All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

För att välja grill

- Min rekommendation är helt klart att välja en gas eller kolgrill, säger Siv Elise Friestad, kapten för köttindustrin elit lag, när vi frågar henne vad grill hon föredrar.

- Med en elektrisk grill är det svårt att komma in i tillräckligt höga temperaturer. Men om du inte har några andra alternativ än el, till exempel på grund av ett litet utrymme eller om du bor i ett block, så är det okej.

Föredrar kol

Siv Elise Friestad har två gånger deltagit i grillen VM i Memphis i USA tillsammans med den norska grill-lag. Förra veckan var hon i Tyskland för att delta i ett annat världsmästerskap i grillar.

- Jag är väldigt glad i kull. Det är det ursprungliga sättet att grilla. Men kol tar längre tid, och du behöver veta grillen bättre och kunna reglera värmen, säger Friestad, som också har varit en domare i NM i grillning.

- Gasgrillen är snabbare i bruk. Det kan få folk att grilla ännu mer än om de hade kolgrill, och sedan är gasgrill ett bra alternativ. Vi vill att folk ska grilla mer, säger Friestad.

Det här borde leta efter

Det kan tyckas finnas mycket att tänka på när man väljer en grill. Tillverkare hänvisar ofta till modellerna med en hel sandwichlista med funktioner och tillbehör. Men om vi tror på Friestad är det lättare att välja en grill än du kanske tror.

Se även:

Snöskoter som passar dina behov

Kontrollera dina behov innan du väljer snöskotrar - för att få snön så snabbt och effektivt som möjligt, var du än bor.

- En pelletsgrill måste ha en jämn grillytan, vara stadigt mot benet och ha ett lock. Det kan också vara trevligt med en termometer i locket så att du kan hålla koll på temperaturen i grillen, rekommenderar hon.

Klicka här för att hitta en grill som passar dig och svaret på Lukas 3 i sommarkalendern.

Direkt grillning: Bäst lämpad för kött i skivor för att uppnå en stekpanna medan maten är genomborrad.

- Välj Gasen är en stor fördel att grillen har två eller flera brännare för att komma till indirekt värme och dela grillen i en varm och en kall zon. Det måste också vara stadigt och robust.

Du kan läsa mer om direkt och indirekt grillar i fältet nedan.

Välj en grill som varar

Enligt Friestad finns det en grill som de flesta andra. Du måste betala lite extra för att få bra kvalitet, men i längden kan det vara så överkomligt att köpa en billig variant som bryts ner efter ett år eller två.

- Jag skulle antagligen spendera lite pengar för att få en grill som varar säsongen efter säsongen. Du behöver inte köpa en grill för flera tiotals dollar, men jag skulle antagligen använda ett par tre tusen flaps.

Läs också:

Låt inte de nya reglerna förstöra den närliggande freden

Kommer de nya planerings- och byggreglerna att förstöra fler grannförhållanden?Experterna ger dig råd om att behålla grannens favör.

Men det är inte så att du behöver en grill med all utrustning. Den enkla kan vara bäst.

- Du kommer långt med en grill med tre brännare och en stor grillplats. Du behöver inte sidbrännare, motoriserade spikar och allt annat.

Kommer den engranna grillen att leva

Friestad brinner för grillning, och hon vill att några av oss ska lära oss goda vanor för att grilla. I synnerhet önskar hon att engångsgrillen skulle försvinna.

- Det är inte särskilt bra mat på en gångs grill om du grillar mer än några enkla korv och de ger mycket slöseri. Även jag har en liten kolgrill som jag kan ta var som helst. Jag fyller upp det med kol hemma, och det är klart att elda när jag kommer. De kostar från en hundklap och uppåt, så du sparar både pengar och får mer njutning från grillen, säger hon.

- Vi hoppas också att folk ska gå iväg från att tända kullen med vätska. Det finns andra metoder för att skjuta kolet, vilket ger god värme och bättre smak, avslutar Friestad.

Detta är direkt och indirekt grillning:

* Direkt grillning innebär att värmekällan ligger direkt under maten som ska grillas. Denna metod har den högsta effekten och passar därför bäst för korv och kött i skivor för att uppnå en stekpanna medan maten är genomborrad.

Läs också:

Små eller stora plattor? Ja, tack båda.

Små och stora plattor ger olika effekter, men de kommer också med olika utmaningar.

* Indirekt grillning sker under skydd genom att reflektera värmen från grilllocket och sidorna. Denna metod passar bäst för större köttstycken som grillas i mer än 25 minuter.

Källa: Talk. com

ADVERT

Mest populära