All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

För att välja terrass fläck

Vattenavvisande: En ny oljerad terrass ger en vattenavvisande yta på borden. Foto: Foto: Scanox

Pigment: Du kan få en terrass fläcken med och utan pigment Foto: Foto: Scanox

En riktigt trevlig möblerad terrass, med en ordentlig terrassvärmare och fina möbler är sommarens favoritplats.

Frågan är bara, vad ska jag behandla med dig?

Kan jag välja en terrass bok?

Ingen terrass bi alls

Först och främst överväga om du vill behandla terrassen alls.

Enligt experterna hos Sintef Byggforsk kan du lämna terrassen obehandlad. När vi gör en grå yta på borden.

Men du måste vara beredd på att borden är mer benägna att torka och spricka, och de är inte så resistenta mot smuts.

Naturlig variant

- Det kanske låter konstigt, men jag går för den naturliga varianten, säger målare Lars Erik Strand på Alliero. Terrassen tvättas med ljummet vatten och högtryckspumpar en gång per år. Ta hand om trycket och släpp därefter. Då får jag en fin och naturlig yta.

- Ska jag använda en olja, så styr jag inte vad som kallas träolja. Det är ofta 90% whitespirit och bara röra upp. Målare är ofta konservativa, så här skulle jag gå för en pigmenterad, whitespirit-baserad variant, säger målaren.

Tre typer terrassebok

Vi arbetar med tre typer terrassebok. Vattentät och vitpipbaserad. Den oljedetekterbara kan delas in i två typer. De som gör filmer och de som inte gör filmer. Dessutom är dessa tillgängliga med och utan pigment.

Villkoren olja och beis går lite om varandra. Många av tillverkarna använder vattentätningen och oljeutsläppet på de som är tunna med whitespirit.

kräver förberedelse

- Det finns för- och nackdelar med alla dessa typer, förklarar Per Lund Nielsen, som är målarmästare och teknisk service manager på Scanox. Många tror att det här är produkter som du bara smörjer utan förbehandling, men det är det inte.

- Alla typer terrass fläck kräver förberedande om det skulle vara snyggt och hålla länge, förklarar Nielsen

Dessutom kräver de vattenlösliga att du har en period av torrt väder. Om det finns vatten på boken innan det har härdat kommer du att få vita fläckar, avslutar målaren.

Översikt över de olika typerna av uteplats fläck:

lacknafta-tunnas Dessa oljor förhindrar grånande och sprickor i trä. De har bra penetration och ger motstånd mot svamp och alger och förhindrar torkning och sprickbildning. De kommer med och utan pigment. Pigmenterad behandling ger det bästa skyddet. Dessa oljor är billigare än de vattentäta.

Vattentunn: Dessa produkter ger längre underhållsintervall än de traditionella oljorna och gör en mycket vattenavvisande yta.De ger resistens mot svampar och alger och förhindrar torkning och sprickbildning. På dessa balkar bör beläggningar vara våttvätta och det är viktigt att stryka överskottet så att ingen film bildas.

Detta är relativt dyra produkter jämfört med de traditionella oljor

Vattenhaltig premie Dessa produkter bildar en skyddande film på skivorna. Utöver det har samma egenskaper som de utan film.

Detta är relativt dyra produkter jämfört med traditionella oljor

Förbehandling

Har du använt trädäck som är full av vatten du behöver för att låta skivor torka ett par månader innan behandlingen påbörjas. Underlaget måste vara rent och torrt.

Nya impregnerade material ska behandlas omedelbart efter torkning. Impregneringsmedlet måste torkas och fixeras i träet så att det inte påverkar oljens färg- och torkprocess. Det rekommenderas att tvätta med en terrassrenare för neutralisering / rengöring av ytan och avlägsnande av eventuella överskottsalter. Skölj väl med rent vatten.

Gammalt impregnerat och tidigare oljat träarbete ger dig möjlighet att skapa en omgång av uteplatsförnyare. Om träet är mörkt kan det tändas med en terrassvask. Skölj väl med rent vatten.

Vända ytor slipas till färskt trä. Var försiktig om du använder högtrycksspolar.

Smutsiga ytor rengörs med makt tvätt, soppbefengte ytor som behandlats med svampar och alger dödande

Se också:

Allt du behöver veta när man ska bygga terrassen

Test terrass skruvar

Smarta lösningar för terrass < 999> Sola på terrassen

250 kvadratmeter takterrass

ADVERT

Mest populära