All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Så sparar gräsmattan

Hur får man en perfekt gräsmatta

Hur grönare gräsmatta än sin granne

Detta garanterar mosefri gräsmatta

De flesta trädgårdsägare vill ha är en grön och vacker gräsmatta, och viktigast av allt, stadigt underhåll.

Men även då kan resultatet bli helt annorlunda än vad du föreställde dig.

En brunt och skadad gräsmatta kan emellertid sparas.

Strax bort dödgräs

Liv Opsahl, kommunikationschef på det norska trädgårdsföretaget, förklarar hur en vinterkraschplattform kan sparas.

- Det är vanligt att det blir brun, säger hon till Klicka. nr.

- Det första du bör göra är att torka bort gammalt, dött gräs med en tår. Eventuellt kan du komplettera med en sopmaskin avlägsnare om du har tillgång till det.

Luft gräset

Nästa sak att göra är att fluga gräsmattan.

- Gör detta för hand med ett handtag när du kör ca. 10 cm ner gräsmattan med 20 cm utrymmen. Du kan också använda en gräsklippare. Detta gör att gräsrötterna får mer luft och de gillar det. Ofta är det i områden där vi har gått mycket och gräset har dragits samman, att det är fattigt, beskriver Opsahl.

Reparation och sådd

När dött gräs avlägsnas och marken luftas, är nästa steg att ligga på ett tunt tillväxtlager där gräset är skadat.

Skapa en blandning av jord och sand som du distribuerar över det skadade området. En sådan blandning kallas topp dressing och är generellt bra för underhållet av hela din gräsmatta. Det lägger till nytt organiskt material och förbättrar markstrukturen.

Då är det bara så med lämpligt gräsfrö och slutligen vattningen.

Befruktning och kalcinering

När toppskiktet är uttänkt är det dags att befruktas. Kalk behövs förmodligen inte.

- I många år har det varit för mycket kalcium i norska trädgårdar, och pH är ofta för högt. För högt pH är så dumt som för lågt pH. Testa därför pH i din gräsmatta om du är i tvivel om du ska slicka.

Ny trädgård

Bilden ovan visar en färdig tallrik som rullades ut förra året. Det var grönt och vackert det första året, men efter en vinter med snö och kall såg det ut så här.

Det är ägarens beskrivning av hur gräsmattan anlades.. "Huset är nytt och avslutades för två år sedan Ursprungligen var det en usel gräsmatta där en blandning av gräs, ogräs och mossa Det harvas upp, och så mycket ny jord tillsattes och rullades på den nya gräsmattan. " Ägaren tillägger att husets hund har sköljt runt trädgården under vintern.

- Om du tolkar bilden, handlar det inte om isbränder. De bruna fläckarna kan dock orsakas av dålig dränering, så att vattnet stannar på gräsmattan och så småningom drar gräsrötterna. När det gäller hundsedlar kan det bidra, men jag tror inte att det ensam är orsaken till den skada vi ser på bilden. Svarar Opsahl.

- I allmänhet kan brist på välbefinnande också bero på grund jord, brist på dränering, näringsjord och dålig markarbete.

Välberedd

VINTERAD SPEL: Många gräsmattor skadas av en lång och kall vinter. Detta kan repareras genom att lufta gräsmattan, sprinkla gödselmedel och vatten och sedan låta gräsmattan spjuta igen. Foto: Foto: Sverre Julsrud Kristiansen

- I allmänhet är det inte annorlunda för att lägga till färdig gräsmatta än att så gräsmatta, säger Marit Adamsrød på Adamsrød färdig gräsmatta.

- Det handlar om bra förberedelser, så att bland annat dränering tar bort vattnet så att det inte finns kvar i håligheter i gräsmattan.

Hon säger att det i allmänhet befrukar för lite.

- Många tror att det kommer att gödsla en gång, men en gräsmatta behöver en stadig näring av näring.

Adamsrød betonar att om jorden innehåller mycket sand kan vara en utmaning, eftersom en sandjord kräver mer bevattning och gödsling.

Läs också:

För att reparera gräsmattan

för att lägga gräsmatta

Ta emot nya inredningsidéer i Bonytts inspiration guide

Se hur du reser med barn

ADVERT

Mest populära