All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

För att ta bort plundra på väggen

15-20 år sedan var en vägg utan streck nästan för ofullständig att regna. Idag beklagar många människor bittert att de kämpade den konstiga stönningen med husets väggar.

- Det används en hel del tusen kvadratmeter säck i norska hem, men idag med en mer minimalistisk inredning mode, människor kommer antingen att ta bort väggar, säger VD Bjørg Owren i IFI informationskontor av färg och inredning.

Lyckligtvis finns det flera sätt att dölja barriärerna på 1990-talet - men för all del: Försök inte ta bort dem.

- Riva inte av glasfiber trim! Du kommer vanligtvis att få det på fält där limet inte sitter så bra, men då vilar resten fast, säger Owren. Det finns också en risk att stria tar tegel, puts, armerings tyger eller vad det är som är på baksidan, om du börjar riva bort det.

Lägg i stället hängande och göm det antingen genom att fiska, gipsa eller använda lakan, säger experter.

Sjukvård

Sjukvård innebär mycket arbete. Sjukvård innebär mycket arbete. Sjukvård är den billigaste metoden, åtminstone i materialkostnader. För att täcka strieves, använd två eller tre lager gnista. Det första skiktet kan bestå av en ganska grov massa. Om det finns sprickor eller hål i väggen, den första omfattas, innan att lägga massa bortom toppen av ett hörn och arbeta sig ner till centrum av väggen. Sedan börjar du från golvet och arbetar uppåt. Det mousserande beståndet måste vara i ett tunt, jämnt lager, och det är klokt att använda en bredspark. När det första lagret torkas, borsta det ner, före nästa lager, den här gången med finare mousserande spridning.

En nackdel med väl parkerade väggar är att de kan ha synliga sprickor, även i små rörelser i strukturen. Ett tunt förstärkningstyg kan i sista hand minska risken för sådana dåliga linjer i väggen.

Sjukvård kan vara ett relativt stort jobb, och det finns olika åsikter om hur enkelt det är att göra det själv. Någon är freaking out och trivs med den här typen av arbete. Om du inte är i den kategorin kanske du vill få proffs att göra jobbet och ta sedan den sista finishen med färg eller tapeter själv.

Gipsskiva

Ett annat sätt att gömma är att täcka det med rehab gipsskiva. Dessa är hälften så tjocka som vanliga gips, det vill säga 6, 5 millimeter. Även om plattorna är relativt tunn, de bygger nog att du måste ta bort listorna, kontakter och så vidare, och du har, till exempel radiator rör som passar tätt mot väggen, kan dessa orsaka problem.

Om du inte har några sådana hinder är fördelen med gipsskivor att de är relativt lätta att installera. Du kan antingen klistra in, nagla eller skruva på dem.Vanligtvis vänder du vart du har möjlighet, till exempel basen är träväggar eller rupanel. Om underlaget är plasterat med strie utanför, lim i många fall den bästa lösningen. Gips från Norgips är konstruerad för limning av gipsskivor direkt till tegel- och betongväggar. Kakel lim kan appliceras på behandlade eller målade ytor av gips, betong, gips, tegel, lätt betong och så vidare. Se till att ytan är ren och fettfri - tvätta först med salmiakk.

Rehab plattor kommer i olika storlekar och höjder. Tänk på att om du måste "klappa på" i höjd, kan detta vara en extra utmaning som gör jobbet svårare.

Sängkläder

Jotuns Clear Wall är en tunn duk som är fastsatt efter två runda rullrullar som släpper ytan. Sängkläder har många namn: Väggrenoveringar, Leco Däck, FiberDec och Roller Rollers är några av dem. De kommer också i en något annorlunda design. Men konceptet är i stort sett detsamma: Lakan sitter fast i stria med ett tjockt specialband eller klänning som appliceras på väggen med en rulle. Inte mycket hårdare än tapeter, om vi tror på annonsen. Det är dock en viktig skillnad, vilket gör jobbet lite mer komplicerat. Limet eller fyllmedlet måste läggas så tjockt och smidigt att stammönstret utjämnas. Efter applicering med rulle måste du passera med en bred kil - i två omgångar, om mönstret i remsan är djupt.

- Du måste spendera nästan dubbelt så mycket lim som när du laddar bakgrunden. Limet släpper ut ojämnheterna, säger målarchef Roar Stenvik på Maxbo Sinsen. Han betonar också vikten av att använda rätt lim, vilket är mycket mer visköst och bygger mer än vanligt vägglim. Om du använder fel lim kommer strukturen nedan att visas. Täcken är inte så tjock och långt ifrån någon magisk tyg som undressar vad som ligger nedanför.

- De gånger vi får klagomål om dessa produkter är när människor har använt fel lim, säger Stenvik. - Eller när de har målat innan limet är torrt, lägger han till. Vad händer då är att färgen drar genom tyget och reagerar med limet bakom. Resultatet blir fuliga blåsor och bubblor. Stenvik rekommenderar alltid människor som väntar minst fyra dagar innan de målar den nya, släta väggen.

(Artikeln publicerades först 12 mars 2012.)

ADVERT

Mest populära