All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

För att förbereda din trädgård för natten frost

Det rapporteras att nattfrost är på väg. Men innan det kommer, finns det några saker du borde ha gjort utomhus för att få ryggen i samma skick nästa år.

- Om du vill ha en ny blomma på våren, måste du lägga lökarna i marken innan det blir svårt, säger informatör Elin Nordli vid Informationscentralen för blommor och växter.

- Du måste självklart också ta in de växter som har stått i krukor och tolererar inte frost.

Vänta på vårsolen

Känn dig fri att lägga till lite extra jord, löv eller firbar till rosen före vintern. De andra växterna du inte behöver täcka förrän vårsolen kommer och det finns fortfarande frost i marken.

- Speciellt vintergröna grödor andas och gropar när den första vårsolen kommer. De försöker dricka medan det fortfarande finns telekommunikation i marken, och resultatet är att plantorna torkar in och får solbränna. Ny växttillväxt är särskilt sårbar, eftersom rotsystemet inte är tillräckligt djupt, säger trädgårdsmästaren Frøya Habberstad på Bo Grønt.

PLANT NU. Solhatt är bland stammarna som etablerar sig bra i fuktig jord och lägre temperaturer. Köp dem på biljettförsäljning nu och njut av dem på våren. Foto: FOTO: OBP

Beskärning

TECKNING. När du skördar buskar behöver du inte gödselmedel förrän våren. Rötterna vilar genom vintern. Foto: Foto: Helge Eek

Enligt Nordli i OBP dessa höstdagar är idealiska för plantering och skörd i trädgården.

- Om stora grenar av björk eller löne tas bort måste detta också göras nu, säger Elin Nordli.

- Många planterar fruktträd på hösten, och det är bra?

-Du kan skörda fruktträd som körsbär, plommon och moral. Om du skördar de äldsta grenarna på bärbuskar som rev, svarta vinbär och krusbär kommer nya grenar att komma nästa år. Buskarna blir mindre och ger fler bär. Skär också bort de grenar som har givit frukt i år till de tvååriga hallonbuskarna.

- Förutom att skydda mot frostskador finns det väldigt lite att göra i trädgården på hösten. Låt det vara höst och få ut det mesta av trädgården.

Fakturering på trädgårdscentra

VÄLKOMMEN KLICKA. Ska du ta bort stora filialer på lön, måste detta ske nu. Foto: Foto: Renate Nyrud

Nu är det dags för billigt på olika plantskolor och trädgårdsmarknader, här kan du hitta skrantne växter som kommer att visa sig under våren.

Förläng sommaren i burkar

- Coneflower, stora rådjur tröst, höst anemon, Butter, flox, porslin söt, anis-isop och solbrud är alla växter som etablerar bra nu att jorden är fuktig och temperaturen är lägre. Lövträd buskar vilar på hösten, och de kan planteras även om de förlorar löven, säger Elin Nordli.

När man skördar växter behöver man inte befrukta till våren sedan rötterna vilar under vintern.Nästa år kommer dessa träd att börja växa tidigt och därmed ha tidigare tillväxt än växter som har stått i krukor.

-Har fler tips för dem som vill förbereda uteplatsen innan frosten kommer.

-Lösa ljummen lite innan du skär det för sista gången, det kommer att överleva bättre. Om gräset har fångats på sommaren kan du kläcka innan frosten kommer. Det är lättare att ta med rötterna när jorden har blivit mer fuktig.

-Vad är den vanligaste förlusten som människor gör i trädgården på hösten?

-Många skära ned perenner, men de kommer att blekna av sig själv, säger Elin Nordli.

Tommy Tønsberg, chefredaktör norska Garden Tidend / Trädgårdsföreningen är överens om att det finns några saker du behöver göra, men en hel del du kan göra innan frosten kommer. Han rekommenderar raking löv. Använd bladet för att täcka över plantor som ska täckas.

-run gräsklippare över bladen så att hackspettar och vara superb mat. Känn dig fri att använda bioclips, det kommer raka mer.

Läs också

Lys upp trädgården i mörkret

Vattenväxter innan frosten tar dem

Snittblommor rätt

12 smarta tips för en tid

ADVERT

Mest populära