All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

För att avlägsna mögel från kylskåpet

Det finns väl ingen eklere än att upptäcka svart mögel i kylskåpet. Om du märker mögel på väggen bakom det fasta området på apparaten, är det ett brådskande behov att tvätta kylskåpet.

Bra utrymme, rätt temperatur och matöversikt är nyckelord för ett tydligt och hygieniskt kylskåp.

Orsaker till mögel

Även om kylskåpet inte har tvättats så ofta som experterna rekommenderar, har det inte varit oärligt i kylskåpet! Så vad kan vara anledningen till att musten har sett sig ner med lök, potatis och morötter?

- I kylskåpet är det mycket kondens på grund av förkylningen. Detta ger tillväxtgrunden för formar, speciellt på näringsrika livsmedel, men även på ytor i kylskåp, säger Johan Mattsson, seniorrådgivare och verkställande direktör i Mycoteam.

Instabil temperatur

Instabil temperatur i kylskåpet kan orsaka att formen visas. Om den heta luften flyter genom en dörr som inte är 100 procent stängd, kan detta bidra till problemet. Kom ihåg att all mat behöver svalna väl innan den placeras i kylskåpet.

Varm mat får inte komma in i kylskåpet, för då stiger temperaturen och den andra maten har kortare hållbarhetstid.

Heta måltider kan också ge mögel i kylskåp, enligt seniorrådgivaren.

- Mat som inte är tillräckligt kyld kan ge mögel i kylskåp, delvis eftersom det värmer upp kylskåpet, men också för att det kan leda till mer vattenånga om inte maten är väl täckt, betonar Johan Mattsson.

Rådet kyler middagspauserna så fort som möjligt, helst i ett kallvattenbad.

Artikeln fortsätter under bilden.

ANVÄND BARN: Muffinsoppa följer kondens i kylskåpet. Foto: PHOTO: Marit Aaby Vebenstad

- Mögel orsakas av gammal mat och / eller fukt under lång tid. Vanligtvis kommer mögel av gamla och ruttna livsmedel ", säger Malin Skar, chef för Lilleborg Consumer Service.

Hälsosam

Hon betonar att mögel i kylskåpet inte är bra för andra livsmedel, åtminstone inte de som inte är väl inslagna. Därför uppmuntrar hon att kasta gammal mat, tvättar grönsakskrin regelbundet och packar maten bra.

- Du måste också kontrollera att dörren är stängd och att kylskåpet är tillräckligt kallt, säger Malin Skar.

Det är självklart att äta smaklös mat kan vara hälsofarligt, men det är inte heller lämpligt att andas in i svampar i luften.

- I tillägg till detta unken mat är bruten och måste kasseras, är det inte bra att det rör upp sporer i luften som du kan andas när du står vid kylskåpet, säger Johan Mattsson.

Korrekt rengöring

Senior Advisor rekommenderar att tvätta kylskåpet med en fuktig mikrofiberduk, företrädesvis i kombination med ett bra rengöringsmedel, som klor.

Enligt Malin Skar i Lilleborg är det vanligtvis tillräckligt att tvätta kylskåpet med ett gott rengöringsmedel och en bra trasa.Men i fall av mögel rekommenderar hon att hon istället tvättar med klorblandning.

- Kom ihåg att skölj med rent vatten i slutändan och torka väl, uppmuntra tvättpersonalen.

ADVERT

Mest populära