All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Så sparar växterna efter semestern

Semestern närmar sig slutet av den stora majoriteten, men även om till kan ha fått ladda batterierna med några avlappende friuker är det inte säkert att dina växter har haft det bara bra.

Du kanske inte har varit så bra för att försäkra dig om att plantorna har fått vad de behöver när de är borta.

Inget hopp med döda rötter

Tonje Bergh är examen från Cand. Agriculturae och kör Plantmania.

Hon påpekar att det är inte lätt att se om en växt är död på grund av torka eller övervattning eftersom de visar samma symptom.

- Det bästa är att ta av potten för att se om rötterna fortfarande är friska och friska. Om rötterna är döda finns det tyvärr inget att göra.

Spara växterna från att drunkna dödsfall

De flesta förmodade inte förberedelserna för det nederbörd som har sänkt oss i sommar, och krukväxterna har ofta lider av det.

Gartner i plantagen, Hilde Poppe förutsätter att de flesta växter som har fått för mycket vatten tyvärr kommer att dö eftersom de inte kommer till rötterna.

Å andra sidan, om du är ute tillräckligt tidigt, kan du rädda ditt liv.

- Till exempel kan du placera krukorna under omslaget när det regnar, häll ut överskott av vatten och låt dem torka lite innan nästa vattning (beroende på vilka växter).

Om solen i början tycker att det är bra att dyka upp, uppmuntrar trädgårdsmästaren att sätta de halvtryckta plantorna ut för snabbare torkning. Tja och märk om det finns en växt som gillar sol.

Har växten några ruttna löv / blommor, det är alltid viktigt att plocka bort dem eftersom det är svamp och sprider sig snabbt.

- Om möjligt, försök att placera lecocci i botten av potten. Dränering är alltid en nyckelfråga för att undvika att drunkna - växt aldrig i en kruka utan hål eller dränering sten eller Leca varnar Poppe-

regn, regn, regn: Med så mycket regn som vi har haft i sommar Det kunde ha gjort en hel del skador på flera av de utomhuspottplantorna. Foto: illustrationfoto: thinkstockphotos. com

Glömde plantorna på din semester?

Även om solen inte exakt har smittat oss undan med UV-strålar i sommar och utomhusväxter ditt fall inte har törstade ihjäl, kanske du inte har varit tillräckligt bra för att förbereda i växter av två veckor ensam i ett varmt vardagsrum.

Här måste du försöka att vattna upp så mycket som möjligt. Trädgårdsgarden råder dig att ge plantorna ett riktigt rotslag (vilket förresten är en term som betyder att plantans rötter får gott om vatten).

- Du kan antingen lägga dem i en tank med mycket vatten för ett tag (1 / 2-1 går bra, ingen fara) eller vattnar väl med slangen.

- Kontrollera om plantan behöver en rund, mycket torr mark kan ta lång tid att dra vatten.

Not i vatten under en lång tid

trädgårdsmästare betonar att det är viktigt att inte gödsla mycket torr planter- vatten väl först.

Oavsett hur uttorkade och försummade anläggningar måste betona Poppe att de aldrig får stå i vatten under en lång tid (en dag eller mer). Då kommer de inte till rötterna och går mot en långsam men säker "dödsdöd". (Undantag är några "träsk" växter som kan stå i vatten)

- Det är också viktigt att välja och rensa bort döda blommor, grenar, blad, så de kommer med nya färska och inte några sjukdomar sprids.

Om du har haft sjukdomar / skadedjur finns det många bra körtips.

Om de inte kan vara rädd, är det ofta mycket billiga anläggningar i början av skolan, och du får stort värde för pengarna både inom och utanför

Vi behöver mat

Skötsel väl med: Även om anläggningen ser tydligen "" död "" ut, du kan med rätta komma in i det igen. Foto: illustrationfoto: thinkstockphotos. com

Vill du göra det bra med de försummade växterna, kan du förstöra dem med lite "mat".

Tonje Bergh förklarar att det kan vara klokt att ge växterna ut vissa gödningsmedel, men inte efter den 20 augusti för anläggningen måste avmodnes innan hösten och kylan sätter in.

- För växterna kan det vara bra att mata lite gödsel till oktober. Efter detta kommer plantorna "vila" och göra sig redo för en ny växtsäsong

Om dina växter helt enkelt inte kan sparas, oroa dig inte. Det finns ofta många bra erbjudanden på växter mot skolstart, och du får mycket pengar både inifrån och ut.

Läs också:

Denna varelse trivs i din bostad

Växter här blir det mindre ogräsrensning

absolut nödvändigt hur snitter blommor

Vacker trädgård med lite omsorg

ADVERT

Mest populära