All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

För att välja färg på huset

Ett vackert hus sällan målas i en enda färg. Det är nästan alltid en kombination av färger som skapar en harmonisk helhet. Men det är inte alltid lätt att hitta den perfekta färginställningen. Bland tusentals nyanser hittar vi två eller tre färger som är både vackra i sig och samtidigt matchar med varandra och med huset!

Vad du vill, du väl att uppmärksamma flera saker: husets stil och arkitektur och era det anges i är viktig. Detsamma gäller för omgivningar, närliggande hus och plats.

Plats, omgivning och grannar:

Studera husen i omgivningen. Är färgerna konsekvent ljusa eller mörka?

Kvarteret är inte skyldigt att bestämma ditt färgschema. Men för den goda grannlighets skull kanske du vill prata med dem som är närmast till dig innan du börjar. Det kan finnas riktlinjer i kommunerna, och plan- och bygglagen har allmänna krav på estetik och anpassning till omgivningen.

I täta områden är färg harmoni önskvärt. Detta uppnås genom att använda färger med samma svarta och ljusstyrka, ton-i-ton färger eller nyanser. Studera husen i omgivningen. Är färgerna konsekvent ljusa eller mörka? Är de varma eller kalla i klassen? Måla inte husen exakt grannarna, men kväva harmoniskt.

inte har grannar, kan fasaden vara glad att smälta in i omgivningen: skogar, berg, sjöar eller öppen terräng.

Arkitektur, stil och tradition:

Varje arkitektur stil har haft sina föredragna färger och bostäder inspirerade av funktionalism, modernism, klassicism eller schweizisk stil har traditionellt varit färgen inställd på olika sätt. Om du är i tvivel om färgschemat kan en titt tillbaka till idealen när huset byggdes vara en bra guide.

Modern arkitektur kännetecknas av frånvaron av färger. Grå, svartvitt dominerar, och många moderna trähus smälter på ett naturligt sätt i omgivningen med tankeväckande val av material, färger och färger.

Vit, gul, rödaktig och röd vi brukar titta på hus och stugor. Dessa är traditionella färger. Med färgen kan du faktiskt ändra husets karaktär så det känns som nytt.

Färg harmoni i tätbefolkade områden är önskvärt. Den här gatan ligger på Røros.

Tips!

  • Ljusa färger verkar förstorande och mörka färger dämpar ner stora hus. Därför verkar ljusa hus större än mörka.

  • Välj en mörkare och skimrande färg än vad du verkligen tror att du vill ha från de små färgproverna. Färgen blir starkare och ljusare när den kommer upp på fasaden.

  • Med valet av färg kan du markera eller dölja detaljer som shatters, vindrutor, hörnfack och fönsterramar. Var god markera ytterdörren med en starkare, annan färg.

  • Huset är inte målat innan grundmurgen har blivit färdig. Hela vita markmurar markerar mycket bra och kan snabbt se för ljusa medan en mörkare markmur kan ge huset en bra jordning.

  • Tillverkarens färgdiagram innehåller många bra förslag som är väl beprövade och är säkra val i norska ljusförhållanden.

ADVERT

Mest populära