All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

För att ta bort fläckar på kudden

På natten sviter alla. Huden förnyas och gamla hudceller faller av. Om du glömde att ta bort sminken innan du lämnar kommer den också att dra ner genom kudden och in i huvudet. Oljor från hår och hårbotten går på samma sätt. Och många av oss sover med öppen mun, vilket ger en stadig ström av saliv i kudden. Det är så sakerna fastnar.

- Under natten delar vi faktiskt lika mycket som 3-5 deciliter fukt och salter, maj Anita R. Berg går ut från Mascot Høie AS till Bonytt. nr.

- Kuddar och madrasser tenderar att vara gulfärgade med kroppsvätska, kroppsräm, självkrämer, ansiktsgrädde och diverse. Vätskan som vi svettar och saltar i det binder ofta kudden och kan dra ner bra.

Frisör Lill Larsen hos Hairport förklarar att produktrester kvar i håret kan också fläcka huvudfickorna.

- Speciellt proteinhärdningar och andra fettmaskar, förklarar frisören att klicka. nr.

- Om man är att sova med detta, kan det vara en idé att ta en plastpåse runt kudden, eller åtminstone sätta en tjock handduk mellan håret och kudde.

Men även om kudden är att bli en motbjudande syn på gula svettfläckar och innklisset falska tan, du behöver inte misströsta. Det är en bra idé att sätta rent och vackert igen. Hur man gör det:

Regelbunden rengöring är bäst

Enligt Channel4-webbplatsen är det bästa du gör för dina hörlurar att rengöra dem regelbundet. På så sätt kommer du inte bara ta bort fläckar som visas gradvis, men också förhindra fyllning av kuddar komprimeras sedan av vätska och smuts som du kommer att behöva kasta kuddar till förmån för nya.

I MASKINEN: Det är en bra idé att tvätta huvudkuddarna i tvättmaskinen. Med en något blekmedel, försvinner också fläckarna. Foto: Foto: Trine Jensen

- Även om du använder örngott på huvudet dämpar din, eftersom de kommer med tiden och använda några fläckar av svett, saliv och fetter, förklarar hemsidan.

200 gånger mjukare än gör din

- Det bästa är att regelbundet maskinera kuddarna och ta tuffa händer när de dyker upp.

Att handskas med fläckar så snabbt som möjligt

Även om du använder örngott på huvudet kuddar, kommer du förmodligen att upptäcka att svett, saliv och hår kan ta sig igenom och fläcken. Webbplatsen eHow förklarar att lyckligtvis kan du ta bort dessa fläckar, du måste bara vara ute snart.

- Även om tvättmaskinen fungerar som regelbunden rengöring, bör du sträva efter att ta bort fläckar med handtvätt, förklarar platsen.

- Detta gör att du kan fortsätta rengöringsprocessen tills du ser att fläcken försvinner.

Förfarande:

1. Vissa kuddar har skyddskåpa som kan tas bort och tvättas separat, medan de flesta kuddarna inte har det här, så du måste städa kudden där det behövs.

2. Använd ett diskmedel som är utformat för att klara proteinbaserade fläckar som svettning. Använd en mjuk, ren trasa och fukt med vatten och en liten mängd tvättmedel.

3. Gnugga duken i fläcken för att arbeta tvättmedlet i tyget. Låt städaren dra och dra i fläcken i minst 30 minuter - längre om det behövs.

4. När du har gjort vad du kan för att ta bort fläcken, tvätta kudden på en mjuk maskinvask. Läs alltid tvättråd väl, och kom ihåg att syntetiska kuddar kommer vanligtvis kommer att hålla upp bättre om de levererar till en torr renare, medan dunkuddar kan maskintvättas och kommer att hålla sin form om du lägger några tennisbollar in i trumman tillsammans med kudden.

SICK OCH SWITCH: De flesta nackstöd ser ut så här efter ett tag. Foto: PHOTO: Flickr / Några rättigheter reserverade

5. Om fläcken är extra envis, prova följande: Gör en blandning av vatten och ättika och gnid fläcken med en ren trasa. Lämna blandningen bra, minst 30 minuter föreslår platsen. Torka sedan på kudden igen.

Head of Lilleborg Konsumentservice, Malin Skaar, är expert på allt rengöring för att göra, och svara på dagliga frågor konsumenter har om till storstädning, fläckborttagningsmedel och tvätt.

- Som regel fungerar det bra med allmänt fläckavlägsnande på dessa typer av fläckar, förklarar Skaar till Bonytt. nr.

- Sedan lägger du lite flytande diskmedel i fläcken och låt det fungera i en halvtimme.

Att tvätta allt som har blivit färgat vid 60 grader är mest effektivt om du ska få en fläck på fläcken.

- Men det är viktigt att läsa på plagget eller produkten vilken temperatur den kan tåla tvätta, varnar Skaar.

- Maskintvätt så hög temperatur som textilen kan klara ett tvättmedel som innehåller ett blekningssystem för att bryta fläcken. Rengöringsmedel som är lämpliga för vita och lätta tyger har egna blekningssystem.

Var försiktig med enzymer

Veronica Lund Nilsen på Kid Interiör håller med om att kuddar bör tvättas regelbundet, både för att hållas fläckfritt och hälsosamt.

- Fyra gånger om året överdriver inte, förklarar Lund Nilsen att klicka bostäder.

rent hem för endast 3 miljoner

- och svett en hel del bör vara tillräckligt säkert hällde tvätta oftare än sällan.

Känn tunna vid 60 grader, tänk experten.

- Midd dör vid 57 grader, förklarar Lund Nilsen.

- och de flesta platser gå av vid 60.

Men välja rätt när man väljer rengöringsmedel:

- Enzymer bryta ner och förstöra ner, förklarar Lund Nilsen.

- Se till att du använder både rengöringsmedel och fläckborttagare som inte innehåller enzymer av något slag.

Ta bort fettfläckar med schampo

Kämpar med fet hårbotten, eller om du helt enkelt svettas mycket från huvudet på natten, kommer du förmodligen att upptäcka att du ständigt får fettfläckar på kudden.

Då kan du prova följande metod för att ta bort fläckarna:

1. Placera dynan för mjuk i kallt vatten i 30 minuter.

2. Vänd ut överflödigt vatten. Gnid ett par droppar schampo direkt på fläcken. Shampoo är formulerat för att avlägsna fett från håret och kommer därför att ha samma effekt på ditt huvudkorg. Använd en mjuk borste, till exempel en gammal tandborste och skrubba shampoo i fläcken. Lämna till jobbet i minst 15 minuter.

JUKSA LITE: En liten sked Vanish i tvättmaskinen gjorde dessa huvudpärlor vitare än tvättad ut. Foto: PHOTO: Trine Jensen

3. Tvätta sedan kudden i varmt vatten och enligt tvättduken.

4. Låt kudden lufta torr och kontrollera om fläcken är borta när kudden är torr.

Den renare och vitare

De flesta experter menar att tvätta huvudet kuddar minst två gånger per år om att ta sin tribut på båda smuts, damm och sängkvalster. Senior Adviser på den norska Astma- och Allergiförbundet (NAAF), Rose Lyngra, påminner om att både täcken, kuddar och sängkläder ska tvättas i 60 grader om det skulle vara ren.

- Alternativt kan du kasta filtar och kuddar ut i snön när det är bittert kallt, har Lyngra tidigare nämnts att klicka bostäder.

- Då kommer graden av kyla att bryta humöret.

Webbplatsen One Good Thing har också goda råd när det gäller att få huvudkuddarna både renare och vitare.

1. Läs tvättduken för att kontrollera att din hörlurar är tvättbar - de flesta kan.

2. Ta bort kuddehöljet och något kuddehölje

3. Tvätta med en diskbänk med mycket varmt vatten och tillsätt en blandning av detergent, diskmedel och klor - att bleka fläcken bort.

FöRE OCH EFTER: Den här bloggen tvättade sina kuddar både vitare och renare. Foto: PHOTO: Jill / One Good Thing

4. Två kuddar i maskinen hjälper till att balansera när det är dags för centrifugering.

5. Kör en extra sköljrunda.

6. Torka kuddarna i torken tillsammans med ett par tennisbollar eller egen torktumlare.

Läs också:

Detta är det smartaste man kan göra i de kalla

Här hittar du de mest välsmakande interiörbilder

Lär av proffsen: Hur får badrummet ren

tvättmedel tar smuts på spisen

ADVERT

Mest populära