All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

För att välja en elleverantör

När och då, och speciellt när det gäller höst och vinter, förekommer artiklar i pressen om vilka kraftleverantörer som har de bästa erbjudandenen. Detta kan vara ett bra sätt att orientera dig på marknaden om du läser dem lite kritiskt.

En sak som bör noteras är om artikeln endast handlar med rikstäckande leverantörer. Om så är fallet borde du oroa sig för att ens undersöka vilka lokala företag som finns och vilka priser de driver med. Ofta kan lokala kraftleverantörer erbjuda så bra erbjudanden som de rikstäckande företagen.

Snabb, fläck eller standard variabel För att bestämma nuvarande leverantör som har det bästa erbjudandet måste du först bestämma vilken plan du vill vara med: spotpriset (även kallad marknadsinflytande), fast eller standard rörlig ränta.

* Spotprice: Vanligtvis är affären som över tiden ger lägsta pris.

* Fast pris: Generellt ger dyrare kraft, men är ett alternativ för dem som vill ha ett förutsägbart elpris.

* Standard rörlig ränta: Kan period vara billigare än platsen, men enligt rådet Consumer är sannolikt att standarden rörlig ränta kommer att bli dyrare än spotpriset på lång sikt.

Använd elpriset databas När du har valt önskat avtalet kan du använda Konkurrensverkets elpris databas för att hitta de bästa erbjudandena i ditt område. Effektprisdatabasen ger en översikt över kraftpriserna runt om i landet. För att dra nytta av databasen måste du ange kommunen du bor i, beräknad årlig strömförbrukning och vilken typ av överenskommelse du vill ha.

- Kraftprisöversikten gör det lättare för dig som konsument att bedöma om det är värt att betala för en leverantör eller ett avtal, säger Konkurrensverket.

Läs också:

Förvaring av pellets

Överväger du att byta till pelletsskalor eller pelletsugnar? Då bör du vara medveten om att lagring av pellets kommer med några ytterligare utmaningar.

kraftpris databas kan finnas här

fast belopp eller en Utöver det aktuella priset du betalar per kWh används driver några elleverantörer med en årlig fast belopp som är oberoende av strömförbrukningen. Detta belopp är vanligen någonstans mellan 150 och 600 kronor.

- Kom ihåg att fast belopp är oberoende av konsumtion, lägre förbrukning du har, desto mindre fördelaktiga avtal med fast belopp, säger Konkurrensverket.

Vissa företag kommer också att betala extra för kundservice eller girotjänster. Dessa kostnader kan falla under administrativ avgift, men du kommer givetvis att dra av det totala priset du betalar.

Akta dig! När du väl valt ett möte och hittade en kraftleverantör med ett gynnsamt erbjudande, är det dags att kontakta dem. Se till att du får den affär du egentligen menade.

- När du är i kontakt med leverantören är det viktigt att du beställer det avtal du hittat i Power Price Overview. Många kraftleverantörer erbjuder fler erbjudanden än de som finns i översikten, påpekar Konkurrensverket.

Läs också:

Smarta och användbara saker för hem och trädgård

Redaktionen har funnit smarta och användbara saker för huset och trädgården.

Förtroende kan straffa Du bör inte ha för mycket förtroende för din strömleverantör. Om en av betalningsvillkoren för kraftleverantören är att du förskottsbetalar för kraften, ska du välja ett annat företag.

- Förskottsbetalning och årligt fast belopp kan ha vissa nackdelar. Till exempel, om en leverantör går i konkurs riskerar kunden att förlora förbetalda belopp, varnar Konkurrensverket.

Val av icke-nätverksleverantör Strömförsörjaren är endast ansvarig för en del av din totala utgift. Nettouthyrning kommer också. Men i motsats till kraftmarknaden är nettleasing ett monopolbaserat företag i Norge.

- Det betyder att du inte kan välja vilken nätverksleverantör du vill vara ansluten till, säger konsumentrådet.

Obehörigt Men kom ihåg, trots allt är det sagt att det inte är att undvika att den billigaste kraften är den du inte använder. Därför kan det vara värt att spendera minst lika länge att leta efter eventuella ENØK-åtgärder i hemmet som du har använt för att hitta rätt kraftleverantör.

Läs också:

Fyra enkla sätt att spara ström

Med fyra enkla sätt kan du spara energi och pengar. Allt som behövs är ett medvetet förhållande till den elektroniska utrustningen i hemmet.

ADVERT

Mest populära