All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

För att uppdatera matbordet

Det fjädrande matbordet hade stått och gulnat i många år, tagit emot maten öl och fick känna någon slags bryggeri. Så var tiden helt övermodig för att den skulle få en åtstramning.

Webbplatsen eHow tycker det är en ganska enkel sak att förnya träbrädan, och enligt dem behöver du bara sandpapper i olika spannmål, ytbehandling och pensel för att stryka tyget.

På Boschs hemsidor har de en enkel rådgivning, och det är att ta deltagarnas kvarn. Och med den ska hela ytan grundligt slipas när de skriver.

Riv ner köksbordet

För att mala bordet borde du strikt ha tillgång till en kvarn om du inte har mycket tid att ta av.

Enligt Bolius. dk är viktigt att notera att det bara finns plattor av massivt trä som kan slipas.

Det finns olika slipmaskiner att använda, men i huvudsak finns det fyra varianter: Planslipmaskin, excentrisk kvarn, slipmaskin och bandslipmaskin. På bordet användes en planliper.

ALDERS ANVÄNDNING: År som familjesamlingsplatsen har satt sitt märke på matbordet. Foto: PHOTO: Alexander Berg jr.

En bandslipper är förmodligen det mest problematiska att hantera, eftersom det är svårt att hålla planen och därför också riskera att den gör ett hack.

Den första omgången gjordes med ett grovt papper (majs 80). Beroende på hur mycket ytan är och hur djupt du kan komma in i träet, kan det bli nödvändigt att gå ännu svårare att arbeta och använda ett papper med 60 ark.

"Men för en mindre sliten yta har den en 100-ark", skriver eHow.

"Släpp bara paret av de bästa lagen", de utarbetar.

Korrigera skador vid behov

Om ytan är skadad kan det vara nödvändigt att korrigera dessa. Det enklaste sättet är att använda gnista eller trämassa och fylla i.

Proffsen gör det annorlunda. Museumsman Erik Bogfjelldal vid Maihaugen på Lillehammer säger att de tar bort det skadade vedet och sätter sedan in ett nytt träslag.

- Men det måste vara en bit av trä med samma struktur och förlängning som det skadade träet, säger han. nej, och bekräfta att det kan vara svårt för en hobby sjuksköterska.

- Även jag har gjort restaurering i 35 år, och dessutom har vi ett bra lager av trämaterial.

Läs också: Här är de bänkskivor du kan välja mellan i köket

Fortsätt med fint sandpapper

När du har fixat en eventuell skada, är du redo att rippa nästa omgång slipning att hända med finare papper.

SLIPEJOBBEN: Med en tofflås sänktes bordsskivan på ungefär en timme, först med ett grovt papper och sedan med en finare. Foto: PHOTO: Alexander Berg jr.

Bolius. dk rekommenderas att använda en 120-arks papper och sluta med ett papper på 180 ark.

Bosch skriver att i en platta av lövved bör använda en 120-papper, medan en mjukare yta bör använda 180.

på bordsskivan i detta fall, som således är en mjukare typ av trä (tall) var använde ett papper med 220 ark. Resultatet var en yta som hade en flätig textur.

Om din önskan är att ha en lite grovare yta för att behålla ett rustikt uttryck, enligt eHow, fyll i ett papper på 100 ark.

Fler efterbehandlingsalternativ

När bordplattan är klar är den klar för tätning. I allmänhet kan liknande ytbehandling användas som på ett trägolv. Enligt forskaren Sissel Bjorge genom Treknisk Institute den avser följande medel: Grön tvål, lut, lack, färg, bets, vax, olja eller en kombination därav.

GAMMAL OCH NY: Även ytan på det lilla flikbordet kom i kontakt med planlipan. Basen visar hur träet liknade före slipning. Foto: PHOTO: Alexander Berg jr.

- Till exempel kan du applicera en päls med en bi först och försegla sedan med en lack. På så sätt får du en yta som är både transparent och hållbar, hon expanderar på klick. nr.

- Övergripande bör man överväga behoven. Om du vill att träet ska se ut som lack, är fläck, tvål, vax, lut eller olja bäst. Målet kommer dock att gömma trädstrukturen.

Läs också:. Hur oljor du bänkskiva

Skydd, estetik, eller båda

I informationsbroschyren Fokus på tre nr 6, skriver de bland annat att ett trägolv kommer att utsättas för föroreningar i form av fett och vätskor. Samma gäller för matbordet i tre. Några av dessa ämnen kan tvättas bort, men när det gäller fläckar inklusive rött vin, blåbär juice och bläck, dessa färgämnen som binder till träfibrerna. "Att bli av med dessa fläckar, måste du ofta tillgripa blekning vid tvätt är inte alltid tillräckligt ", skriver de. Detta innebär att om du i början minimerar risken för sådana fläckar måste du använda ett ämne med bra motstånd mot smuts och liknande.

I en översyn i Fokus för tre är lack, akryloljor och färgen gav en resistans på användbarheten eller bra, medan tvål och lut får ett motstånd på dålig.

- Beis kommer att ha ett något fattigare motstånd än färg, men som nämnts är beis transparent, betonar Bjørge.

Läs också: Gå inte dessa misstag om du ändrar bänkskiva

Sanders första ansökan

Om du vill att virket att behålla en del av sin ursprungliga patina, när du har använt energi för att mala ut den ljusa färgen, så enligt Focus on Wood, kommer lugg- och tvålbehandlingar att ge en god färgstabilitet.

- Utmaningen med dessa är att de ger sämre skydd och att du behöver behandlas regelbundet, förklarar Bjørge.

I detta fall användes en Livos med vitt pigment som en Trelasur bok.Det är en produkt baserad på naturliga ämnen, vilket innebär att den har en relativt lång torknings- och återhämtningstid. Men enligt Bolius. Det är viktigt att använda en produkt som inte ger toxiner till maten.

Kom ihåg att dra med en fin sandpapper efter den första kappan, eftersom träfibrer ofta stiger efter applicering.

ADVERT

Mest populära