All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Så här läser du bostadsannonsen:

Bostadsannonserna har sitt eget språk med termer som värde, bruttoareal och bostadsyta. Vi ger dig en introduktion till de viktigaste begreppen.

Ofta är det också nödvändigt att läsa mellan linjerna för att få rätt intryck av hemmet som annonserat. Vad betyder det när det står att hemmet behöver lite renovering? Och vad menas egentligen med stor potential ??? Kontrollera hur du läser mellan linjerna i bostadsannonsen.

Vad kostar det?

Ingen kan säga vad en fastighet kostar före budet. Både pris och pris kan ge en antydan om vad hemmet är värt på dagens marknad. Men värdering och prisförslag är inte detsamma.

Värderingsfrekvens: En auktoriserad skattskyldig bestämmer värdetiketten. Värderingen är en teknisk bedömning av vad hemmet är värt på dagens marknad. Bedömningen baseras på en kombination av tekniskt tillstånd, byggkostnader, markvärde och marknadsvärde.

Prisuppskattning: Visar vad mäklaren tycker att hemmet är värt på dagens marknad. Priset är vanligtvis inte långt från priset, men det är en mäklare som lägger priset. Det är inte bindande för vilka priser som ska sluta. Om en egendom visas i flera omgångar är det inte ovanligt för en mäklare att justera prisuppskattningen baserat på svaret de mottar från hemmet.

Lånefrekvens: Är ofta cirka 80 till 90 procent av värdetiketten. Lånet är basen för bankernas utlåning. Det är ofta möjligt att låna hela inköpspriset, men banken kan bara säkra bostaden upp till lånetaket. Därför krävs ytterligare säkerhet för att låna hela inköpspriset.

Rätt storlek

Läs mer:
  1. Stilla bostadsmarknaden
  2. Är budrundan för varm?
  3. Bryt marknadsföringslagen?
  4. Marknadspriser: 700% upp
  5. Detta kostar flytten

Många hemköpare känner sig lurade för att de upptäcker att hemmet är mindre än de trodde. Det första budet att veta vad du köper är att veta skillnaden mellan bostadsutrymme och bruttoområde.

Fastighetsmäklare är skyldiga att komma in i bostadsområdet i all marknadsföring. I nästan alla bostadsannonser används två områdesbegrepp; bruttoareal (bta) och vardagsrum (boa).

Bruttoareal är området för hela bostaden, inklusive boder och källare. Terrasser, balkonger, kommunala bås, trappor och delad tvätt ingår ej. När bruttomålet mäts är ytterväggen inkluderad.

Bostadsområdet eller bostaden kan beskrivas som den del av bostaden som du kan använda för att bo i. Bostadsutrymmet inkluderar det inre av boende uppmätt inuti. Unfurnished rum, gemensamma rum, delat garage och bås ingår ej.

Med andra ord är vardagsrummet mest berättande om hur mycket utrymme du får. När kvadratmeterpriset beräknas är det också bostadsutrymmet som används.

Här hittar du mer information om hur du hittar den egentliga storleken på fastigheten.

Selveier eller bostadsrätter

Du kanske tror att ett hem var ett hem och att det var. Nej då Det finns bland annat bostadsrätter, villor, lägenheter med självhushåll och lagerlägenheter. Olika regler gäller för olika typer av bostäder.

Visste du till exempel att det kostar mindre att köpa bostadslägenheter än lägenheter med självhushåll? För självhushåll måste du betala en dokumentavgift till staten.

Men i en lägenhet med självhushåll har du frihet att hyra till exempel.

Behöver du hjälp med att hitta rätt bostadstyp? Här är översikten över de olika bostadstyperna och de regler som är knutna till dem.

ADVERT

Mest populära