All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Välj rätt färg på

I Norge finns det många som väljer en vit grund, men har du tänkt på att väggens färg i hög grad påverkar helhetsintrycket av hemmet?

- Om du har en hög grundmur kan en mörkare färg vara bra, men inte lika mörk som huset. Om du har ett avundsjukt vitt hus, kommer det att bli tråkigt med en vit vit grund nedan. Tänk hela, säger färgdesigner i Nordsjö, tal Henningsen.

Färg på väggen

Även målare Ole Andreas Klaveness anser att slående många väljer vit utan att tänka på alternativen.

- Basväggen måste matcha panelens färg. En svartaktig färg i botten och vit på toppen kommer snabbt att tycka irriterande. Titta på både färg och färg. Grå har till exempel många nyanser, säger han.

Henningsen stöder grå och påpekar att takplattans färg bör beaktas eftersom takplattor och grundmurar fungerar som tillbehör till huset.

- Grå är något som symboliserar sten och murverk, och är väl lämpad för en grundmur. Sätt ihop färgerna i huset och gnid lite med dina ögon. Om en färg hoppar mycket bra bör du överväga något annat, säger hon.

Läs också: Hur man målar huset utanför

Välj rätt grå färg

Även civilingenjör i Weber Norge, Camilla Sandem Dhelie, tror att en grå grund aldrig kommer att gå fel så länge du väljer rätt grå färg. Hon påpekar att den gråfärgen måste ha lite gul i den, eftersom grundväggen annars kommer att se lite ljusblå på grund av reflektion från himlen.

- En ren grå färg uppfattas som ljusgrå, medan en grå färg med lite gul blir grå. Färgen kommer att säga mycket om hur du uppfattar ditt hus, och jag skulle noga ha valt en lite mörkare grund än resten av huset, säger hon.

Hon påminner också om den praktiska sidan genom att ha sin egen färg för grundväggen.

- Alla hus ska ha sin egen markfärg på grund av underhåll. Om du har ett hus som växer upp från marken utan tydlig grund, kommer den nedre delen alltid att vara matt. En separat vägg i en separat färg kan enkelt bibehållas, säger Dhelie.

Läs också: Hur man bygger grunden själv

Hur man väljer färg

Klaveness rekommenderar att man tar bilder av vegetationen runt huset på sommaren och studerar färgerna för att se vad som bäst kan hämtas i väggens färg.

- Det finns ingen fascination, men på det här sättet kan du få en pekare. Till exempel fungerar hela gråskalan bra i Osloområdet eftersom huvudstaden ligger i granitmark. Kom bara ihåg att inte se blekrosa eller skrikande gul på väggen; Huset kommer att stå på något som är anpassat till tomten ", säger han.

Han tillägger att problemet är ett annat om det gäller ett funky hus eftersom hela väggstrukturen är grunden.

- De har inte en definierad grundmur. Men när trähus står på en grundvägg måste vi placera den i terrängen.Vad många kommer att uppleva är att något annat än vitt fungerar bättre på grunden, säger Klaveness.

Läs också: Vilken färg ska du välja på husfärgen?

GRÅ GRUNNMUR: Enligt experter är grå en färg som passar väl för grundväggen. Foto: PHOTO: Jan Larsen / ifi. nej

SVART: Nordsjötal betyder att svart gör ett mellanrum mellan husväggen och marken och att starka färger kan ge intrycket att huset flyter. Foto: PHOTO: ifi. nej

VIT GRUNNMUR: Många norrmän väljer vit mark. Experterna anser att det inte är den perfekta färgen. Foto: PHOTO: ifi. com

ADVERT

Mest populära