dubbelisolerade enheter med belastningar upp till 2, 5A. Typiska saker som är anslutna till en Euro Plug s konsoler, avkodare, vissa TV-apparater, stereoapparater, etc., säger Larsen att klicka. nr.

Och om uttaget eller uttaget är jordat, måste den jordade pluggen också jordas. Kontrollera även märket på lampan du köpte, vilket innebär att du vanligtvis kommer att ha en jordad kontakt.

Gör jordad tråd

Det är lätt att se på den linje du har om det är jordat eller inte, är det jordade, har tre ledningar, om det inte är jordad, eftersom det endast två har. Det är den jordade sladden du behöver titta på när du installerar en kontakt eller en lampa.

- Den gulgröna tråden är jordad och det är mycket viktigt att festa på rätt ställe. Ofta är det markerat med symbolen

PINCH CORD FAST: Det är viktigt att linan är fäst vid klämman vid botten av pluggen för att förhindra att kabeln dras loss under användning.Den del av kabeln som ligger under klämman måste behålla all isolering eller plast, klipp inte bort det här. Foto: Foto: Gro Strømsheim

Elektrikerna påminner dig om att det är mycket viktigt att fästa kabeln väl under spänningsavlastningen, som ligger i slutet av kontakten där sladden kommer in. Det är viktigt att du inte har tagit bort det yttre plastskiktet på den del av sladden som befinner sig under spänningsavlastningen, ett litet klips i undersidan av kontakten. Detta förhindrar att sladden lossas under användning.

Ta bort det yttre skiktet med plast så mycket som behövs för att fästa sladden.

Samma principer gäller när man lägger en lampa i taket och säkrar trådarna i en sockerbit. I de flesta äldre hus behöver du fortfarande ansluta lampan via det som kallas en sockerbit. Här är kablarna från taket redan fastsatta och sedan kopplar du kablarna från lampan inuti sockerbiten, precis som i en kontakt.

- I nyare hem idag monteras ett DCL-lock normalt på taket för anslutning av lampor via ett system. Jag rekommenderar att du använder det här, säger Larsen.

Klipp inte för mycket av tråden

LAG ATT MONTERA ÄVEN: En outbildad person är tillåtet att montera trådarna i de lampor, stickproppar och switchar och montera lamporna i innertak där den förbereds för det. Foto: Foto: Gro Strømsheim

Om du vill montera en omkopplare på sladden till din nya lampa du även följa samma förfarande du bara måste göra det två gånger - sladd måste säkras i växeln på båda sidor, ena änden ledningar till lampan och den andra till kontakten.

När du skär över sladden är det viktigt att du går försiktigt, se till att du inte skär längre än du behöver. Förresten måste du ta bort all plast för att få koppartråd, vilket är det du borde fästa under skruvarna i pluggen eller sanderen. Ta inte bort mer plast än nödvändigt.

Du måste också ta bort det yttre skiktet på tråden på ett par centimeter av tråden så att varje del når sin fästpunkt. Se till att du inte tar bort mer än nödvändigt eftersom det är viktigt att ledningen har all plast på där du sätter fast den under spänningsavlastningen. Den del av sladden som är säker från kontakten när den är fastsatt måste vara full och fin.

Läs också:

Så kallt bör du ha det inuti

Hur får man det snyggt hem

lätt att fixa hack i parketten

ADVERT

Mest populära