All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

För att ta bort fläckar

julen är snart över och vi snart fyllt semester konto med nya helgdagar. Men jul och nyårsfirande kan också ha satt sina spår i form av fläckar på kläder och dukar - och kanske också i möbler och inredning?

När är det en fördel att ha kontroll på vad märken tvättråd innebär - och att du kan se i den här artikeln på Dinside.

Men regelbunden tvättning hjälper inte dig att bli av med fläckarna.

Här är våra bästa tips för borttagning av fläckar.

Har du andra bra tips för borttagning av fläckar som du vill dela med oss ​​och andra? Skicka gärna epost till journalisten eller dela dina tips i kommentarfältet nedan.

STEARINSØL? Tillhandahålls med zalo och varmt vatten, hårtork eller strykjärn och ritpapper. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix mer

Stearin: Värmebehandling med en hårtork eller Fairy vätska

Detta är ett evigt återkommande problem, åtminstone i vårt hushåll:

Stearin och rester från ljus nås på ljusstakar eller lysfat och burkar - och ser en boom. Vad gör du?

Fem skäl att välja batteribelysning

Vi är glada att dela våra bästa tips från restaurangbranschen: Häll varmt vatten och en skvätt Fairy vätska eller annat rengöringsmedel i ljuset och låt det sitta en bit tills du ser att stearin lossas. Du kan då enkelt välja ut stearin.

Om det finns saker som inte tål behandling med varmt vatten, kan du få hjälp i badrumsskåpet:

Använd hårtork för att värma stearin tills du får det så mjukt att du kan ta bort det.

De dukar och eventuellt kläder rekommenderas att de flesta människor vet förmodligen:

Första kylbehandling för att få det så svårt och stel att du kan bryta det värsta - och sedan värmebehandling med styrka järn och bakplåtspapper eller kaffefilter att dra ut resterna.

NÖDHJÄLP FÖR KLEDNINGEN: Fläckar på kostym? Försök med saliv! Foto: Kristin Sørdal mer

Fläckar på dräkten: saliv eller vatten

Har du fått fläckar på dräkten under jul och rader ike få rengöras innan nyårsfest, det är det bästa lättnad trick: Saliv på plats.

Du tar en liten spott på fläcken och gnuggar fläcken.

Använd inte fläckborttagare eller rengöringsmedel med enzymer. Detta kan förstöra klänningen.

Och tvätta inte påklädnaden i tvättmaskinen: Detta kan förstöra inredningen.

VINTER: Spot Remover är bäst. Foto: Kristin Sørdal mer

Rödvin Stains: Använd fläckborttagningsmedel

Rödvin Stains är ett återkommande problem, och vi har testat flera fläckborttagning tips för rött vin fläckar - inklusive, vi har testat ett mirakel botemedel som lovade att ta bort fläcken på några minuter.

Det är säkert att du inte behöver använda salt på fläcken.

Vår erfarenhet från olika tester, är det bästa botemedlet är fläckborttagningsmedel: Vi har goda erfarenheter från tester med försvinna.

Fettfläck: Använd Zalo

Zalo löser upp fett i dina pannor - och det är också det bästa tipset för fettfläckar. Sätt lite lax på fläcken, lämna den i en halvtimme - och skölj väl.

Sedan kan du tvätta plagget efter tvättanvisningarna, men det är bäst om du gör det så snart som möjligt efter att fläcken har uppstått.

RINGA PÅ RÅDET? De vita ringarna beror på det faktum att fukt har trängt in under färgen. När du stryker över och bordet blir varmt suger fukten in i köksrullen. Du behöver inte gå över och polera och avsluta bordet. Foto: Ifi. nej Visa mer

Vita ringar på bordet

Har du haft vita ringar på bordet under julfirandet? Sedan finns det flera tips som kan fungera, en av dem är att ta några lakan från en torktumlare, placera det på bordet och stryk över med ett styrjärn på låg värme.

Men var försiktig så att du inte håller järnet över bordet länge; det kan skada färgen.

De vita ringarna beror på att fukt har trängt in under färgen. När du stryker över och bordet blir varmt suger fukten in i köksrullen. Du behöver inte gå över och polera och avsluta bordet.

Fläckar på ull Skölj och tvätta snabbt

Spill på den finaste ull skjorta eller dukar eller någon annan av ull, bör du omedelbart och omedelbart ta bort det och skölj väl fläck - sedan kasta den att sjunka . Detta ska ske så snart som möjligt efter att fläcken är ett faktum.

du inte bli av fläcken, prova rengöringsmedel direkt på fläcken - men använder den när som helst ulltvättmedel: Konventionella diskmedel kan skada ullfibrer och göra hål i deras ull.

VAR SNABBT! Om du dricker kaffe, vin eller te på mattan, är det snabbt att torka upp det! Foto: Shutterstock / NTB Scanpix mer

spill på mattan: Reagera snabbt - och pat fläck, inte gnugga

En sak slösas på kläder och föremål, men vad spelar du på mattan?

Dricker du kaffe. te eller vin på mattan, är det viktigt att bli blixtsnabb för att suga upp det mesta av fläcken. Använd torka papper eller eventuellt en blöja om du har en bra sugkapacitet. Se till att du inte använder den röda julflaskan, men du har en ren vit trasa.

Hur tar man bort tuggummi från kläder

Om det krävs ytterligare behandling för att bli av fläcken, använd ljummet vatten - men pat med tyg, inte gnugga fläcken!

Vid behov kan du använda fläckborttagningsmedel för mattor och textilier - se bara till att du inte gnugga med trasan på fläcken, men du klappar.

Läs också:

Läs vårt test av LED ljus

Den allra bästa tvättmedel för duschblandare du

Mixer du Zalo med en speciell agent, får du en killer kombination för spisen fönstret!

ADVERT

Mest populära