All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

För att ta bort gamla tapeter

Detta behövs för att ta bort tapeter:

Spackel Avstrykare i olika storlekar

Fluid Baserat tapet strippa

Sponge

En hink med varmt vatten

Ångmaskin

Något att skydda golvet med till exempel kände lock eller plast

Handskar

- det första du måste fråga dig själv innan du börjar att ta bort gamla tapeter, om du verkligen behöver göra det, säger Chera Westman, skrivbord chef på informationskontoret för färg och inredning (Ifi).

Ta bort gamla tapeter kan vara ett mycket omfattande jobb. I de flesta fall är det inte absolut nödvändigt att ta bort den gamla tapeten.

- Du bör också notera att du inte nödvändigtvis behöver ta bort all tapet, om det är en fiber eller pappersstopp som är ordentligt fastsatt. Lösa portioner vid leder och blåsor kan imiteras eller avlägsnas och sparkas ut, Westman tips.

Hon tillägger att det är ett mycket större jobb att riva bort den gamla tapeten än att fixa det som redan är bra på väggen.

Torhild Rustenberg, verkställande direktör i butikskatalogen, påpekar att det finns flera olika faktorer som är inblandade i att bestämma huruvida den gamla tapeten ska tas bort eller inte.

- Du måste ta reda på vilken tapet som finns på väggen, om det är möjligt att ta bort det och om tapetet är delat eller inte. Om tapetet är gammalt, ta ett vattentest och se om det faller från väggen. Om den glider, måste du ta bort den. Om du inte gör det kan du troligtvis hålla det, säger Rustenberg.

Arbetet kan ske snabbt, eller det kan vara mycket tidskrävande.

- En gammal tapeter som inte kommer att bli lätt kommer sannolikt att ta bort med en trasa med vatten. Du rengör hela bakgrunden noggrant och dra sedan av hela skärmen. Det kan vara väldigt lätt och ta en kort stund om du har tur, säger Rustenberg.

Ta bort tapeter

- Det är svårt att ge bort receptet för att ta bort gammal tapeter. Det är sällan ett bekvämt sätt att göra det. Det är hårt arbete. Vad är också säkert är att det sämre det arbete som har gjorts före dig, desto lättare blir det för dig att ta bort tapeter, säger Einar Nilsson, känd som målare och tapetsering i tv-serien "Time for hem."

Hans erfarenhet efter att ha arbetat med tapeten i många år är att stegen för att ta bort den skiljer sig från tid till annan.

- Slutsatsen är i alla fall att även om många är ovilliga att helsparkle en vägg, kan det vara mycket mer tacksam uppgift än att gå vidare med att ta bort hela tapeter, säger Nilsson.

Om du har vinylband på väggarna, kan det varken målas eller tapeteras. I gengäld är vinyl tapet splittrad, så det är möjligt att riva ut ytterskiktet, medan baksidan förblir och blir ett bra underlag för ny tapeter eller färg.

Hjälpsamma hjälpmedel

Om det visar sig att du måste ta bort tapetet, finns det ett antal hjälpmedel som kan hjälpa jobbet att bli enklare.

VARMT VATTEN: Einar Nilsson, känd från TV-serien "Time for Home", rekommenderar varmt vatten och svampar för att fukta tapeten. Detta kommer att göra det enklare. Foto: PHOTO: Pandora Film AS

- Jag rekommenderar att du använder fontänkuddar för tapeteringsborttagningsjobb. Svampvägarna finns i olika bredder, och det kan vara trevligt att ha ett litet urval att välja mellan. Ibland kan det vara mest hanterbart att använda en av 15-20 centimeter jämfört med den stora på 40 centimeter. Försök att riva tapeten ur väggen med spadarna. Torka väggen med tyg och varmt vatten, men försiktigt uppmuntrar Nilsson "Time for home".

Han rekommenderar att låna en ångmaskin. Det är en apparat som släpper ut värmeavlopp genom ett munstycke som motsvarar ett A4-ark. Denna maskin hjälper till att mjuka både tapeter och lim.

Du kan använda en ångmotor på väggar där det finns gips, betong eller vägg under tapetet, men observera att ångmaskiner inte kan användas på alla typer av ytor. Undvik till exempel ångmotor om du har väggar med träbaserade brädor, som ett chip. Om du använder ångmotor här kan du riskera att förstöra dina väggar.

Du kan också få en flytande baserad tapeterborttagare när du smörjer tapeten. Detta löser limet för att göra det lättare att skrapa bort. Det kan vara smart att göra detta när du först använder ett grisnät och gör små hål i ytan. Sedan drar mediet in i tapetet och lossnar ryggen.

Förångare och tapeter remover, men du kanske inte vill ta bort alla tapeter på väggen. Då kan du få en helt klar vägg genom att hygienisera ytorna genom att kombinera färgning över stora skador med en så kallad väggplatta eller väggförnyelse. Du kan också sätta tunt gipsskivor över väggen och gnistrera lederna.

Klassiska flikar

Det är i grunden fyra saker att tänka på när man tar bort gammalt tapeter: Den första är, som nämnts, att inte använda en ångmotor på träbaserade väggar. Det andra är att vara försiktig om du har gipsskivor på väggarna. Skär inte så djupt att du skär i mappen på gipset.

- Gipsskivan på gipsskivan får inte få rygg eller hål. Anledningen till att du inte kan skada plattorna är att detta kan orsaka fukt och ånga i gipset. I värsta fall kan du riskera att förstöra gipsskivan, varnar Westman.

- Det händer också att människor fuktar väggen med så mycket vatten som gipset slocknar, varnar Nilsson och lägger till vatten i listan över klassiska flikar.

En fjärde och sista sak som är viktigt att vara försiktig med är att se till att substratet är helt klart innan man börjar på överbeläggning eller överlagring.

- Varken färg eller tapet döljer ojämnhet. Det nya lagret du ansöker tvärtom verkar som ett förstoringsglas av oegentligheter. Att vara försiktig med preparatet är därför mycket viktigt. Det är vad som bestämmer om det kommer att bli ett bra resultat eller inte, säger Westman.

Vill du läsa mer av sådana saker? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev eller följ klicka på Facebook.

ADVERT

Mest populära