All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

För att välja lämplig kapsling

Har du bestämt dig för att släppa staketet och omge din trädgård med en häck?

Sedan finns det många möjligheter: Ska du gå till en vintergröna eller en som förlorar löv på hösten? Du har också valet av en häck som fortfarande behöver skäras, eller en naturlig oklädd häck som ska klippas enkelt.

Den sista typen består vanligtvis av buskar med mjuka, överhängande grenar med blommor eller bär och kräver lite utrymme i bredden. Detta staket passar bäst på ett sätt och inte mot grannens plot.

Saker tar tid

Ofta är det tålamod som hindrar häckarna. Vanligtvis tar det några år innan en ny växtsäkring är tillräckligt hög för att njuta av trädgården.

  • Mmmm! Dessa 15 steg typer dofter Deiligst

Du kan naturligtvis välja en kostym som växer snabbt, såsom liguster. Den växer ca. 20 cm det första året efter plantering och 40-50 cm året efter. Barlind och byxor är dock exempel på häckar som växer ganska långsamt.

En ny 30 cm höghäftad axelhylla kan ta 10 år för att nå en höjd av 180 cm. Om du inte kan vänta kan du också köpa väldigt höga häckar eller till och med en färdig säkring.

Häckväxter är tillgängliga med bara rötter, i kruka eller med klump. Växter med klump är höga och har använts genom ett par år före försäljningen och är därför den dyraste lösningen.

  • Short Reis mat med ny innebörd: Dessa grönsaker kan odlas och om igen

Den medel dyr lösning är växter i krukor, och slutligen har vi anläggningar med root bar, som är den billigaste lösningen. De flesta av dessa kan planteras från slutet av oktober till början av maj. Potten och klumpväxterna kan dock planteras hela året - så att jorden är frostfri.

Getty Images

Förberedelser

Oavsett vilken storlek du går för, är det viktigt att du gör ordentlig förberedelse före plantering. Du måste gräva ett avlopp som är så djupt att det finns gott om plats för rötterna.

Jord lossas brunnsbotten, att se till att det finns ett skikt av vattenblockerande grus till exempel på vägen. Ta också bort stora stenar från marken. Om jorden är sandig eller dålig på näringsämnen, bör du ha bra kompost i jorden.

  • Börja redan nu: Hämta exotisk frukt att gro fönster

De nyplanterade häckväxter bör vattnas rikligt flera gånger i veckan under den första perioden, och då är det bara att ha tålamod och vänta på en vacker, grön häck runt din trädgård.

5 populära häckar

1. Thuja (Thuja occidentalis)

En hårig häck som är fin både skuren och unclipped. Den trivs nästan hela jorden och växer 15-20 cm om året.

Getty Images

2. Bok (Fagus sylvatica)

En hård och tät typ som passar bra som en snitt häck.Med sina gulaktiga höstlöv blir den snäv vinter. Staketet smakar bäst i näringsrika jordar och växer 30-50 cm per år.

Getty Images

3. Ligustrum vulgare

Detta är också hårigt och producerar små, vita doftande blommor på sommaren. På vintern är staket dekorerat med svarta bär. Den är väl lämpad som en snitt häck och trivs i alla markar. Den växer mellan 30 och 60 cm per år.

Getty Images

4. Cherry Laurocera (Prunus Laurocerasus)

Denna vintergröna häck lyser upp med sina vita blommor. Det kan tåla mycket, men kan orsaka hård frostskada. Det finns flera sorter beroende på huruvida du vill ha ett klipp eller en unclipped variant. Den årliga tillväxttakten är 25-30 cm.

Getty Images

5. Naverønn (Acer campestre)

En mycket hård häck som också tål mycket frost. Den har gulaktiga blommor, passar som en snitt häck och för alla typer av jord. Den växer 30-50 cm om året.

Vill du ha mer användbara hottie tips? Hämta våra senaste artiklar direkt i din inkorg!

Kommentarer

När du kommenterar måste du använda ditt riktiga namn. Var objektiv, respektera andras åsikter och kom ihåg att många läser vad du skriver. Brott mot reglerna kan leda till uteslutning.

ADVERT

Mest populära