All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Ta bort fläcken

Vi har tidigare visat hur man tar bort röda vinfläckar från en vit trasa.

Men hur tar du bort fläcken om den har varit på den nya soffan?

- Du får mycket vatten och flytande rengöringsmedel, både för hushålls- och fläckavlägsnande ", säger Elisabet Høye, konsumentjournalist och författare till boken" Clean Pleasure ".

Hon lärde sig hennes överraskning när hon arbetade på boken.

Här har hon samlat in smarta knep och tips om rengöring.

Avlägsna fläckar

Vatten och flytande tvättmedel fungerar dock inte alltid.

Till exempel, när du sköljer rött vin på den vita filten i vardagsrummet. Eller när du har lämnat kaffekoppen länge på den nya bänkskivan i trä.

Nedan hittar du lösningar för att ta bort fläckar på olika ytor.

Vill du läsa mer av sådana saker? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och följ klicka på Facebook.

Träplatta

Om du vill ta bort fläckar på en bänkskiva i trä måste du först avgöra om det behandlas med olja eller inte.

- Oljerade träbänkar bör tvättas med en mjuk trasa. Mikrofiberdukar kan förstöra den skyddande huden av olja, varnar Elisabet Høy, författare till boken "Ren njutning".

- Använd inte koncentrerad tvål eller tvättmedel direkt på bänkskivor i trä, hon rekommenderar.

En obehandlad bänkskiva måste emellertid behandlas annorlunda, vi tror Malin Skaar, tvättexpert och ledare i Lilleborg Consumer Service.

- Om bänkskivan är obehandlad kommer fläcken att dra ner i skogen och bli svår att ta bort, säger Skaar.

Försök i så fall tvätta med grönt tvålvatten (använd mycket grön tvål). Om det inte fungerar kan det hända att du använder lite rakkräm på de värsta platserna.

Och kom ihåg, var alltid försiktig med värmekällor som vattenkokare, kaffebryggare och krukor. Dessa bör inte placeras direkt på bänkskivor i massivt trä, eftersom värmen de utsänder kan göra sprickor, missfärgning och torkning av bänkskivan.

Mattor

Även om det finns en utmaning att ta bort fläckar från mattor, är det lyckligtvis ingen omöjlighet.

BENKEPLATE IN THREE: Här är det viktigt att veta om bänkskivan är bahandlet eller obehandlad. Foto: PHOTO: Getty Images

Enligt Elisabet Høye, författare till boken "Clean Pleasure", bör du först försöka ta bort fläcken med ljummet vatten. Fukt fläcken och suga med en torr eller fuktig trasa. Gnugga inte, men rör fläcken.

Men kom ihåg att fläckborttagning är som kemi. Olika fläckar behöver olika sätt att försvinna. Du får emellertid mycket flytande diskmedel eller diskmedel och vatten.

- Färska, våta fläckar kan blötläggas med pappershanddukar. Potatismjöl kan också användas för att absorbera fukt, tycker hon.

Fläckar på mattor kan också tas bort med Farris. Häll mineralvattnet på fläcken, tryck försiktigt och suga det med papperet.

Skulle vi tro Malin Skaar, tvättexpert och ledare i konsumenttjänsten i Lilleborg, kan du också använda en rekommenderad mattrengörare.

Alternativt kan många matfläckar försvinna med Zalo, medan torra fläckar kan borstar bort med nagelborste och avlägsnas med en dammsugare.

- Om du är osäker på om mattan är resistent mot behandlingen, försök en liten synlig plats först, rekommendera Skaar.

Men kom ihåg: Olika fläckar och olika filtar kräver olika behandlingar. Till exempel kan mattor som inte tål vatten, rengöras.

Textil Soffa

Det är inte alla som har soffor som kan avlägsnas och tvättas i en maskin.

Lyckligtvis finns det lösningar på både rött vin och fettfläck.

MÅL: Även om det är en utmaning att ta bort fläckar från mattor, är det lyckligtvis ingen omöjlighet. Foto: PHOTO: Getty Images

- Färska röda vinfläckar kan sugas upp genom att sprinkla potatismjöl på fläcken. Använder du salt kan leda till att rött vin fläcken ersätts med en beige plats som inte går bort, förklarar Elizabeth Hög

, förklarar Elizabeth Hög, författare till boken "Ren glädje".

Annars kommer flytande rengöringsmedel som Zalo att ta många fläckar, som kaffe, frukt och fettfläckar. Låt agenten arbeta i cirka 15 minuter före tvätt. Du kan också göra det här tricket på ulltextilier.

- Många fläckar försvinner med vatten, så snäll skölj vatten genom fläcken, säger High.

Hon rekommenderar dock att du är försiktig när du tar bort fläckarna, helst genom att klistra eller pressa / klämma på fläcken.

- Om du gnuggar kan du riskera färgförändring i tyget. Då får du en ny plats som inte kan tas bort.

Malin Skaar, tvättexpert och ledare i konsumenttjänsten i Lilleborg, håller med om.

- Kom ihåg att du bör vara försiktig med fukt så att fukt inte drar ner på soffan själv. Tvätta alltid fläckar "från utsidan och i" så att den inte dras utåt, saxspets.

Fuger

Här är många som drunknar.

Det är snabbt att glömma lederna i badrummet, och när du bara tvättar golvet blir det enkelt att dumpa igen. Elisabet Høy, författare till boken "Ren njutning" rekommenderar dig att skrubba lederna med en skurborste, tandborste eller fiskborste.

- Kom ihåg att fukta lederna med rent vatten så att du "sår lederna" innan du skrubbar och rengör dem med tvålvatten. Fukt kan skada sura rengöringsmedel (syra kan göra lederna porösa och hjälpa dem att smula), säger hon.

TEXTILSOFA: Var försiktig när du tar bort fläckar från soffan. Fotografering: Photograph Getty

missfärg svampar kan normalt avlägsnas med ammoniak vatten, eller en gröt framställning av bakpulver (låt verka några minuter innan skurar). Du kan också prova lite skurkrämer eller ättika.

- Allt du väljer att tvätta är det mycket viktigt att du använder mycket vatten när du tvätter lederna, och det är viktigt att du tvättar väl efter tvätt, säger Malin Skaar, tvättexpert och ledare i Lilleborg Consumer Service.

Bänkskivor i sten

Mer utsatt för fläckar.

Vissa stenar, som marmor, är porösa och därmed utsatta för färgning. Om fläcken har fallit in i berget, kan den inte avlägsnas. Skulle vi tro att Malin Skaar, tvättexpert och ledare i konsumenttjänsten i Lilleborg kan klara av att färgen blir mindre synlig.

- Marmor är ett känsligt material som du bör vara försiktig med. Använd därför ett PH-neutralt tvättmedel, hon tipsar.

Enligt Elizabeth Hög, författare till boken "Ren glädje", bör du också behandla stenplatta med konserveringsmedel en gång var sjätte månad för att förhindra skador och fläckar.

FUGER: Här är många som dricker. Foto: Guro Heiret

- Kom ihåg att vissa naturliga bänkskivor, som marmor, kan skadas av syror och blekmedel. Du kan hitta syror i till exempel ättika, citron och rött vin. Syrorna kan reagera med kalk i bänkskivan och göra fläckar, lägger hon till.

Mer förväntat för muggar: Marmor är ett känsligt material som du bör vara försiktig med. Foto: PHOTO: Getty Images

ADVERT

Mest populära