All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

För att skjuta dig rätt

->

Vid bränning korrekt kan vedeldning vara en mycket bra miljölösning. Foto: Colourbox

Wood uppvärmning och annat nyttjande av biologiska bränslen - såsom flis och bark - se till att använda energi, vilket är hundra procent förnybar. När du skjuter på rätt sätt kan Woodfire vara en mycket god miljö lösning, jämfört med andra sätt att värma upp - och särskilt om du bor i närheten vedskogen.

Läs mer om ugnar här

Bor du mitt i en stad med en hel del lokala luftföroreningar, andra energikällor vara bättre, särskilt på dagar med mycket partiklar.

Här är några värme tips:

Använd torr vid

* Veden bör helst har torkat ett år, åtminstone under sommaren.

* Torrt trä kännetecknas av sin lätta och tydliga torrhet.

* Klipp träet ca 60 cm, hugga och stapla det utomhus, luftigt och täckt i regn.

* Torkningsprocessen går fortare om du gör ett par band i barken och klämmer fast det. Efter det att träet har torkat, bör det helst staplas inomhus i ett trähus.

: * Ge riklig tillförsel av luft. Det är bättre att sätta in på ofta än att stega ugnen full en gång i taget.

* Kontrollera alltid att du har bra drag. Justera värmen med den mängd trä som läggs till ugnen - inte med drag.

* Stäng all spjäll när du inte brinner. Om du bor i ett block kommer grannens dörr att bli värre om du har spjället öppet.

* Se till att det finns gott utkast i röret. Se till att ugnen är förseglad och det finns ingen läckage vid ingången till röret. Fråga mataren att kontrollera detta.

* Använd litet trä som ett betong istället för mängder tidningspapper. Strö med lite trä och lägg till mer när du har en bra kille. Ökning av elden ökar gradvis tiden både ugnen och röret är kalla.

Detta antänds felaktigt:

* Bränn inte tryckimpregnerat trä och kakel med färg. Det kan avge mycket giftiga gaser när det brinner och lämnar tungmetaller i askan.

* Bränn inte sopor som plast, mjölkkartonger, stora mängder papper eller annat hushållsavfall.

* Undvik förbränning. I traditionella eldstäder får du det mesta av träet när du skjuter med medeltryck. I de nya brännförbränningsugnarna kan du dra nytta av lågkänsliga killar.

* Undvik att lägga mycket värme i ugnen på kvällen för att övervinna lufttillförseln. När det brinner i ugnen ska det brinna nytt. Låg lufttillförsel ger ofullständig förbränning, stark luftföroreningar, dåligt utnyttjande av energin i trä, sot av skorstenen och risken för ett skorstensbrand.

* Om du är osäker du skjuter på rätt sätt, kan du gå ut och se röken från skorstenen. Grå eller svart rök indikerar att förbränningen inte är färdig. Om röken är lätt eller nästan osynlig, indikerar detta att eldstaden brinner rätt.

Källa: www. gronnhverdag. com

ADVERT

Mest populära