All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Så sparar växterna efter semestern

Semestern är nära slutet på de flesta av oss. Och trots att du har haft några läckra soliga solrosor, kanske dina växter kanske inte varit lika bra. Du kanske inte har varit så bra för att försäkra dig om att plantorna har fått vad de behöver när de är borta. Lyckligtvis finns det sätt du kan göra bra igen.

Gott om vatten för utomhus växter - När du kommer hem från semestern, sommarblommor som inte är helt död, mejade ned något / kläm av alla vissna blommor, berättar trädgårdsmästare Hilde Poppe i Plantation.

- Efter en till tre veckor kommer de att komma med ny blomning.

Detta gäller till exempel, styvmor, campanula, prästkrage och geranium

För att vattna upp mycket torra växter rekommenderar trädgårdsmästare och lämna dem i vattnet där det är möjligt, och ofta ett par timmar. - Du kan vattna flera gånger på kort tid så att jorden kan extrahera vatten. Mycket torr mark tar lite tid att dra vatten.

- Använd inte gödselmedel på mycket torra växter

, varnar Poppe. Göds inte efter att jorden har tappat vatten, helst den följande dagen. Att befrukta är viktigt efter semestern. Använd organiskt gödningsmedel (det är ofta mörkt och luktar lite). Då växer plantorna vanligtvis snabbt om de blivit lite gula.

Bort från den heta solen Du kastar väl inte tork-lint i soporna?

Trädgårdsmästaren på Plantation betonar att den stora majoriteten av växter inte trivs i full sol hela dagen när det är mycket varmt, som det har varit flera dagar under året.

- Så det är klokt att låta dem få lite nyans under dagen.

Dessutom kan du vattna på morgonen och kvällen om det är mycket varmt

Om du inte har tålamod att vänta på en andra blomning, eller att använda den tid som de gula löven grönt, råder sedan Poppe du att byta ut dem med några höstblommor redan nu. - Det finns många fina produkter på marknaden, från frans krysantemum till ljung. Med god omsorg står de bra på hösten. Eventuellt kan du ersätta med nya stora sommarblommor om du känner att det är lite tidigt för skördarna.

- Du bör tänka lite lång om du vill annu igen och köpa de som tål lite frost. Då kan du njuta av dessa i några veckor. Exempel kan vara margeriter eller blåsor (Brachycome). De står långa på hösten och klarar lite kyla.

Men hur är det med implantaten?

REDD DEM: Här får du tips du behöver för att spara både inom växter och utomhusväxter efter semestern. Foto: Foto: Think Foto

informatör Elin Nordli vid Informationscentralen för blommor och växter, råda dig att först och främst kontrollera om marken är torr.

Föreställ dig innan du planterar dessa!

- Planten lämnar bägge om de har fått för mycket vatten och för lite vatten. Det kan vara att du gav växten för mycket vatten innan du lämnade eller att vattnets hjälp har varit lite för angeläget. Om jorden är våt, låt den torka upp före vattning.

Enligt Nordli är jorden helt torr, snabbt och effektivt med hinkvattning.

- Fyll en hink eller sjunka med vatten och doppa hela potten ner under vatten (du behöver inte doppa hela växten, bara burken med jord). Vänta tills det slutar att bubbla luft från marken innan du plockar upp krukorna och låt den tappa lite innan du sätter tillbaka den i pottskakan.

- Om jorden har varit torr börjar bladen vanligtvis att återhämta sig igen efter några timmar.

När allt hopp är ute

Om växterna inte återvinns och omvårdas, är det tillräckligt med kompost den rätta lösningen.

- Men försök om de inte är helt bruna.

Det är fantastiskt vad enskilda växter lyckas få lite omhu igen

, men "tålamod är en dygd", betonar trädgårdsmästare Poppe. Förebyggande åtgärder för växter semester Om du inte har varit på semester, kan du använda dessa tips från Nordli vid Informationscentralen för blommor och växter.

Om du är långt borta, är det bäst att få hjälp från någon som kan bevattna växterna för dig. Skriv en anteckning där du inkluderar vilka växter som behöver mycket vatten och vilka bör vara försiktiga med att ge för mycket vatten.

Fyll inte pannan med för mycket vatten innan du dränerar, då växterna riskerar att ruttna i stället för att torka ut. Om du använder självhärdande krukor går det bra. Självvattande krukor har ytterligare en botten så att klustret inte står i vatten.

  • Ett alternativ är att placera en tjock skiva ost i potten och fyll sedan med vatten nästan upp till potten. Då kommer jorden att suga upp det som behövs av vatten genom oasen.
  • Växter med stora eller tunna blad torkar ofta snabbare än kaktusar och succulenter. Dessa kan vara klokt att ta ut ur fönsterbrädan och sätta i en skuggig och ofta svalare plats i huset (sett någon annanstans i fönsterkarmen om det ser tömma)
  • Skulle du vara borta bara en dag eller tre, kan du använda brusflasketikset : Fyll en läskflaska med vatten och lägg den på huvudet neråt. Marken kommer så småningom att absorbera vattnet.
  • Läs också:
  • Hur man håller ditt liv i trädgården hela sommaren

Undvik dessa ogräs-misstag

Här är växter som växer snabbast

ADVERT

Mest populära